Θλιβερό συμβάν χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει δικό του κόμμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποπειράται να διασπάσει την παράταξη.

Ads

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ερωτηθείς αν ο Γιώργος  Παπανδρέου θα είναι ρυθμιστής των εκλογών ανέφερε χαρακτηριστικά «κόψτε κάτι σ’ αυτό», και σημείωσε ότι ρυθμιστής των εκλογών θα είναι ο λαός, ενώ σχετικά με την ήπια αντίδρασή του τόνισε ότι «κάνω τεράστια υπομονή» γιατί όπως υποστήριξε νιώθει το βάρος της εθνικής ευθύνης.

Σε ό,τι αφορά το στόχο του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές υπογράμμισε την ανάγκη να έχει σταθεροποιητικό ρόλο και «κανείς δεν το εμποδίσει».  «Το ΠΑΣΟΚ είναι στεναχωρημένο αλλά και αποφασισμένο, συγκεκριμένο και επίμονο» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι «οι τέως πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων φέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Βλέπουμε πώς φέρονται ο κ. Σημίτης, κ. Καραμανλής». Αναφορικά με τις επαφές που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι δεν υπήρξε καμία πρόταση του Γ. Παπανδρέου «που δεν λάβαμε σοβαρά υπ όψιν και δεν ανταποκριθήκαμε» και επανέλαβε ότι η θέση του είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποπειράται να διασπάσει την παράταξη. Κάποιοι έχουν πρόσθετο βάρος για το θεσμικό ρόλο που είχαν», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας παράλληλα λόγο για ιστορική ευθύνη απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου να υπάρξει ακεραιότητα και προοπτική για την παράταξη. «Το ΠΑΣΟΚ δέχεται ένα πλήγμα γιατί υπάρχει απόπειρα διάσπασης θα το ξεπεράσει», σημείωσε.

Ads

Ερωτηθείς για τη συστράτευση στελεχών του κόμματος με τον Γιώργο Παπανδρέου σχολίασε ότι «ελάχιστοι άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ, τα περισσότερα είναι στρατευμένα στο ΠΑΣΟΚ. Μαζί του είναι μία μικρή κλειστή ομάδα που ήταν πάντα μαζί του» και τόνισε ότι ο ίδιος ως πρόεδρος του κόμματος αξιοποιεί τους πάντες. Στο μεταξύ σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν οι Κεδίκογλου, Σαχινίδης και Μωραίτης είναι ήδη με το ένα πόδι έξω από το ΠΑΣΟΚ, μετά τον Μιχάλη Καρχιμάκη που ήδη αποχώρησε.

«Το ζήτημα των εκλογών δεν είναι ο Γ. Παπανδρέου αλλά το μεγάλο θέμα είναι ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί, αν την απάντηση τη δίνει η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το καθοριστικό γιατί δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αναγκαστικά πάμε σε συνεργασίες. Δεν υπάρχουν επαναληπτικές εκλογές», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ερωτηθείς για τη δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κυβερνητικό σχήμα απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «λέει πράγματα ανεπεξέργαστα, αντιφατικά αλλά αυτό το έχουμε ζήσει και με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έλεγε τα ίδια όταν μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου».

«Το θέμα μας είναι η χώρα να διατηρήσει τα κεκτημένα της, να αποκαταστήσουμε αδικίες. Να βρούμε τη θέση που μας αξίζει στην παγκόσμια αγορά και την Ευρωζώνη. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα για τη συνέχεια. Δυστυχώς ενώ έχουμε τεράστια επιτεύγματα η σχέση μας με τις αγορές είναι ακόμα περίεργη. Η κερδοσκοπία είναι μεγάλη. Από την άλλη δεν έχουμε που να καταφύγουμε. Μόλις το 10% του χρέους έχουν οι αγορές αλλά έστω και με αυτό μπορούν να κάνουν παιχνίδι» είπε ο κ. Βενιζέλος. «Έως το 2009 κάποιος μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Οι πολίτες γνωρίζουν τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο.Δεν μπορεί να βρίσκεται η χώρα σε κίνδυνο και εσύ να σφυρίζεις αδιάφορα» τόνισε.

Αναφερόμενος δε στον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η πολιτική αβεβαιότητα κάνει σκληρή την διαπραγμάτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις. Όλες οι χώρες βασίζονται στην συνέχεια των κρατών».