Την αντίδραση του πρώην πολιτευτή της ΝΔ Παύλου Ελευθεριάδη προκάλεσαν οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.

Ads

Συγκεκριμένα, με άρθρο του στο Politico, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ το 2019 Παύλος Ελευθεριάδης καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να αγνοεί τις καταγγελίες και να δράσει τώρα.

«Τα τελευταία χρόνια, διεθνή μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναφέρει εκατοντάδες περιπτώσεις παράνομων και βίαιων απωθήσεων που πραγματοποιήθηκαν από Έλληνες αξιωματούχους στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτές οι αναφορές ξεκίνησαν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας κυβέρνησης το 2019, αλλά εντάθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Και έκτοτε, υπάρχουν ανησυχητικές αναφορές για άτομα που οδηγήθηκαν με τη βία στον Έβρο υπό πράξεις ακραίας και εξευτελιστικής βίας. 

»Στα θαλάσσια σύνορα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Πρόσφυγες ισχυρίζονται ότι η ακτοφυλακή εγκαταλείπει οικογένειες και παιδιά σε σωσίβιες σχεδίες σαν αντίσκηνα, αφήνοντάς τα να επιπλέουν για ώρες προς τις τουρκικές ακτές, θέτοντας τη ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες αναφορές, μερικές από τις οποίες υποστηρίζονται από βίντεο και φωτογραφικά στοιχεία» σημειώνει ο Παύλος Ελευθεριάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ads

Παράλληλα τονίζει ότι «ελληνική κυβέρνηση «δεν μπορεί, καλή τη πίστη, να συνεχίσει να αγνοεί» τα διεθνή ευρήματα. «Πρέπει να δράσει τώρα».

«Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από τους πιο ανώτατους δικαστικούς εισαγγελείς να ξεκινήσουν την ευρύτερη δυνατή έρευνα για καταγγελίες απώθησης. Πρέπει επίσης να δώσει στους εισαγγελείς τους πόρους για να ανακρίνουν μάρτυρες που έχουν εγκλωβιστεί στην Τουρκία. 

»Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να ξεμπλοκάρει την καθυστερημένη κύρωση της Οδηγίας της ΕΕ για την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του συνδικαλιστικού δικαίου και να επεκτείνει ρητά την εφαρμογή της στα σύνορα και τη μετανάστευση, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει —για πρώτη φορά— ένα σύστημα προστασίας για πληροφοριοδότες σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές. Αυτό θα επιτρέψει σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους που μέχρι στιγμής έχουν μιλήσει μόνο ανώνυμα στον Τύπο να εμφανιστούν και να καταθέσουν χωρίς φόβο δίωξης.

»Τέλος, η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αναφέρεται στους μετανάστες ως “απειλή για την ασφάλεια” και να επικρίνει τα μέλη του κοινοβουλίου που χρησιμοποιούν την απαξιωμένη “θεωρία αντικατάστασης” ή μιλούν για “εισβολή” ή αργό “αποικισμό” ή χρησιμοποιούν άλλη ρατσιστική γλώσσα. Ο ισχυρισμός ότι οι οικογένειες και τα παιδιά αποτελούν απειλή για την ασφάλεια είναι εντελώς αβάσιμος. δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο για κανέναν. Και το πιο σημαντικό, έχουν δικαιώματα βάσει του ελληνικού συντάγματος» αναφέρει ο Παύλος Ελευθεριάδης.