Περαιτέρω μείωση της εκλογικής του δύναμης καταγράφει το ΠΑΣΟΚ το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της Public Issue, ωστόσο διατηρεί ακόμη σημαντικό προβάδισμα έναντι της ΝΔ, η οποία διατήρησε τα ποσοστά της. Το 83% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι «όχι σίγουροι» για το μέλλον τους, ενώ το 68% δηλώνει ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι λάθος.

Ads

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 38% στην εκλογικής επιρροή, χάνοντας 0,5% από τον Ιανουάριο. Η ΝΔ διατήρησε την επιρροή της το Φεβρουάριο στο 30,5%, ποσοστό που είχε και τον Ιανουάριο. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,5% (Ιανουάριος 10,5%), το ΛΑΟΣ με 6% καταγράφοντας αύξηση κατά 0,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,5%, έναντι 6% που συγκέντρωνε τον Ιανουάριο, ενώ 3% συγκεντρώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγράφοντας αύξηση κατά 0,5%. Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,5% έναντι 2% που είχε τον Ιανουάριο και η Δημοκρατική Συμμαχία που παρέμεινε στάσιμη στο 2%.

Σχετικά, με το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το 67% απάντησε «καμία από τις δύο». Το ΠΑΣΟΚ απάντησε το 23%, η ΝΔ απάντησε το 7%, ενώ χωρίς γνώμη δήλωσε το 3%. Τέλος το 2% απάντησε και οι δύο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (44%) στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ανάμεσα σε Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά απάντησε «κανένας από τους δύο». Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει το 36%, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ το 20%.

Ads

Σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 44% θετικές ψήφους, ο Αντώνης Σαμαράς 37%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης 38%, ο Αλέξης Τσίπρας 31% και η Αλέκα Παπαρήγα το 30%.

Σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι νιώθει ανασφάλεια για το μέλλον του, ενώ σίγουρο για το μέλλον του δήλωσε μόλις το 16%. Στην ερώτηση δεν απάντηση το 1% των ερωτηθέντων. Παράλληλα το 57% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση στο μέλλον θα χειροτερέψει, ενώ μόλις το 8% υποστηρίζει ότι θα καλυτερέψει. Το 35% υποστήριξε ότι η οικονομική του κατάσταση θα παραμείνει ίδια ή δεν απάντησε.

Το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 21% πιστεύει ότι η χώρα κινείται στο σωστό δρόμο. Εξάλλου, το 86% πιστεύει ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις τους επόμενους μήνες θα είναι πολλές.

Ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας οι ερωτηθέντες αναφέρουν την οικονομία. Ακολουθούν η ανεργία, η υγεία, το κράτος, τα κόμματα, τα εισοδήματα, η παιδεία, η τάξη και η ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, η μετανάστευση, η κρίση αξιών, η ακρίβεια κ.α.

Η έρευνα της Public Issue διενεργήθηκε από τις 4 έως τις 8 Φεβρουαρίου σε μέγεθος δείγματος 1.009 ατόμων, πανελλαδικά, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.