Την έντονη αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου προκάλεσαν οι επιχειρήσεις στην Ειδομένη για την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών από την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αστυνομικοί προσήγαγαν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ για εξακρίβωση στοιχείων «με προφανή σκοπό», όπως καταγγέλλεται, να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ads

ΕΣΗΕΜΘ: Επιχείρηση φίμωσης Τύπου

Ειδικότερα, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Επιχείρηση φίμωσης του Τύπου διεξήγαγε το πρωί της Τετάρτης στην Ειδομένη η Ελληνική Αστυνομία, πριν να αρχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την περιοχή. Υπό το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αστυνομικοί προσήγαγαν στις 06.30 π.μ. στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη, με προφανή σκοπό να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η επίκληση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και η επίδειξη του δελτίου αναγνώρισης από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν κρίθηκαν από τους αστυνομικούς επαρκής λόγος για να σταματήσει η προσαγωγή των συναδέλφων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ενέργειες όπως η παραπάνω ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας.  Η προστασία του πολίτη, η οποία είναι αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, προϋποθέτει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και την ανεμπόδιστη άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο περιορισμός τους προστατεύει μόνο αμφίβολα επικοινωνιακά συμφέροντα όσων τον επιβάλλουν».

Ads

Ένωση Φωτορεπόρτερ: Χωρίς μάρτυρες η «φιλανθρωπική δράση» της ΕΛΑΣ

Έντονη ήταν η αντίδραση και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, που σημειώνει πως «η αστυνομία δεν ήθελε την παρουσία μαρτύρων στη “φιλανθρωπική της δράση”». «Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες, ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους, μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας», αναφέρει.

Καταλήγοντας, οι φωτορεπόρτερ αφήνουν αιχμές για την παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ:

«Ειδομένη: Η διακριτικότητα της αστυνομικής φιλανθρωπίας. Το αληθινά φιλανθρωπικό έργο τελείται πάντα διακριτικά, μακριά από τα βλέμματα τρίτων.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) υποθέτει ότι οι αυθαίρετες προσαγωγές που έγιναν τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου, σε βάρος των δυο μοναδικών φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη λίγο πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, δηλώνουν απλώς τη σεμνότητα της αστυνομίας που δεν ήθελε μάρτυρες ενόσω θα προέβαινε στη φιλανθρωπική της δράση.

Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας, η Ε.Φ.Ε. παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας.

Τέλος, δεδομένου ότι οι φωτορεπόρτερ πρέπει να έχουν πλήρη γνώση της πραγματικότητας, αφού η φύση του επαγγέλματός τους συνίσταται στην απεικόνιση της πραγματικότητας, η Ε.Φ.Ε. προτείνει στην ΕΛ.ΑΣ να βοηθήσει τους φωτορεπόρτερ να απαλλαγούν από τις αυταπάτες τους, εισηγούμενη την κατάργηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση».

ΕΣΗΕΑ: Πρωτοφανής φίμωση του Τύπου

Από την πλευρά της η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για «πρωτοφανή φίμωση του Τύπου» από την ελληνική αστυνομία. «Πριν την επιχείρηση “απομάκρυνσης” μεταναστών από την περιοχή, αστυνομικοί προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τα γεγονότα στην Ειδομένη με προφανή σκοπό να μην υπάρχει δημοσιογραφική καταγραφή των αστυνομικών ενεργειών κατά των μεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υποστηρίζοντας πάντα την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, καταγγέλλει την απόπειρα φίμωσης των δημοσιογράφων από τις Αστυνομικές Αρχές. Θεωρούμε, ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν προσπάθεια περιορισμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθεροτυπίας».

Πυρά και από τη Διεθνή Αμνηστία

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Γιώργος Κοσμόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισε πως δεν κατανοεί, γιατί έπρεπε να απομακρυνθούν οι δημοσιογράφοι και κυρίως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιδιαίτερα αυτές που παρείχαν ιατρική βοήθεια, από τον χώρο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας.