Κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών τεχνοκρατών φαίνεται να αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, σε κλειστές συζητήσεις του στη Νέα Υόρκη, σε έναν επικείμενο σαρωτικό ανασχηματισμό. Την ίδια στιγμή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο το κλίμα απόγνωσης και αγανάκτησης ανάμεσα στους πολίτες. Στην Ν.Δ είναι έτοιμοι για εκλογές, ενώ ο Α. Σαμαράς δεν αναμένεται να αφήσει εύκολα την αντι-συναινετική του διάθεση.

Ads

Φοβούνται την απόγνωση των πολιτών στο ΠΑΣΟΚ

Τουλάχιστον παγερή χαρακτηρίζεται η υποδοχή που επιφύλασσαν στους βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ οι πολίτες στις εκλογικές περιφέρειές τους το τριήμερο. Επικριτικά σχόλια τους περίμεναν κυρίως για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και Μεσοπρόθεσμο, οι παράμετροι του οποίου δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες.

Το μήνυμα της αγανάκτησης και της απόγνωσης, έχει περάσει σε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, σύμφωνα με τα «Νέα», δεν διστάζουν να μιλούν για «άγρια κατάσταση» και «αδιέξοδο».

Μάλιστα, αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν να μπουν την Τετάρτη στη Βουλή, όταν θα συνεδριάσει ο ΚΤΕ Οικονομικών, ημέρα γενικής απεργίας και επομένως με χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο.

Ads

Ωστόσο σε 1.400 πολίτες στο Ηράκλειο της Κρήτης, η παγερή ατμόσφαιρα απέναντι στους βουλευτές έφτασε στο σημείο εξώδικου, το οποίο απέστειλαν προς 8 βουλευτές του νομού. Συγκεκριμένα, αξιώνουν από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το νέο και σκληρότερο μνημόνιο, γιατί διαφορετικά θα προχωρήσουν σε μηνύσεις εις βάρος τους.

Στην Κατερίνη, ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές της Πιερίας έστειλε ο εμπορικός σύλλογος της πόλης, τονίζοντας την απόγνωση και τον κίνδυνο κλεισίματος των επιχειρήσεών τους.

Α. Λοβέρδος: Εξωκοινοβουλευτικοί τεχνοκράτες στην κυβέρνηση

Σαρωτικό ανασχηματισμό αλλά και αποχώρηση ενοχλητικών προσώπων από το οικονομικό επιτελείο, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε κλειστές συζητήσεις, στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Κυβέρνηση με 10 ως 12 εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες τεχνοκρατών φέρεται, λοιπόν, να προανήγγειλε.

Αιχμές άφησε, επίσης, για συναδέλφους τους υπουργούς και παράλληλα κατηγόρησε «συμβούλους» του Αντώνη Σαμαρά, επειδή «δεν τον αφήνουν να συναινέσει».

Ο Α. Λοβέρδος βρέθηκε στη Ν. Υόρκη ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ειδική σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS. Την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσε, σύμφωνα με την «Ε», 27 παράγοντες και προέδρους ομογενειακών σωματείων με θέμα την εσωτερική πολιτική κατάσταση ενώ προηγουμένως είχε ενημερώσει τη διπλωματική αποστολή τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα μίνιμουμ απολύσεων στις ΔΕΚΟ, υιοθετώντας στο μέλλον την αναλογία 1 προς 8 (έναντι 1 προς 5) αναφορικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, εντόπισε ότι η κυβέρνηση πάσχει όχι τόσο στην εφαρμογή της πολιτικής της, αλλά στον επικοινωνιακό τομέα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο υπουργός Υγείας συμφώνησε με την παρατήρηση ομογενούς ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί στην ευρωπαϊκή εκδοχή της Lehman Brothers.

Στη συζήτηση που είχε με τους ομογενείς ομολόγησε ότι «η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια», ενώ η περίοδος μεταξύ Σεπτεμβρίου – Απριλίου «θα είναι η χειρότερη περίοδος που θα βιώσει η χώρα».

ΝΔ: Προετοιμασία για εκλογές-Όχι συναίνεση

Η Ν.Δ δεν έχει προφανώς καμία πρόθεση συναίνεσης, ιδιαίτερα μέσα σ’ ένα κλίμα εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο. Οι πιέσεις από τον πρώην πρωθυπουργό της Βαυαρίας Στόιμπερ αλλά και από γαλάζια στελέχη (όπως ο Κ. Χατζηδάκης), δεν φαίνεται να ιδρώνουν το αυτί του Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα, θέτουν ζήτημα πρόωρων εκλογών για πρώτη φορά. «Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει πρέπει να πάμε σε εκλογές και είναι καλοδεχούμες», δήλωσε ο σύμβουλος του Α. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης στο Mega.

Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι στη δημοσκόπηση της «Public Issue» η Ν.Δ. εμφανίζεται για πρώτη φορά να έχει προβάδισμα τεσσάρων μονάδων από το ΠΑΣΟΚ.