Ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Πτολεμαΐδα, στο χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ, της παλιότερης λιπασματοβιομηχανίας στη βόρεια Ελλάδα, μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την εταιρεία Tropical. Η Tropical είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που κατασκευάζει ειδικού τύπου οχήματα, ενώ πριν ένα χρόνο υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του δήμου και του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου «Στρατηγική Ανάπτυξη Δικτύου Κατασκευής Οχημάτων στην πρώην ΑΕΒΑΛ».

Ads

Την Πέμπτη συναντήθηκαν στο δημαρχείο ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Tropical Γιώργο Λάγιο, τον τεχνικό διευθυντή της εταιρείας Γιώργο Καπλάνη και τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας Γιώργο Μπλάνα.

«Όταν αναθέσαμε τη μελέτη στρατηγικής ανάπτυξης του αυτοκινήτου στο ΒΙΟΠΑ, η παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου φάνταζε ουτοπία. Αργότερα δεσμεύσαμε 550 χιλ. από το ΕΑΠ, στον άξονα της επιχειρηματικότητας, για το σκοπό αυτό. Σήμερα έχω την τιμή να φιλοξενώ τους κ. Λάγιο και Καπλάνη από την Tropical και τον καθηγητή κ. Μπλάνα, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ και είχαμε μαζί τους συζήτηση για τις προοπτικές συνεργασίας», τόνισε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε επίσης ότι σε ένα μήνα θα υπάρχει η πλήρης εισήγηση από πλευράς της εταιρείας για την εγκατάσταση, τα χρονοδιαγράμματα, τον προϋπολογισμό και άλλα διαδικαστικά ζητήματα.

Ο κ. Τσιούμαρης αναφερόμενος στον κ. Λάγιο και στην Tropical τόνισε ότι πρόκειται για έναν πολυβραβευμένο επιστήμονα Λάγιος (βραβεύθηκε από το ΣΕΒ αλλά και από το περιοδικό Status ως «επιστήμονας της χρονιάς») και μια εταιρεία που παράγει πρωτότυπα προϊόντα και αξιοποιεί διάφορες πηγές ενέργειας, «όπως αυτές που ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε στην ΑΕΒΑΛ», ενώ υπάρχει διάθεση για συνεργασία σε ζητήματα που μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα στο ΒΙΟΠΑ.

Ads

Ο κ. Λάγιος τόνισε ότι «στόχος μας είναι μέχρι το 2012 να έχουμε ξεκινήσει αυτοκίνητα υδρογόνου, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σκουτεράκια, ενώ ενδιαφερόμαστε για την επένδυση στα καινοτόμα και οικολογικά προϊόντα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγική δυνατότητα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο ΒΙΟΠΑ υπολογίζεται γύρω στις 1000 μονάδες το χρόνο, ενώ το ύψος της επένδυσης είναι περίπου 2 εκ. ευρώ. Το αυτοκίνητο θα διατίθεται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά. Όπως πρόσθεσε ο κ. Λάγιος η παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να έχει και τη μορφή ειδικών οχημάτων ιδιαίτερα χρήσιμων στο δήμο (MINIBUS , απορριματοφόρα, οχήματα δημοτικής αστυνομίας κλπ.) .

Τέλος, ο καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας κ. Μπλάνας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την προοπτική συνεργασίας, η οποία μπορεί να συνδυάσει την καινοτομία με την πράσινη ανάπτυξη. «Η Πτολεμαϊδα μπορεί να γίνει ένας τόπος ξεχωριστός πράσινης ενέργειας και νέων επιχειρήσεων που να είναι αποδοτικές και να έχουν εξαγωγές στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι θα γίνει έρευνα στην ελληνική αγορά για να βρεθούν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, που θα χρηματοδοτήσουν το project αυτό.