Εντονότατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κυβερνητική τροπολογία της «τελευταίας στιγμής» για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ads

Από τη μεριά τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ κατέθεσαν αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας για την επίμαχη τροπολογία, η οποία πέρασε τελικά με τις ψήφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ.

«Τι σας ξενίζει σε σχέση με αυτήν την τροπολογία;» σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης εκφράζοντας την απορία του για την αντίδραση της αντιπολίτευσης σε ακόμη ένα σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που ο ίδιος έχει αναλάβει να προωθήσει. Επίσης υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν «διακηρυγμένη πολιτική» της Ν.Δ. με βάση την οποία κέρδισε τις εκλογές.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ισχυρίστηκε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι «η πιο προβληματική επιχείρηση εν λειτουργία» στην Ελλάδα και προσπάθησε και πάλι να την απαξιώσει για να δικαιολογήσει την ιδιωτικοποίησή της με όρους ξεπουλήματος.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πουλάει δημόσια περιουσία σε μια κρατικοδίαιτη ελίτ

Απαντώντας ο Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε τον υπουργό «νεοφιλελεύθερο κατεδαφιστή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικό σκάνδαλο και για στρατηγική που βλάπτει ευθέως το δημόσιο συμφέρον.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση του πάντα κερδοφόρου ΔΕΔΔΗΕ θα δημιουργήσει άλλο ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, ενώ παρατήρησε ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος των έξυπνων μετρητών με 850 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ουσιαστικά επιδότηση του αγοραστή του ΔΕΔΔΗΕ.
Παράλληλα θύμισε τις πολιτικές των κυβερνήσεων της Ν.Δ. που ευθύνονται για το «μαράζωμα» της ΛΑΡΚΟ, όπως η εξαίρεση από τις μνημονιακές μειώσεις των μισθών ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

«Η κυβέρνηση έχει εντολή να πουλήσει δημόσια περιουσία σε μια κρατικοδίαιτη ελίτ» ανέφερε στη δική του τοποθέτηση ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για την ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών προειδοποίησε ότι θα έχει αποτέλεσμα ένας ιδιώτης να ελέγχει όλο το δίκτυο φυσικού αερίου.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κατάθεση της τροπολογίας την τελευταία στιγμή για να αποφύγει τη συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς και κατηγόρησε τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη ότι σχεδιάζει το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας κόντρα στο δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό «δεν θέλει αυτή η συζήτηση να γίνει μπροστά στη Βουλή».

Πυρά από Κουτσούμπα, Βελόπουλο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε σε «ύποπτη συμπεριφορά», μίλησε για εμπαιγμό του κοινοβουλίου, ενώ ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών και κατήγγειλε συνολικά την «πράσινη» πολιτική της κυβέρνησης.

«Εγκληματικό» χαρακτήρισε το σχέδιο πώλησης της ΛΑΡΚΟ παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρατηρώντας ότι οι «μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες» της ΛΑΡΚΟ «θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

«Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι οποιαδήποτε επιχείρηση, είναι στρατηγικής σημασίας με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως απαξίωσε την εταιρεία προκειμένου να παρουσιάσει την ιδιωτικοποίηση και το «λουκέτο» ως φυσικό επακόλουθο. «Θέλετε να απαλλαγείτε απ’ αυτό το “βαρίδι” όπως το λέτε και τώρα δεν κρατιέστε… Οδηγείτε τη ΛΑΡΚΟ, που είναι πραγματικό χρυσωρυχείο, στην ιδιωτικοποίηση ακόμη και στο λουκέτο, αφού κανένας μελλοντικός ιδιοκτήτης δεν δεσμεύεται πως θα συνεχίσει τον παραγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και δεν διασφαλίζει καμία θέση εργασίας» πρόσθεσε.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, που καταλόγισε στην κυβέρνηση σοβαρά λάθη και έλλειψη σχεδίου. «Είναι βλακώδες να ξεπουλάς κάτι όταν έχει τεράστια υπεραξία» είπε, προσθέτοντας απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Ουσιαστικά ξεπουλάτε έναν θησαυρό. Αυτό που κάνετε είναι έγκλημα… Δημιουργείτε ανεργία και η ανεργία προκαλεί φτώχεια, οργή και αντίδραση. Αυτό δεν είναι παραγωγή πλούτου, είναι αφαίμαξη πλούτου».

Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, μίλησε για «παράνομη» κοινοβουλευτική τακτική, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως ανατινάζει τη συναίνεση και υποστήριξε πως καθώς η ΛΑΡΚΟ αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό πόρο εγείρονται τεράστια εργασιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα.