«Πυρά» από την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με την πρόσθετη ρύθμιση που φέρνει για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

Ads

«Η προαναγγελία από τη μεριά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ενδεχομένως να έρθει νέα τροπολογία αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση την όλη υπόθεση καταλήγει σε ένα πολύ μεγάλο φιάσκο το οποίο είχε προαναγγελθεί σχεδόν από το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για τις εξελίξεις γύρω από την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αρκεί μία απόφαση του Αρείου Πάγου, υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, καθώς «η μάχη με την ακροδεξιά, τον ναζισμό, τον φασισμό, όλες αυτές τις ακραίες εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις δίνεται σε όλα τα πεδία της πολιτικής και της κοινωνίας».

«Και αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πολλές φορές και ο τρόπος με τον οποίο η ίδια η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διολισθαίνουν σε πολλές περιπτώσεις στη ρητορική αλλά και στην πρακτική της άκρας δεξιάς, στην πραγματικότητα νομιμοποιεί αυτές τις αντιλήψεις και αυτές τις πολιτικές και αυτές τις πολιτικές πρακτικές που υιοθετούνται από αυτά τα μορφώματα» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ads

Στο ερώτημα που του τέθηκε, εάν το πρόγραμμα για την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, αποτελεί μια συγνώμη στη μεσαία τάξη, ο κ. Τζανακόπουλος, απάντησε πως δεν κατανοεί “γιατί η συγνώμη στην μεσαία τάξη”. Αντέτεινε πως «συγνώμη στη μεσαία τάξη πρέπει να ζητήσει ο Σταϊκούρας και ο Μητσοτάκης που υπερψήφισαν τον πτωχευτικό νόμο, κατήργησαν την προστασία της πρώτης κατοικίας, που δημιούργησαν τον Ηρακλή στη βάση του οποίου μεταβιβάστηκε το 80% των κόκκινων δανείων σε funds, χωρίς να προϋποτίθεται οποιαδήποτε πρόταση ρύθμισης προς τους οφειλέτες».

«Την συγνώμη να την πουν εκείνοι οι οποίοι έχουν οδηγήσει αυτή τη στιγμή 700.000 ακίνητα να βρίσκονται στο έλεος των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και των πλειστηριασμών. Το δεύτερο σχόλιο, η πρόταση αυτή απαντά σε ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία και μάλιστα απαντά ολιστικά και είναι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που έχει εκτοξευθεί κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ. Αυτή τη στιγμή έχουμε 40 δις επιπλέον ιδιωτικό χρέος σε σχέση με το 2019, έχουμε την αύξηση των επιτοκίων που δημιουργεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων και έχουμε και τα ήδη κοκκινισμένα δάνεια για τα οποία προωθούνται επιθετικά πλειστηριασμοί εκ μέρους των funds, βασισμένοι και ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς την πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης την οποία έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  προς όλα τα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα, ο κ. Τζανακόπουλος, σε ό,τι αφορά ειδικά το ΠΑΣΟΚ, είπε πως ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται σε ένα «σχετικό αδιέξοδο.

«Επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εκτιμώ ότι είναι μια στρατηγική που δεν ξεκαθαρίζει απολύτως τη θέση του ΠΑΣΟΚ, με την έννοια ότι μιλάει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης για ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και αναρωτιέμαι με ποιον θα το εφαρμόσει, με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη; Υπάρχουν διάφορα ερωτηματικά. Εν πάση περιπτώσει, είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα πριν από τις εκλογές και εντελώς διαφορετικά μετά» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και αυτό είναι το κρίσιμο στις εκλογές της 21ης Μάη, τότε νομίζω ότι όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα βρεθούν μπροστά σε ένα αμείλικτο δίλημμα. Θα σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση ή θα πάμε σε δεύτερες εκλογές; Εφόσον πάμε σε δεύτερες εκλογές με την επιλογή ενδεχομένως του κ. Ανδρουλάκη να μη συμμετέχει σε μια τέτοια συζήτηση. Το πρόβλημα δεν θα είναι κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, θα μετατοπιστεί, επομένως γι’ αυτό λέω, τα διλήμματα μετά τις εκλογές είναι εντελώς διαφορετικά από τα διλήμματα πριν τις εκλογές» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, απέρριψε κατηγορηματικά, το σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού.  «Όχι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε υπάρχει τέτοια περίπτωση κατά κανέναν τρόπο. Θα ήταν απολύτως παράλογο ακόμα και να περνάει από το μυαλό του οποιουδήποτε κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Καστανίδης: «Εγκαλούμε την κυβέρνηση για προχειρότητα και ανευθυνότητα»

«Υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μία εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές. Γιατί αυτό είναι η προστασία της δημοκρατίας», τονίζει σε δήλωσή του, από το περιστύλιο της Βουλής, ο Χάρης Καστανίδης, προσερχόμενος στη Βουλή όπου σήμερα τίθεται επί τάπητος η πρόσθετη ρύθμιση για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Προσθέτει όμως: «Εγκαλούμε όμως ταυτόχρονα την κυβέρνηση για προχειρότητα και ανευθυνότητα γιατί χρειάστηκε μέχρι τώρα να φέρει τρεις ρυθμίσεις, πράγμα που δε θα συνέβαινε αν άκουγε εξ αρχής και πριν τρία χρόνια τις υπεύθυνες προτάσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Λυπούμαστε γιατί για άλλη μία φορά αποδεικνύει τους χαρακτηρισμούς που ανέφερα: προχειρότητα και ανευθυνότητα».