«Πυρά» κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, εξαπέλυσε ο προεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φωτόπουλος κάλεσε τον Εισαγγελέα να προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών και έλεγχο του «πόθεν έσχες» πρώτα στον ίδιο. Ο ίδιος διαπίστωσε διχογνωμία στην κυβέρνηση αναφορικά με την περαιτέρω μετοχοποίηση της εταιρείας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πολύ σωστά τοποθετείται» η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη η οποία διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο στη συγκεκριμένη συγκυρία. Στην έναρξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, μία εβδομάδα πριν από την κατάθεση του σχετικού ν/σ στη Βουλή, προσανατολίζεται η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.

Ads

Ο Ν. Φωτόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη τονίζοντας ότι παλαιότερα στήριζαν τους συνδικαλιστές, ενώ τώρα τους χαρακτηρίζουν ανεύθυνους. «Δεχόμαστε επίθεση για τη δράση μας και τη στάση μας και όχι για τα χρήματα που νόμιμα πήραμε με όλες τις κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ. Παράλληλα ανακοίνωσε πως ετοιμάζονται ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου για τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη περιουσία της ΔΕΗ, τα οποία οι ίδιοι υπολογίζουν σε 12 δισ. ευρώ.

«Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν σαν έξαλλους, βάρβαρους, απολίτιστους και φωνακλάδες. Πράγματι κάναμε και κάνουμε κινητοποιήσεις και ΄μπούκες΄. Κάποιοι που ήταν δίπλα μας τόσα χρόνια σήμερα εμφανίζονται ότι δεν έχουν σχέση με εμάς. Τότε ήμασταν κύριοι, ξαφνικά από γνωστοί γίναμε άγνωστοι» σημείωσε ο κ. Φωτόπουλος.

Επιπλέον, ο Ν. Φωτόπουλος παρουσίασε φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου να συμμετέχει σε εισβολή των συνδικαλιστών στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ επί διοίκησης Αθανασόπουλου. «Έχουμε κι άλλες φωτογραφίες με άλλους υπουργούς όπως ο κ. Σαχινίδης», πρόσθεσε.

Ads

Ανέφερε ότι το πόρισμα του Λ. Ρακιντζή για τη ΓΕΝΟΠ έγινε κατά παραγγελία της τρόικας, ενώ χαρακτήρισε νόμιμες όλες τις παροχές της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ καθώς, όπως είπε, στηρίζονται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. «Επί 27 χρόνια που ήταν όλοι αυτοί που φώναζαν σήμερα; 7 χρόνια ο κ. Ρακιντζής που είναι επιθεωρητής, που ήταν; Πήραν εντολές να ξεκινήσουν να χτυπάνε τη ΓΕΝΟΠ ΔΕH, καθώς η αποδυνάμωση του συνδικάτου ήταν προαπαιτούμενο για την ιδιωτικοποίηση. Συμφωνούμε ότι έχουμε δώσει δικαιώματα, ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθωθούν. Έχουμε ευθύνη για μια σειρά από πράγματα τυπικά και ουσιαστικά. Ωστόσο έγινε προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας και κάποια πράγματα τραβηχτήκαν από τα μαλλιά» δήλωσε ο κ. Φωτόπουλος.

Έδωσε εξηγήσεις για μια σειρά από τιμολόγια που εμφανίστηκαν στο πόρισμα όπως ένα ποσό 7.085 ευρώ για μια βράδια σε ξενοδοχείο, που αποτελούσε φιλοξενία 26 συνδικαλιστών. Για την αποστολή δώρων σε υπουργούς δήλωσε ότι δεν θα επαναληφθούν, ενώ «κάρφωσε» τον αναπληρωτή διοικητή της Επιχείρησης, κ. Μπαράτση, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, έστελνε καλάθια με ποτά σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ όπως οι κ.κ. Κουπελούζος και Μελισσανίδης.

Οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ έδωσαν επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, σε όποια χώρα άνοιξε η αγορά ηλεκτρισμού και εισήλθαν μαζικά ιδιώτες (Αγγλία, Νορβηγία, Δανία) τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν από 24% ως και 90% σε μία δεκαετία (2000 – 2009), ενώ πάντοτε σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ την ίδια περίοδο στην Ελλάδα οι αυξήσεις ήταν 38%.

Εξέφρασαν επίσης οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ αντίθεση με την παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες:.«Αν η κυβέρνηση παραχωρήσει, όπως απαιτεί η Κομισιόν το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής, αυτόματα η αξία της ΔΕΗ μειώνεται, άρα και η αξία της μετοχής της θα πέσει. Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν η κυβέρνηση, τι θέλει ακριβώς να κάνει στον τομέα της ενέργειας», έλεγαν προ ολίγου, επιμένοντας ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή αφού ακόμη και με την επιβάρυνση των ρύπων από το 2013, θα παραμείνει ανταγωνιστικό καύσιμο.

