Πταίσμα και όχι πλημμέλημα θα είναι τελικά η μη πληρωμή εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες, σύμφωνα με την αναδιατύπωση της σχετικής τροπολογίας στην οποία προχώρησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα φυλάκισης όσων δεν πληρώνουν και το αδίκημα θα τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο, ενώ η ποινική δίωξη θα ασκείται μετά από έγκληση.

Ads

Ο κ. Ρέππας έκανε δεκτή σχετική πρόταση που είχαν υποβάλει βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Ακόμη, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών ο κ. Ρέππας, αναδιατύπωσε σχετικό άρθρο, έτσι ώστε να ορίζεται σαφώς ότι όλες οι εταιρίες του ΟΑΣΑ διέπονται από το ίδιο καθεστώς του δημοσίου και των ΝΠΔΔ σε ό,τι αφορά αναθέσεις και συμπράξεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας τους.

Αλλαγές στο νομοσχέδιο ανακοινώθηκαν και χθες βράδυ

Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο προχώρησε χθες το βράδυ ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με αυτές, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, ικανοποιούνται αιτήματα που είχαν θέσει οι συνδικαλιστές, οι οποίοι όμως χαρακτήριζαν τις αλλαγές αυτονόητες, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελούν λόγο αναστολής των κινητοποιήσεων.

Οι βασικότερες εκ των αλλαγών είναι:

– Δωρεάν μετακίνηση στις συγκοινωνίες για τα άτομα με αναπηρία.

Ads

– Πάγωμα των μετατάξεων των μηχανοδηγών που αφορά κυρίως στον ηλεκτρικό.

– Μειώνεται κατά 40 ο αριθμός των εργαζόμενων υπό μετάταξη στον ηλεκτρικό και κατά 10 άτομα στον ΟΑΣΑ

– Ανάληψη από το Δημόσιο των χρεών των εταιρειών που συγχωνεύονται έναντι του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

– Περιορίζεται από 5 σε 1% η αμοιβή του υποθηκοφύλακα για τις εκτάσεις των εταιρειών που συγχωνεύονται.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί αργά τη νύκτα με τη ψήφιση των άρθρων του. Εν τω μεταξύ, ολοκλήρωθηκε νωρίτερα η συγκέντρωση των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Βουλή, όπου ολοκληρώνεται και ψηφίζεται το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των μέσων. Σήμερα οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς πραγματοποιήσαν αντιδρώντας στο νομοσχέδιο 24ωρη απεργία, ενώ αύριο Τετάρτη δεν θα κινηθούν τα λεωφορεία από τις 11 έως τις 16:00. Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα θα αποφασίσουν την Τετάρτη για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά του το Κίνημα «Δεν πληρώνω» έχει προαναγγείλει κλιμάκωση του αγώνα του. Επιπλέον, το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει την Παρασκευή πανελλαδική κινητοποίηση οργανωμένης ανυπακοής, η οποία θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των διοδίων και το «μπλοκάρισμα» των ακυρωτικών μηχανημάτων των αστικών συγκοινωνιών.