Στην τελική ευθεία βρίσκεται η βαθμολόγηση των γραπτών των περίπου 92.000 υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, ύστερα από την πολυήμερη αποχή των βαθμολογητών. Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι οι βαθμοί θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα υπάρξει πτώση των βάσεων, ενώ φέτος σημαντικό ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων εκτιμάται ότι θα παίξει και η οικονομική κρίση, με τους μαθητές να επιλέγουν σχολές κοντά στην οικογενειακή εστία ώστε να αποφύγουν τα έξοδα της «μετανάστευσης».

Εκτιμήσεις ανά πεδίο:

1ο επ. Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες): Στις 19.620 θέσεις ανέρχονται φέτος οι θέσεις στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Οι υψηλές βάσεις του πεδίου (παιδαγωγικά, νομικές) δείχνουν να διατηρούνται στα περυσινά επίπεδα, ενώ οι μεσαίες βάσεις (φιλολογικά τμήματα, ιστορικά – αρχαιολογικά κ.ά.) κινούνται ανοδικά και οι χαμηλές (τμήματα ΤΕΙ) στα περυσινά επίπεδα.

2ο επ. Πεδίο (Θετικές Επιστήμες): Συνολικά, προσφέρονται 15.276 θέσεις, τις περισσότερες των οποίων θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στα μαθήματα της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Οι επιδόσεις σχεδόν σε όλα τα μαθήματα είναι χειρότερες του 2009 και άρα θα υπάρξει πτώση στις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ. Μάλιστα η πτώση δεν αποκλείεται να κινηθεί έως και τα 500 μόρια.

Ads

3ο επ. Πεδίο (Επιστήμες Υγείας): Τα φετινά θέματα κρίθηκαν ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα οι βάσεις των περιζήτητων ιατρικών σχολών να κινηθούν πτωτικά, έως και 300 μόρια. Ο αριθμός των θέσεων ανέρχεται στις 5.564.

4ο επ. Πεδίο ( Πολυτεχνικές Σχολές): Συνολικά, οι υποψήφιοι του πεδίου μπορούν να διεκδικήσουν μία από τις 24.672 προσφερόμενες θέσεις. Οι επιδόσεις των υποψηφίων κινούνται όπως και αυτές του 2ου επιστημονικού πεδίου. Στα περιζήτητα τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτονικές, αναμένεται να υπάρξει πτώση έως και 500 μόρια.

5ο επ. Πεδίο (Οικονομικές Σχολές): Συνολικά 17.544 θέσεις υπολογίζονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα δυσκολότερα θέματα στο βασικό μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», πιέζει τις βάσεις προς τα κάτω. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα υπάρξει πτώση έως και 400 μόρια.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην 64η σύνοδο των πρυτάνεων που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Λιτόχωρο Πιερίας, ανακοίνωσε ότι προωθούνται αλλαγές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι οποίες θα κινηθούν σε τέσσερις μεγάλες ενότητες που θα αφορούν το μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου, με ορίζοντα την αυτοτέλεια και λογοδοσία του, το νέο πλαίσιο σπουδών – εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο – τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων (ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, ξένοι φοιτητές κ.α.), καθώς και την λειτουργική τους ενοποίηση, δηλαδή την χωροταξική και θεματική τους αναδιάρθρωση, από την οποία πιθανώς να προκύψουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων. Παράλληλα, απέκλεισε αυξήσεις στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων (αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ).

Το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο στις αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει θεσμικά η διαβούλευση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τον τρόπο εισόδου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τις εξεταστικές περιόδους και άλλα ζητήματα.

«Τα προβλήματα είναι θεσμικά, αφορούν την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκησή των πανεπιστημίων, μέχρι την οργάνωση σπουδών και τον διεθνή τους ρόλο. Δεν θεωρώ ότι αν δεν λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης με τον τρόπο που θα θέλαμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Θα προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που θα υποβοηθήσουν και το χρηματοδοτικό», τόνισε.

«Με τις σημερινές ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, κλείνει μία εποχή που αφορούσε ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και ξεκινά μία νέα εποχή, που μπορεί και πρέπει να φέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο στο επίκεντρο των αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να το κάνει ανταγωνιστικό για το καλό των νέων της χώρας» τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος.

«Ένα πανεπιστήμιο που θα μπορεί να ρυθμίζει τα του οίκου του με αυτάρκεια και αυτοτέλεια, πάντα λογοδοτώντας, είναι πανεπιστήμιο το οποίο θα μπορεί να κάνει αποτελεσματικές παρεμβάσεις», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αναστάσιος Μάνθος.