Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατά τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Ads

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως «κουβέντες “του αέρα” περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου με ένα νόμο και με ένα άρθρο καλό είναι να μην ακούγονται».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο τρόπος αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καθορισμένος από την ιδρυτική πράξη του ίδιου του ταμείου. Κατά συνέπεια, κουβέντες του αέρα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου με ένα νόμο και με ένα άρθρο καλό είναι να μην ακούγονται διότι ακόμα μια φορά παραπλανούν την ελληνική κοινή γνώμη και δημιουργούν προσδοκίες οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε επίσης, αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή των εκταμιεύσεων, έχοντας υποβάλλει ένα συνεκτικό σχέδιο, τα οφέλη του οποίου αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ads

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «είμαστε, όντως, στο «Champions League» του Ταμείου Ανάκαμψης» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα έχουμε καλά νέα αύριο από τις Βρυξέλλες σε αυτό το θέμα».

Υποστήριξε επίσης, ότι ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα είναι η έγκριση νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, του εθνικού σχεδίου, του ελληνικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας καταληκτικά πως «το συμπέρασμα είναι ότι σε όλα αυτά η Ελλάδα είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών υποθέσεων και η Ευρώπη μέσα σε όλα αυτά πρωταγωνιστεί. Νομίζω ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο δίδαγμα της τριετίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Τρία συμπεράσματα από τη στάση Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Ο κ. Μητσοτάκης, αφού απέρριψε τη διακομματική επιτροπή για τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τώρα ζητάει και από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Σχοινά, να μην τεθεί θέμα ανακατεύθυνσης των πόρων του», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι δεν του καίγεται καρφί για να συμπεριληφθούν από την ανακατεύθυνση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απέκλεισε από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης», σημειώνει και προσθέτει:

«Το δεύτερο συμπέρασμα, είναι ότι, για λόγους που οφείλει να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης, αγχώνεται μην τυχόν αλλάξουν οι συμφωνίες που ο ίδιος έχει κάνει με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Το τρίτο συμπέρασμα ωστόσο, είναι ότι μάλλον έχει καταλάβει και ο ίδιος ότι δεν θα ξαναείναι πρωθυπουργός και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με μία προοδευτική κυβέρνηση θα ανακατευθύνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς όφελος της πραγματικής οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.