Το βράδυ του Σάββατου το gay club «Pulse» καταγράφηκε ως το μέρος που σημειώθηκε η πιο θανατηφόρα επίθεση από έναν δράστη στην ιστορία των ΗΠΑ, όμως είχε δημιουργηθεί για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: «Για την αποδοχή και την αγάπη».

Ads

Το «Pulse» είναι ένα από τα πιο διάσημα gay νυχτερινά μαγαζιά στο Ορλάντο, με ζωντανό πρόγραμμα χορευτών και «Drag queen» σόου. Όμως το «Pulse» είναι κάτι περισσότερο από ένα μέρος διασκέδασης. Πρόκειται για ένα εμβληματικό μαγαζί της gay κουλτούρας που ιδρύθηκε από την Μπάρμπαρα Πόμα προς τιμήν του αδελφού της Τζον που πέθανε από AIDS.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μαγαζί που θα αγκάλιαζε τους gay, ένα μαγαζί που θα έκανε περήφανο τον Τζόν. Τους δώσαμε το όνομα “Pulse” από τον χτύπο της καρδιάς του Τζον, που θέλαμε να αντηχεί σε όλο το club. Δική του έμπνευση ήταν ένα τέτοιο μαγαζί και μέσα από αυτό παραμένει για πάντα ζωντανός», αναφέρουν οι ιδιοκτήτες του «Pulse».

Ο Τζον Πόμα, μεγαλύτερος αδελφός της Μπάρμπαρα, πέθανε το 1991 ύστερα από μάχη με τον ιό HIV και το AIDS. Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 2004, η Μπάρμπαρα μαζί με τον σύντροφό της τον Ποβ Λεγκλερ, ίδρυσαν το Pulse και από την αρχή όλοι κατάλαβαν πως «το “Pulse” είναι κάτι περισσότερο από ένα ακόμη gay club».

Ads

Από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα το Pulse αποτελεί ένα μέρος έκφρασης της LGBT κοινότητας, όπου συχνά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Σήμερα το Pulse ανήκει σε ένα δίκτυο που δρα στη Φλόριντα για «να αφυπνίσει συνειδήσεις» σχετικά με την ομοφυλοφιλία, ενώ συμμετέχει επίσης δυναμικά στον αγώνα κατά του AIDS.

Όπως έγραψε η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», «το αιματοκύλισμα στο Pulse δεν ήταν απλά μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους κατά των ΗΠΑ. Ο στόχος τους δεν ήταν απλά ένα gay bar. ήταν ένα πλήγμα στην καρδιά της κοινότητας LGBT».