Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής νέο επίδομα με την ονομασία «Food Pass», το οποίο ουσιαστικά ξεκινά από τα 22 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο και τα 100 για μία οικογένεια με 9 μέλη.

Ads

Επίσης τα οικονομικά κριτήρια για όσους δικαιούνται το νέο επίδομα είναι ιδιαίτερα «στενά». Ενδεικτικά το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά των δικαιούχων πρέπει να ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το νέο αυτό επίδομα προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για κοροϊδία και απόπειρα εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Χυδαία απόπειρα εξαπάτησης της ελληνική κοινωνίας

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του κάνει λόγω για χοντροκομμένη απάτη που σκοπό έχει την εξαγορά ψήφων.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αγοράσει τη λαϊκή ψήφο με 30 ευρώ μετά από 15 μήνες αισχροκέρδειας»

Ακόμα και για έναν πολιτικό απατεώνα όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό που έπραξε σήμερα ξεπερνάει τα όρια.

Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών ανακοίνωσε στη Βουλή ότι από τον Φεβρουάριο το κράτος θα καλύπτει το 10% των εξόδων του σούπερ μάρκετ για όλους τους πολίτες. Τελικά το περίφημο προεκλογικό επίδομα είναι μεσοσταθμικά 30 ευρώ.

Ντροπή και μόνο ντροπή για αυτή τη χυδαία απόπειρα εξαπάτησης της ελληνική κοινωνίας.

Η ντροπή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη άμα αναλογιστούμε ότι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη αφήνουν ανέγγιχτο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας και αποτελούν προσβολή προς τους πολίτες.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να περιορίζει βίαια το εισόδημα των  πολιτών:

·         ψωμί και δημητριακά 18,7%

·         κρέας 16,7%

·         γαλακτοκομικά 25,3%.

Να σημειωθεί ακόμα ότι τη στιγμή που τα κέρδη των διυλιστηρίων φτάνουν τα 3 δισ, η κυβέρνηση θα πάρει μόλις 600 εκ. για το επίδομα των 22 ευρώ.

Με τη σημερινή χοντροκομμένη απάτη του ο κ. Μητσοτάκης δείχνει πόσο περιφρονεί την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών.

Την απάντηση θα την πάρει στην κάλπη. Η ώρα έρχεται».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το food pass υπολείπεται των ανατιμήσεων

O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε ως ανεπαρκές το μέτρο του food pass που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μάντζος τόνισε πώς «υπολείπεται της επίδρασης και του αποτελέσματος του πληθωρισμού στην ανατίμηση των βασικών προϊόντων. ‘Αρα για εμάς, η συνταγή αυτή δεν βγαίνει». Αντιπρότεινε δε, μια «πολιτική ρύθμισης και έλεγχου για την αντιμετώπιση της ασυδοσίας της αγοράς».

Ο κ. Μάντζος χαρακτήρισε πρόβλημα το ότι η ΝΔ «αντιγράφει την επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς δεν επενδύει στο κοινωνικό κράτος. «Δεν είναι αυτό κάτι για το οποίο μπορούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχαίρουν, παρά το γεγονός ότι και οι δύο αποδείχθηκαν πολύ συνεπείς σε αυτό το μοντέλο» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπυ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Επανέλαβε ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «μιλάμε για διαρθρωτικά μέτρα και ρύθμιση της αγοράς με ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών και των μηχανισμών ελέγχου στην αγορά, ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια και ο υπερπληθωρισμός κερδών εκεί που δεν πρέπει να υπάρχουν», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη της «φορολογικής δικαιοσύνης», δηλαδή της μείωσης των έμμεσων φόρων και ειδικά του ΦΠΑ.

Για την υπόθεση της Εύας Καϊλή και κατά πόσο αυτή θα πλήξει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο για «ζημιά σε όλο το πολιτικό σύστημα, τόσο το ελληνικό όσο και το ευρωπαϊκό» καθώς και για «πληγή στην εμπιστοσύνη των πολιτών, ιδίως των νέων, στους θεσμούς», σημειώνοντας παράλληλα ότι «στο κόμμα μας πρέπει να πιστωθεί η ακαριαία αντίδραση σε αξιακό επίπεδο και το μήνυμα μηδενικής ανοχής στα ζητήματα διαφθοράς». Ξεκαθάρισε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν προσπάθησε να καταλογίσει την κ. Καϊλή στη ΝΔ. Είπε απλά κάποιες ιστορικές αλήθειες που είναι λογικό να ενοχλούν».

Απαντώντας τέλος, στους «μετά Χριστόν προφήτες, είτε εντός είτε εκτός κόμματος», ο κ. Μάντζος είπε ότι «δεν μπορούσαμε να ξέρουμε ότι κάτω από την τοποθέτηση της κ. Καϊλή για το Κατάρ, υπάρχει διαφθορά. Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούν οι θεσμοί της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα». 

ΚΚΕ: Σταγόνα στον ωκεανό των ανατιμήσεων

«Κάτω από την ασφυκτική πίεση της ακρίβειας και της αποτυχίας όλων των δήθεν μέτρων ανακούφισης, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», η κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα ακόμη pass-κοροϊδίας -αυτή τη φορά ως «κουπόνια» φαγητού- ύψους 22 με 40 ευρώ!» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα προεκλογικό μέτρο, “σταγόνα στον ωκεανό” των ανατιμήσεων, που προέρχεται και πάλι από τη λαϊκή τσέπη, αφού η αφαίμαξη του λαού είναι αυτή που χρηματοδοτεί και τα υπέρογκα κέρδη των διυλιστηρίων. Ένα μέτρο που πάνω από όλα δε θίγει στο ελάχιστο τους μηχανισμούς και τις αιτίες της ακρίβειας» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στο σχόλιό του:

«ΥΓ: Κατά τ’ αλλά, ευτυχώς που ζούμε στην καπιταλιστική Ελλάδα του 2022 κι όχι σε κάποια σοσιαλιστική χώρα όπου μοίραζαν τρόφιμα με κουπόνια.».

Βαρουφάκης: Οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο

«Οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο» σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννη Βαρουφάκης, για το «Food Pass».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο twitter αναφέρει: «2000 εκ. ευρώ καθαρή αισχροκέρδεια 2 διυλιστήριων. Από αυτά, η Μητσοτάκης ΑΕ θα πάρει τα 600 εκ. για να επιδοτήσει τη αισχροκέρδεια των σουπερμάρκετ. Ο,τι και να κάνουν, οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο».