Καταιγισμό αντιδράσεων από πολιτικά κόμματα, συνδικάτα αλλά και επαγγελματικούς φορείς συναντά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο (που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση) αποτελεί οδοστρωτήρα (εκτός από το πριβάλλον) και για τις εργασιακές σχέσεις, βάζοντας στον «πάγο» ουσιαστικά τις κλαδικές συμβάσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Τα εργασιακά δικαιώματα γυρνούν στην περίοδο 2010-2014
«Τα εργασιακά δικαιώματα γυρνούν στην περίοδο 2010-2014, όταν καταργούσαν τις βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει:
«Ένα χρόνο μετά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα την βελτίωση των όρων εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα πίσω ολοταχώς, σχολιάζει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα εργασιακά δικαιώματα γυρνούν στην περίοδο 2010-2014, όταν καταργούσαν τις βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», συμπληρώνεται.
Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις αντεργατικές διατάξεις στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο:
«Μετά την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης και της συνευθύνης αρχικού εργοδότη – εργολάβου, η κυβέρνηση εναρμονιζόμενη πλήρως με τις προτάσεις ΣΕΒ – ΔΝΤ, κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα:
Δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και να υπερισχύει η επιχειρησιακή ακόμα και αν έχει δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους. Συγχρόνως, με την υπογραφή τοπικών συμβάσεων θα μπορούν να μειώνονται τοπικά οι μισθοί των εθνικών κλαδικών συμβάσεων.
Περιορίζει τη δυνατότητα επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θέτοντας όρους και προϋποθέσεις που την καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη.
Κάνει ουσιαστικά αδύνατη τη μονομερή προσφυγή των συνδικάτων στη διαιτησία, στις περιπτώσεις που οι εργοδότες δεν συμφωνούν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
Παράλληλα, υποσκάπτει τον ρόλο των συνδικάτων με την αποψίλωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιορίζει την αυτονομία τους δίνοντας τη δυνατότητα στον υπουργό εργασίας να καθορίζει τις διαδικασίες συμμετοχής και λήψης αποφάσεων στα συνδικάτα.
Ο κόσμος της εργασίας και συνολικά η κοινωνία δε θα επιτρέψουν την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων. Με ενότητα και αγώνα θα υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και θα παλέψουν για συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και βελτίωση των όρων εργασίας για όλες και όλους».
ΚΙΝΑΛ: Υλοποιεί τις δεσμεύσεις στον ΣΕΒ
Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι σημαντικό μέρος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου έρχεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΕΒ, συμπληρώνοντας ότι «τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν ιδιαίτερα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επαναφέρουν την λογική της εσωτερικής υποτίμησης, μειώνουν δραστικά τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργαζομένων».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αντί της διαφημιζόμενης “επιστροφής στην κανονικότητα”, κυριαρχεί η υποπροστασία των εργαζόμενων, με σειρά χειρουργικού χαρακτήρα παρεμβάσεων που οδηγούν στην απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων και στην ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας.
Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι «στηρίζει απόλυτα την Εθνική Γενική Σύμβαση και τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την καθολική εφαρμογή τους σε όλες τις επιχειρήσεις είτε συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις είτε όχι».
ΚΚΕ: Καταρρίπτεται ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους»
«Η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με τις δυνατότητες που δίνονται στους εργοδότες να μην τις εφαρμόζουν και το παραπέρα χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με τα νέα προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο, που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καταρρίπτουν το μύθο ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι για όλους», σημειώνει από την πλευρά του το ΚΚΕ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση της Ν.Δ. ετοιμάζεται να παραδώσει άμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους τα “δωράκια” που εξήγγειλε πριν μερικές μέρες στη ΔΕΘ, στέλνοντας το βαρύ λογαριασμό γι αυτά στην εργατική τάξη, το λαό».
Στο πολυνομοσχέδιο «προβλέπονται όροι, που ουσιαστικά καταργούν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις είχαν απομείνει, ύστερα από το συντριπτικό χτύπημα που είχε δοθεί τα προηγούμενα χρόνια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. Η υπερίσχυση των τοπικών συμβάσεων έναντι των εθνικών έρχεται να μειώσει ακόμα περισσότερο τον κατά 25% συμπιεσμένο μέσο μισθό», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.
ΠΑΜΕ: Πολυνομοσχέδιο σκούπα σε μισθούς και συνδικαλιστικές ελευθερίες
Το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο «δίνει γη και ύδωρ στους “επενδυτές” με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων».
Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Το οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκταση τους προστείθεται και ο όρος να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”.
- Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
- Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
- Την θέσπιση “ηλεκτρονικού μητρώου” και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
- Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγη στον ΟΜΕΔ
- Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!
- Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης
- Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
- Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι “λεπτομέρειες” που μόνο τέτοιες δεν είναι.
Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο για την επόμενη Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, στα Προπύλαια.
ΓΣΕΕ: Ακυρώνεται κάθε προσπάθεια θεσμικής συνεννόησης
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι «δεν πρόκειται να γίνουν παρακολουθητές αυτού του “τανγκό για δύο”». Όπως τονίζει, «μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος και να έχει ακουστεί η εμπειρία και η γνώση της αδυσώπητης καθημερινότητας από την εργατική πλευρά, έτσι, όπως αυτή θεσμικά εκφράζεται δεκαετίες τώρα, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια θεσμικής συνεννόησης».
