Το βίντεο της ΕΡΤ το οποίο κατέγραψε την πτώση και τη συντριβή του Canadair στην Κάρυστο, το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς που καίει για τρίτη ημέρα στην περιοχή της Εύβοιας, θα αναλυθεί από τους ειδικούς, ώστε να εξακριβωθούν και τα ακριβή αίτια της τραγωδίας.

Ads

Το CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θάνατο του κυβερνήτη, Σμηναγού, Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού, Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Οι πρώτες εικόνες, δείχνουν το αεροσκάφος να κάνει δύσκολους ελιγμούς, στη προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά στη χαράδρα.

Ads

Την ώρα της ρίψης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο και αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας.

 

Οι ερευνητές θα εξετάσουν, εκτός των άλλων και το αν αυτή η απώλεια που κατέγραψε το βίντεο ήταν και η καθοριστική.

Σε κάθε περίπτωση, λίγα δευτερόλεπτα μετά το αεροσκάφος συνετρίβη.

Το CL-215 έκανε ρίψεις μαζί με ακόμη ένα Canadair στη συγκεκριμένη εστία φωτιάς καθώς επιχειρούν πάντα σε ζεύγη.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ είχαν απογειωθεί από τη Νέα Αγχίαλο, πέρασαν πάνω από τη Χαλκίδα και έφτασαν στην Κάρυστο για να επιχειρήσουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Απο την πρώτη στιγμή απογειώθηκαν απο τον Βόλο, την Χίο και το Κοτρώνι Μαραθώνα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης για τον άμεσο εντοπισμό των δυο ιπταμένων. Λίγη ώρα αργότερα είχαν φτάσει στο σημείο της συντριβής.

Ελικόπτερο από την ομάδα διάσωσης που επιχειρούσε – αποβίβασε από αέρος με γάντζο, διασώστη ανάμεσα στα διασκορπισμένα κομμάτια του καναντέρ.

Υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα λόγω των καυσίμων του αεροσκάφους που είχε καταπέσει. Μαζί με τα πυροσβεστικά οχήματα, έσπευσαν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το οπτικό υλικό από την ΕΡΤ είναι ένα μόνο κομμάτι το οποίο θα εξεταστεί καρέ- καρέ από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας για τα ακριβή αίτια της πτώσης.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες οι οποίοι θα συνυπολογιστούν στο τελικό πόρισμα για το τι έχει φταίξει για την πτώση του αεροσκάφους.

Υπενθυμίζεται ότι τα Canadair είναι παμπάλαια, με πολλές χιλιάδες ώρες πτήσεων και το γεγονός ότι επιχειρούν, εν πολλοίς βασίζεται στην εμπειρία των πιλότων και του προσωπικού υποστήριξης.