Σοβαρή διένεξη μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και των μέσων του ομίλου Μαρινάκη προκαλεί η ενέργεια του υπουργού Οικονομικών να «ζητήσει το λόγο» από το «Βήμα» για τη δημοσίευση ρεπορτάζ που προανήγγειλε την έκδοση δεκαετούς ομολόγου. 

Ads

Την περασμένη Δευτέρα, δημοσιεύτηκε στο in.gr η είδηση για την έξοδο στις αγορές με δεκαετές ομόλογο αλλά και «ανησυχία για τη μείωση των δημοσίων εσόδων» με αποτέλεσμα μετά από λίγες ώρες ο Χρήστος Σταϊκούρας να τηλεφωνήσει προσωπικά στο συντάκτη της  είδησης και να διαμαρτυρηθεί σε άσχημο τόνο. Ως αποτέλεσμα στο «Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύτηκε με λεπτομέρειες όλο το περιστατικό και οι διάλογοι μεταξύ του συντάκτη Ζώη Τσώλη και του υπουργού:  «Γνωρίζετε ότι μετά από την προαναγγελία της έκδοσης ομολόγου θα αναβάλω την έκδοση. Γιατί το γράψατε; Το γνωρίζετε ότι θα ανέβει το κόστος δανεισμού; Θα την αναβάλω και θα καταγγείλω εσάς και το «Βήμα»», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας και η εφημερίδα φρόντισε να περάσει «γενεές δεκατέσσερις» τον υπουργό για το γεγονός ότι επιχείρησε να αναλάβει ρόλο «αρχισυντάκτη» . 

Πιο σκληρή κριτική και από αντιπολιτευόμενη εφημερίδα

Το δημοσίευμα του «Βήματος», είναι ιδιαίτερα επικριτικό επισημαίνοντας για τον Χρήστο Σταϊκούρα: «Ξεγυμνωμένος πια από αρμοδιότητες, αποκαμωμένος από την κρίση της πανδημίας, εξαντλημένος από την προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη δημοτικότητα, έκρινε σωστό να ξεσπάσει σε βάρος του “Βήματος”». Μάλιστα, ο συντάκτης αποδίδει την ενόχληση του Υπουργού στον υπότιτλο που έκανε λόγο για μείωση των δημοσίων εσόδων. 

Ads

Η άκομψη αυτή αντίδραση δείχνει ότι ο «τσάρος της οικονομίας» θεωρεί το συμπολιτευόμενο τύπο, αυστηρά καθοδηγούμενο από τους υπουργούς ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι αν ο υπουργός Οικονομικών επιτίθεται στο Βήμα, κάτι δεν πάει καλά στα δημόσια οικονομικά την ώρα που η χώρα βιώνει ύφεση ρεκόρ, πέρα και από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. 

Τον Ιούνιο ήταν αλλιώς. Προανήγγειλε ο ίδιος τις εκδόσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιουνίου ήταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών που ουσιαστικά είχε προαναγγείλει την έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Ήταν όμως πολύ διαφορετικό το κλίμα που επικρατούσε τότε, ίσως και κάπως πανηγυρικό, με τα ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού τύπου να επισημαίνουν ότι «το δημοσιονομικό μαξιλάρι παραμένει ανέπαφο».

Τώρα, όμως με τα δημόσια οικονομικά να καταρρέουν και την κυβέρνηση να «βάζει χέρι» στο μαξιλάρι, φαίνεται ότι η προαναγγελία της -εκτός προγράμματος- εξόδου στις αγορές προκαλεί εκνευρισμό στο Χρήστο Σταϊκούρα. 

Το επίμαχο δημοσίευμα του Βήματος ανέφερε:

 «Σε νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου προχωρεί εντός της εβδομάδας – εκτός απροόπτου την Τετάρτη – ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προκειμένου να αντλήσει περί τα δύο δισ. ευρώ και να στηρίξει τα ταμειακά αποθέματα καθώς τα κρατικά έσοδα δέχονται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Η νέα έξοδος στις αγορές παρά το γεγονός ότι έχει υπερκαλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς κρίνεται ως «αμυντική κίνηση» καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας υπερβαίνουν τα αρχικά σενάρια. Οι δανειακές ανάγκες στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ. Οπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής», εφέτος η χώρα έχει προσφύγει ήδη τρεις φορές στις αγορές αντλώντας 7,5 δισ. ευρώ, ενώ μία ακόμα έκδοση ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες μέσω επανέκδοσης (reopening) παλαιάς έκδοσης.

Η κίνηση αυτή επισπεύδεται καθώς οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέπουν, το κόστος χρήματος είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτές οι ιδανικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους, όταν θα βγουν στις αγορές Ιταλία και Ισπανία προκειμένου να δανειστούν τεράστια, υπέρογκα ποσά λόγω της COVID που έχει εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά τους. Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που επανήλθαν στο ύψος των 13 δισ. ευρώ προκειμένου να κρατά γεμάτα τα ταμεία με χαμηλό κόστος δανεισμού, καθώς τα επιτόκια στα έντοκα κινούνται στο μηδέν».