Παράλληλα, η ΓΣΕΕ αναφετίατι ς θεσμικός και αντιπροσωπευτικός εκφραστής της βούλησης των εργαζομένων της χώρας, πρέπει να ολοκληρώσει ανεμπόδιστα τις διαδικασίες ανάδειξης τακτικής της διοίκησης. «Διαδικασίες προαπαιτούμενες, για να λειτουργήσουν τα συλλογικά όργανα και να τοποθετηθούν δημοκρατικά ή να αντιδράσουν στις αλλαγές που κομίζει το πολυνομοσχέδιο. Διαδικασίες που διαλύθηκαν με βίαιο και σκαιότατο τρόπο από το Π.Α.ΜΕ., τον κομματικό βραχίονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, το οποίο θα κάνει κηδεία με ξένα κόλλυβα, καθώς δεν εμπλέκεται στη νομική και πρακτική βάσανο ούτε υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας ούτε προκήρυξης απεργιών», σημειώνει η ΓΣΕΕ.
Παράλληλα, τονίζει ότι «αποκαλύπτεται το ύπουλο σχέδιο παράλυσης των συνδικάτων. Σε αυτόν τον χορό βασικοί “παρτενέρ” είναι κυβέρνηση και εργοδότες, με “έτοιμη” και “σερβιρισμένη” μουσική στα “decks” από το Π.Α.ΜΕ. και προετοιμασία του εδάφους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους και ας συσπειρωθούν στα σωματεία τους για τον αγώνα που θα δώσουμε με το κεφάλι ψηλά για μία ακόμα φορά».
ΟΤΟΕ: Η εξαίρεση γίνεται κανόνας…
Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) σημειώνει ότι στο ν/σ «εισάγονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή των όρων εθνικών κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών ρυθμίσεων με ευρύτατες εφαρμογές και με εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Υπουργό να ορίσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις» και προσθέτει ότι «οι ρυθμίσεις αυτές εμφανίζονται να αφήνουν τον πρώτο λόγο στα συμβαλλόμενα μέρη και να ακολουθούν ανάλογες “καλές πρακτικές”, που ισχύουν με αυστηρά περιοριστικά κριτήρια και στην Ευρώπη .
Στην πραγματικότητα, όμως – τονίζει η Ομοσπονδία- «από τη συνδυασμένη ανάγνωση των προτεινόμενων άρθρων για την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης στη συρροή κλαδικών-επιχειρησιακών ΣΣΕ (να παίρνει δηλαδή ο εργαζόμενος ό,τι καλύτερο του παρέχουν οι ΣΣΕ που τον αφορούν στα μισθολογικά και τα εργασιακά) και εθνικών-τοπικών ρυθμίσεων, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση παρακάμπτει τη βούληση των συμβαλλομένων σε αυτές μερών. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση της επέκτασης, που πλέον γίνεται σαφώς δυσκολότερη».
Η ΟΤΕ υπογραμμίζει ότι «διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης να χτυπήσει τις Κλαδικές Συμβάσεις και ιδίως αυτές που συνάπτονται σε εθνικό επίπεδο, θεσπίζοντας ακόμα και τοπικές ζώνες ελεύθερες από δεσμεύσεις, ζώνες “υποκατώτατων” κλαδικών μισθών και ρυθμίσεων καθώς και την επαναφορά της επικράτησης των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των Κλαδικών, ακόμα και από ενώσεις προσώπων».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η κυβέρνηση «επιδεικνύει περισσή φροντίδα θεσμικής ικανοποίησης των αιτιάσεων των πιστωτών αλλά και μέρους των εργοδοτών της χώρας, προκειμένου να διαφημίσει τις εξαιρετικά φιλικές προς τους επενδυτές επιλογές της, σε όλα τα επίπεδα». Και τονίζει ότι η «ουσία είναι πως η κυβέρνηση»:
- Φέρνει ως προμετωπίδα φιλεργατικών ρυθμίσεων αποσπασματικές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας διατάξεις για τις ατομικές εργασιακές σχέσεις, που θα κριθούν στην εφαρμογή τους.
- Υιοθετεί μια αναχρονιστική έννοια ανταγωνιστικότητας, η οποία στηρίζεται μονομερώς στη μειωμένη αμοιβή εργασίας και στην υποβάθμιση των όρων της εργασίας, αλλά και των συλλογικών ρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα, ως όχημα δημιουργίας θέσεων εργασίας και δυνατοτήτων ανάπτυξης, αντί μιας σύγχρονης ανταγωνιστικότητας εστιασμένης στη γνώση, την ποιότητα και την καινοτομία.
- Νομοθετεί τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού.
- Διατηρώντας κάποιες νησίδες εργασιακής «κανονικότητας» μέσα σε ένα άναρχο τοπίο απορύθμισης στην αγορά εργασίας.
- Συνεχίζει στη μνημονιακή λογική μετάλλαξης του Εργατικού Δικαίου : από δίκαιο προστασίας του εργαζόμενου, σε δίκαιο προστασίας (ακόμα και) του πιο κακόπιστου επενδυτή!
- Επιχειρεί να επαναφέρει μνημονιακές λογικές που καταφανώς απέτυχαν να βελτιώσουν τη θέση της χώρας στη διεθνή κλίμακα ανταγωνιστικότητας, να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουν ευπρεπείς και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Τι είδους επενδυτές θα προσελκύσουν, αλήθεια, τέτοιες παρωχημένες λογικές;
- Δεν καταργεί ευθέως, αλλά πλαγιοκοπεί με αλλεπάλληλες «χειρουργικές παρεμβάσεις» τις κλαδικές και προοπτικά όλες τις συλλογικές συμβάσεις, με στόχο την τελική τους απαξίωση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >