Τις δραματικές στιγμές που βίωσε περιέγραψε ο Μολδαβός μηχανικός που διασώθηκε μετά την πτώση του ελικοπτέρου με τους δυο νεκρούς στη Σάμο.

Ads

Ειδικότερα δήλωσε πως όταν κατέβηκαν να πάρουν νερό από τη θάλασσα, μια ριπή αέρα χτύπησε το αεροσκάφος και τους έφερε τούμπα. «Μια ριπή ανέμου μας έφερε τούμπα», έλεγε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα θυμάται ανέφερε ότι βγήκαν όλοι από το ελικόπτερο κατά την πρόσκρουση ωστόσο στην συνέχεια χάθηκαν.

Όσον αφορά στους νεκρούς εικάζεται ότι ο ένας πιθανότατα να πνίγηκε και ο άλλος να χτύπησε στο κεφάλι και να μην μπορούσε να αντιδράσει.

Ads

Η σύζυγος ενός από τους επιζώντες είναι στο νησί και βρίσκεται μαζί του στο νοσοκομείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μολδαβός μηχανικός είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο δεύτερος Μολδαβός.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ενοικιαζόμενο πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 8 είχε απογειωθεί από Σάμο ώρα 16:39 και η πτώση καταγράφηκε στις 17:55, στην θαλάσσια περιοχή Άγιος Μηνάς, περίπου 300 μέτρα δυτικά από την παραλία Πλάκα, βόρεια του Παλαιοχωρίου. Την ώρα του ατυχήματος έπνεαν ισχυροί άνεμοι 6-7 μποφόρ.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ένας Ρουμάνος, δύο Μολδαβοί και ένας Έλληνας σύνδεσμος-μεταφραστής. Τα στελέχη του Λιμενικού που συμμετείχαν στις έρευνες, εντόπισαν 35 λεπτά μετά την συντριβή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, τον μηχανικό από την Μολδαβία.

Εκείνος έδωσε πληροφορίες για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Λίγη ώρα αργότερα ανασύρθηκε ένα ακόμη μέλος του πληρώματος από σκάφος του Λιμενικού με το πλήρωμα να προβαίνει σε διαδικασίες ΚΑΡΠΑ για την ανάνηψή του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, ελικόπτερο εντόπισε και τρίτο μέλος του πληρώματος, με σκάφος του Λιμενικού να τον περισυλλέγει, νεκρό. Το τέταρτο μέλος του πληρώματος από τη Μολδαβία, είχε καταφέρει να κολυμπήσει μέχρι την ξηρά όπου και εντοπίστηκε σώος.

Στις έρευνες εντοπισμού συνέδραμαν, το δεύτερο πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Mi 8 που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, όπως επίσης και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Από θαλάσσης επιχειρούσαν τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος και δύο ιδιωτικά.

Το Ρωσικής κατασκευής ελικόπτερο Mi 8 είχε μισθωθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την ενίσχυση των δυνάμεων αεροπυρόσβεσης στα νησιά.

Πηγή: Samos24