Η στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου απέναντι στη Ρωσία έχει τεθεί στο επίκεντρο δριμείας κριτικής, εγείροντας ερωτήματα αναφορικά με τον αντίκτυπο στην πολιτική και οικονομική σκακιέρα, ιδίως εν μέσω των κρίσιμων εξελίξεων στη χώρα με αφετηρία το 2009. Το πρόσφατο ταξίδι Σαμαρά παρουσιάζεται ως ένα πρώτο βήμα για την… απόψυξη των σχέσεων Αθήνας και Μόσχας. Τι συμβαίνει με τις ελληνορωσικές σχέσεις; Χάνει ευκαιρίες η Ελλάδα; Παραμένει σύμμαχος η Ρωσία; Παρεμβάσεις στο tvxs.gr: Σίμος Κεδίκογλου: Πρωτοφανής ακόμη και για τα δεδομένα της διπλωματικής ευγένειας η συμπεριφορά της κυβέρνησης Παπανδρέου Δημήτρης Δρούτσας: Η διαφορά μας είναι ότι είπαμε «όχι, ούτε το χρειάζομαι αλλά ούτε και μπορώ» στην αγορά εξοπλιστικών συστημάτων

Ads

image
 
«Χαμένες ευκαιρίες»
 
Ενορχηστρωτής της ελληνορωσικής προσέγγισης για λογαριασμό της ΝΔ, ο βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου θεωρεί πως, υπ’ ευθύνη της διακυβέρνησης Παπανδρέου, οι σχέσεις Αθήνας και Μόσχας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο «από την εποχή κατά την οποία το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα συμμετείχε στην επέμβαση στην Ουκρανία, μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο».
 
Ο ίδιος κάνει λόγο για ματαιώσεις επισκέψεων υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου στη Μόσχα «κυριολεκτικά την προηγούμενη ημέρα της προγραμματισμένης άφιξης», απαντήσεις σε επιστολές Ρώσων αξιωματούχων μετά από μήνες αλλά και για κρατικές συμφωνίες με τη Ρωσία οι οποίες «ξαφνικά» δεν αναγνωρίστηκαν.
 
Ο κ. Κεδίκογλου στέκεται σε ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό, μετά από το οποίο «είχε ανακαλύψει πλέον περιβαλλοντικά προβλήματα γύρω από το εγχείρημα της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, την οποία είχε υπερψηφίσει στη Βουλή και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, λίγους μήνες νωρίτερα».
 
Ο βουλευτής της ΝΔ μεταφέρει ότι στο πρόσφατο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα διαπιστώθηκε έντονο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για επενδύσεις το οποίο κατά τη γνώμη του δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να εντάσσεται στα σχέδια της Gazprom η κατασκευή τμήματος του αγωγού Southstream σε ελληνικό έδαφος, με την παράλληλη κατασκευή δύο εργαστασίων ηλεκτροπαραγωγής.
 
Διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη Κεδίκογλου.

image
 
«Μύθοι και πραγματικότητα»
 
Η απάντηση για λογαριασμό της πλευράς Παπανδρέου έρχεται από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος δεν διστάζει να αποδώσει την όποια διαφορετική τροπή των ελληνορωσικών σχέσεων στην άλλη διαχείριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που παραγγέλνει ‘αβέρτα’ εξοπλιστικά συστήματα – είτε είναι απαραίτητα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είτε όχι – και σε μια κυβέρνηση η οποία αναγκάζεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να πει σε μια μεγάλη δύναμη ‘όχι, ούτε το χρειάζομαι αλλά ούτε και μπορώ’…».
 
«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι στα πρόσωπα που επιχειρείται να απαξιωθούν, μειώνεται, κυρίως, το κύρος και η εικόνα της χώρας», διαμηνύει, αντικρούοντας τη θεωρεία των υποβαθμισμένων ελληνορωσικών σχέσεων. Τονίζει δε πως «ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Μόσχα ως Πρωθυπουργός στις αρχές του 2010, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και σε ένα από τα πρώτα επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό – πριν μάλιστα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον».
 
Ο κ. Δρούτσας κάνει λόγο για «μικροπολιτικούς σκοπούς και προπαγάνδα» γύρω από τα ενεργειακά θέματα. Ειδικότερα για το σχεδιασμό της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αναφέρει: «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το έργο ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του ’90, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε και προωθήθηκε αποφασιστικά επί κυβερνήσεων ΝΔ και ‘κόλλησε’ την τελευταία διετία, λόγω των επιφυλάξεων που εκφράζει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ».
 
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Μόσχα, δηλώνει ότι την επικροτεί, «όπως και κάθε κίνηση ή πρωτοβουλία οποιουδήποτε, η οποία συμβάλλει στην προώθηση των συμφερόντων της χώρας». Υπογραμμίζει πάντως ότι «ο κ. Σαμαράς έγινε δεκτός από τον κ. Πούτιν ως ηγέτης του αδελφού κόμματος της ‘Ενωμένης Ρωσίας’, του οποίου ηγείται ο Ρώσος Πρωθυπουργός» και χαρακτηρίζει υπερβολή «τα σχόλια και τους τίτλους περί ‘ιστορικής επίσκεψης’, περί ‘συνάντησης που έβγαλε τις ελληνορωσικές σχέσεις από τον πάγο’ και περί ‘υποδοχής αρχηγού κράτους’».
 
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την παρέμβαση Δρούτσα.