Κατά της περαιτέρω μετοχοποίησης

Στο μεταξύ, τις θέσεις της κατά της μετοχοποίησης της ΔΕΗ προανήγγειλε με συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στα «Νέα» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν.Φωτόπουλος. Ειδικότερα, στη συνέντευξή του ο Ν.Φωτόπουλος, δηλώνει αντίθετος στην όποια µετοχοποίηση, φέρνοντας σαν επιχείρηµα ότι «την τελευταία δεκαετία, σε όσες χώρες της Ε.Ε. άνοιξε η αγορά σε ιδιώτες, τα τιµολόγια αυξήθηκαν από 24% ως 90%, όταν στην Ελλάδα η αντίστοιχη αύξηση ήταν 35%-38%, φυσικά λόγω και του φθηνού, ακόµη, λιγνίτη». Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις καλεί τον εισαγγελέα να ανοιχθούν οι λογαριασμοί όλων των στελεχών της ΓΕΝΟΠ, από το 1999 ώς σήμερα, και ζητά η έρευνα να ξεκινήσει πρώτα από τον ίδιο.

Ακόμα, επαναλαμβάνει πως δεν υπήρξαν σπατάλες σε ταξίδια, γεύματα και άλλες δαπάνες, ενώ ρίχνει το μπαλάκι στις διοικήσεις της ΔΕΗ, τονίζοντας πως αν ήθελαν κάποιο επιπρόσθετο στοιχείο «θα μπορούσαν να μας το έχουν ζητήσει».

«Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχουν και συνοδευτικά έγγραφα, λίστα με τα ονόματα όσων πήγαν ταξίδι, περιγραφή του σκοπού. Αλλά ο κ. Ρακιντζής δεν έκανε τον κόπο να μας τηλεφωνήσει και να τα ζητήσει. Όποτε θέλει μπορούμε να του τα δώσουμε» υποστηρίζει.

Αναφέρει επίσης ότι «το 2008, µε απόφαση του τότε διευθύνοντος συµβούλου Τάκη Αθανασόπουλου, η ΔΕΗ χρηµατοδότησε τη ΓΕΝΟΠ µε 300.000 ευρώ για τη σύνταξη µελέτης σχετικά µε την αναδιάρθρωση της εταιρικής δοµής της επιχείρησης. Η µελέτη ουδέποτε παραδόθηκε, αλλά και τα χρήµατα ουδέποτε επιστράφηκαν… Η µελέτη µάςπαραγγέλθηκε, και ευθύς αµέσως η διοίκηση της ΔΕΗ άλλαξε στρατηγική και εγκατέλειψε τις αποφάσεις που είχε πάρει για τη δηµιουργία θυγατρικών και τον διαµελισµό της επιχείρησης. Αρα, εξέλειπε ο λόγος για να γίνει η µελέτη». Σε ερώτηση γιατί δεν επιστράφηκαν τα χρήματα, απαντά: «Επειδή τα χρήµατα αυτά, µε απόφαση του διοικητικού συµβουλίου της ΓΕΝΟΠ αξιοποιήθηκαν για ενηµερωτικές εκδηλώσεις και συνεδριάσεις στην περιφέρεια προς τους εργαζόµενους της ΔΕΗ σχετικά µε τις προθέσεις της διοίκησης να διαµελίσει τη ΔΕΗ. Αλλωστε ποτέ η τότε διοίκηση της ΔΕΗ, ούτε η επόµενη δεν µας τα ζήτησε πίσω…».

Σχετικά με τα ενσωματωμένα στα πάγια της ΔΕΗ 12 δις ευρώ από τα σφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ο πρόδρος της ΓΕΝΟΠ σημειώνει: «Η ίδια η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει ότι η ενσωµατωµένη ασφαλιστική περιουσία των εργαζοµένων στα πάγια της ΔΕΗ ανέρχεται σε 11,9 δισ. ευρώ. Το 1999 η Πολιτεία, προκειµένου να µετοχοποιήσει τη ΔΕΗ, ανέλαβε να την υποκαταστήσει έναντι των υποχρεώσεών της προς τους ασφαλισµένους της. Οµως δεν είναι συνεπής απέναντιστη δέσµευσή της και καταβάλλει µέσω του προϋπολογισµού λιγότερα απ’ όσαθα έπρεπε. Αναθέσαµε λοιπόν σε νοµικό γραφείο να καταθέσει αγωγές εναντίον της, ζητώντας να επιστρέψει στη ΔΕΗ η ασφαλιστική υποχρέωση. Ισως διεκδικήσουµε και τµήµα από τα 11,9 δισ. ευρώ της ενσωµατωµένης στα πάγια ασφαλιστικής µας περιουσίας, µε τα οποία χρηµατοδοτήθηκε από το 1966 ώς σήµερα η ανάπτυξη της ΔΕΗ».

Στο μεταξύ, σήμερα θα συνεδριάσει και η διοίκηση της Ομοσπονδίας, με εισήγηση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αίτημα τη διατήρηση του 51% των μετοχών της Επιχείρησης από το Δημόσιο.