Με τα Μαθηματικά Ι συνεχίστηκαν σήμερα, Τρίτη, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Την Πέμπτη, 26 Μαΐου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, στα Στοιχεία Μηχανών, στα Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ, στη Ναυσιπλοΐα ΙΙ και στα Βοηθητικά Μηχανήματα ΙΙ. Την ίδια ώρα, οι βάσεις για τις αυξημένης ζήτησης σχολές ΑΕΙ δείχνουν να παίρνουν πτωτική πορεία. Το ίδιο συμβαίνει πάντως και για τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που σύμφωνα με τις διοικήσεις τους βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Ads
Πτωτική πορεία παίρνουν οι βάσεις
Πτωτική πορεία δείχνουν να παίρνουν οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία». Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από τη βαθμολόγηση των γραπτών, από τέσσερα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, η Λογοτεχνία κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης, θα κάνουν φέτος τη μεγαλύτερη ζημιά στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, αφού σε αυτά καταγράφονται πολύ χαμηλές βαθμολογίες.
Στη Λογοτεχνία κατεύθυνσης που παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των βάσεων μαζί με τα Αρχαία στις φιλολογικές σχολές του πρώτου πεδίου, υπάρχει υψηλό ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση και λιγότερα γραπτά από πέρσι στην υψηλή βαθμολογική κλίμακα του 18-20. Παράλληλα στα Μαθηματικά κατεύθυνσης που παίζουν καθοριστικό ρόλο για τις σχολές του δεύτερου και του τέταρτου πεδίου διατηρείται ο περσινός αριθμός των αριστούχων αλλά τα γραπτά με βαθμούς κάτω από τη βάση είναι επίσης πολύ αυξημένα. Σε γενικές γραμμές παρατηρείται ότι τα γραπτά είναι μοιρασμένα σε δυο κατηγορίες. Σε γραπτά με βαθμολογία άριστα και σε γραπτά με βαθμολογία κάτω από τη βάση. Για να ανατραπεί αυτή οι εικόνα θα πρέπει να είναι πολύ καλοί οι βαθμοί των υποψηφίων στα Αρχαία Ελληνικά και τη Φυσική κατεύθυνσης κάτι που δεν θεωρείται πιθανό αφού τα θέματα θεωρήθηκαν αυξημένης δυσκολίας.
Πολύ υψηλά ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση αναμένεται να εμφανιστούν φέτος και στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής που είναι μάθημα γενικής παιδείας, κάτι που ίσως σημάνει πτώση των βάσεων στις οικονομικές σχολές. Βέβαια αυτό θα κριθεί από τις επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Οικονομίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες κακή εικόνα εμφανίζουν και τα γραπτά των υποψηφίων στο μάθημα της Βιολογίας γενικής παιδείας ενώ στη Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας, τα άριστα γραπτά κυμαίνονται γύρω στο 2%. Παράλληλα μικρό είναι το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση ενώ τα περισσότερα γραπτά συνωστίζονται στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα.
Αποχή των βαθμολογητών λόγω οδοιπορικών
Εν τω μεταξύ, αποχή βαθμολογικά κέντρα για τους εκπαιδευτικούς – διορθωτές που μετακινούνται εκτός Περιφερειακής Ενότητας, κήρυξε χθες το ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι η αποχή θα συνεχιστεί, έως ότου εξασφαλιστούν τα οδοιπορικά των συναδέλφων και εξοφληθούν οι παλαιότερες αντίστοιχες οφειλές.
Αγωνία από τους πρυτάνεις για το μέλλον των πανεπιστημίων
Την αγωνία τους για το µέλλον της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης εξέφρασαν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστηµίων, που συναντήθηκαν χθες για δεύτερη φορά σε σύντοµο χρονικό διάστηµα στη Θεσσαλονίκη. Οι πρυτάνεις των 16 από τα 24 πανεπιστήµια που συµµετείχαν στη συνεδρίαση τόνισαν ότι η συνεχιζόµενη περιστολή των δαπανών θέτει σε άµεσο κίνδυνο τη λειτουργία τους και αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους διοργανώνοντας κοινή εκδήλωση την τρίτη 7 Ιουνίου.
Στην οµόφωνη απόφαση που εξέδωσαν οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι τα πανεπιστήµια, παρά τη µεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για εξορθολογισµό και περιστολή των δαπανών τους, βρίσκονται σήµερα αντιµέτωπα µε τις δραστικές περικοπές της κρατικής χρηµατοδότησης, οι οποίες ξεπερνούν το 50%, τη συνεχιζόµενη καθυστέρηση και την απόπειρα αναστολής των εξελίξεων µελών ∆ΕΠ, τη διακοπή της δηµόσιας χρηµατοδότησης της έρευνας, την επί διετία καθυστέρηση έγκρισης ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραµµάτων, καθώς και τη διαρκή ασυνέπεια και αδιαφάνεια των εφαρµοζόµενων διαδικασιών.
Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις οι πανεπιστημιακοί
Εν τω μεταξύ, με έντονες κινητοποιήσεις απειλούν, από την 1η Ιουνίου, οι πανεπιστημιακοί αν δεν λυθούν τα μείζονα οικονομικά προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ζητούν άμεση κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές και όχι σε θερινό τμήμα όπως προτίθεται να πράξει το υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, οι πανεπιστημιακοί πρόκειται να ξεκινήσουν μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα Ιδρυμάτων και πανεπιστημιακών δασκάλων. Την 1η Ιουνίου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ η οποία έχει καλέσει τους συλλόγους σε αναστολή των καθηκόντων τους.
Τα αιτήματα των Πανεπιστημιακών είναι δημοσιοποίηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τον διορισμό των ήδη εκλεγμένων νέων μελών ΔΕΠ, καταβολή των δεδουλευμένων των επί συμβάσει συναδέλφων, ανακοίνωση του αριθμού των συμβάσεων του Π.Δ. 407/80 για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, έναρξη της συζήτησης για το νέο ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών με ένταξη των υφιστάμενων επιδομάτων στον βασικό μισθό, υπογραφή όλων των προκηρύξεων των εξελίξεων των μελών ΔΕΠ, που μήνες τώρα είναι αδικαιολόγητα και παράνομα καθηλωμένες στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας και δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τις θεσμικές αλλαγές στα πανεπιστήμια και σαφής δέσμευση της υπουργού Παιδείας ότι δεν θα το φέρει προς ψήφιση σε θερινό τμήμα της Βουλής.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >