Περισσότεροι αστυνομικοί παρά πυροσβέστες βρέθηκαν επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, ενώ οι τελευταίοι χρειάστηκε να βρίσκονται στο σημείο μέχρι και 19 ώρες.

Ads

Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Αντώνης Κουκουζάς, Πυραγός και πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, σε δηλώσεις του στο Mega, σε αντίθεση με όσα δήλωσαν ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκαναν λόγο για σωστό συντονισμό και καλή αντιμετώπιση.

Ο συνδικαλιστής της Αστυνομίας Σταύρος Μπαλάσκας, που ήταν επίσης καλεσμένος της εκπομπής, ανέφερε πως «το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε ως αριθμό των αστυνομικών που επιχείρησαν στην Πεντέλη -για να σβήσουν τη φωτιά και να απομακρύνουν τον κόσμο από τα σπίτια-, τους 626. Η πραγματικότητα είναι πως έφτασαν έως τους 700 -σταδιακά άλλαζαν οι βάρδιες και πήγαιναν περισσότερα περιπολικά.

Το έχουν πει και άλλοι δημοσιογράφοι πως ήταν περισσότεροι αστυνομικοί από πυροσβέστες, γιατί οι ημερήσιες αναπαύσεις διεκόπησαν. Δεν υπήρχαν δηλαδή, ρεπό. Η απογευματινή βάρδια που έπιασε δουλειά στις 12.00, τελείωσε στις 03.00 και απεγκλώβισε πολύ κόσμο».

Ads

Ο Α. Κουκουζάς, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε πως οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους πυροσβέστες, τονίζοντας πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει.
«Οι συνάδελφοι της αστυνομίας ήταν όντως πολλοί και τους ευχαριστούμε. Πάντα είναι δίπλα μας και οι δράσεις μας είναι συντονισμένες. Αναφέρθηκε από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πως ήταν περισσότεροι από 626 αστυνομικοί στην Πεντέλη. Από το δικό μας αρχηγείο, αναφέρθηκε πως οι πυροσβέστες ήταν 485», δήλωσε, για να προσθέσει πως υπάρχει καταπόνηση του προσωπικού:

«Σίγουρα αυτό είναι κάτι που προβληματίζει. Δηλαδή, αποδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης που έχουμε. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό της υποστελέχωσης, όπως είναι και αυτό της καταπόνησης.

Οι ίδιοι πυροσβέστες βρέθηκαν την Τρίτη 19/7 στην Πεντέλη, μετά στα Μέγαρα, έπειτα βρέθηκαν στη Σαλαμίνα. Υπάρχει τεράστια καταπόνηση του προσωπικού μας. Είναι δεδομένο αυτό. Κινούνται στα όρια τους. Είναι ένα ζήτημα αυτό που το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, όπως και το ηλικιακό ζήτημα: ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι τα 48 χρόνια». Επίσης, επιβεβαίωσε πως υπήρξαν πυροσβέστες που βρέθηκαν στο πεδίο 18 με 19 ώρες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που εντοπίζει, τα οποία, όπως είπε θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και καιρό.

Αρχικά, δήλωσε πως «κακά τα ψέματα, η συντριπτική πλειοψηφία οφείλεται σε αμέλεια των συνανθρώπων μας και αυτό είναι κάτι που θα θλίβει έως και μας εξοργίζει. Δεν είναι δυνατόν, όταν οι συνθήκες δεν ευνοούν, εμείς να προχωράμε σε θερμές εργασίες στην ύπαιθρο. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που βγάζουν μάτι» προσθέτοντας πως «την Τετάρτη 20/7 στη Σαλαμίνα υπήρξαν δυο διαδοχικές ενάρξεις πυρκαγιών, μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρόνο, στο λόφο πάνω από την πόλη της Σαλαμίνας. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο πιθανότατα δεν μπορούν να αποδοθούν σε τυχαίο περιστατικό.

Όσον αφορά την Πεντέλη, τόνισε πως ήταν δύσκολη η κατάσβεση εξαιτίας των ανέμων, και την ίδια ώρα το γεωμορφολογικό της περιοχής έκανε ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.
«Άρα λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχουν ολοκληρωμένα σχέδια, για την προστασία αυτών των οικισμών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καύσιμη ύλη σε αυτές τις περιοχές και να μην υπάρχει διαχείριση της -να μην απομακρύνεται. Είναι σαν να κοιμόμαστε πάνω σε μπαρουτοαποθήκη και να ευχόμαστε να μην υπάρξει κάποια σπίθα», είπε.

Ακόμη, ο ίδιος εντοπίζει κι ένα ζήτημα με την επιστημονική μονάδα, η οποία είναι συμβουλευτική, ακόμη είναι υποστελεχωμένη. Παρότι υπήρξε, σύμφωνα με τον ίδιο, άμεση κινητοποίηση, «το ερώτημα που παραμένει είναι πού ήταν πάλι η επιστημονική μονάδα, η οποία προβλέπεται ότι θα υπάρχει και θα υποστηρίζει επιστημονικά τη διαχείριση μιας τέτοιας κρίσης και θα συμβουλεύει την ηγεσία. Είναι θεσμοθετημένη από το 2020, ωστόσο ακόμα δεν είναι στελεχωμένη».

Επιπλέον, ο κ. Κουκουζάς δήλωσε πως υπάρχει τεράστιο θέμα με τις τηλεπικοινωνίες.

«Είναι σημαντικό να μπορεί όποιος βρίσκεται στο κέντρο να μπορεί να βοηθήσει αυτόν που επιχειρεί και πολλές φορές βρίσκεται σε έναν κίνδυνο ζωής -που τον έχει κυκλώσει η πυρκαγιά», είπε με νόημα.

Τέλος, με δεδομένο πως υπήρξε μεγάλη προσφορά από εθελοντές, ο πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος τόνισε πως «δεν γνωρίζουμε ποιοι εξ αυτών είναι απόλυτα εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι. Αδυνατεί αυτός που επιχειρεί στο συμβάν, να τους αξιοποιήσει αποτελεσματικά. Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη οργάνωση, σε ό,τι αφορά τις εθελοντικές ομάδες, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές και επωφελείς. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν ξανά στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια θα έχουν συγκεκριμένες ειδικότητες, ώστε να γνωρίζουμε ποιον εθελοντή, ποια ομάδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε ποιο συμβάν. Θέλουμε τη συνδρομή τους, είμαστε ευγνώμονες για αυτή, αλλά την ίδια ώρα χρειαζόμαστε να είναι πιο συντεταγμένοι, για να συμβαίνει αυτό πιο επωφελώς».