Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις τιμές των σιτηρών και την κερδοσκοπία που έκανε την εμφάνισή της μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για παύση των εξαγωγών στα σιτηρά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, εξαιτίας της ξηρασίας και των πυρκαγιών που κατέστρεψαν το 25% της σοδειάς. Αυξήσεις σε σιτηρά και αλεύρι προαναγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων.

Ads

Σύμφωνα με τους αρμόδιους της Ε.Ε. δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα προσφοράς σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε ότι αφορά στην Ευρώπη εκτιμούν ότι τα αποθέματα είναι αρκετά για να καλύψουν την εσωτερική αγορά. Μάλιστα διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμοι να παρέμβουν με τα κατάλληλα μέτρα όποτε κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με τα στοιχεία η παραγωγή σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται φέτος να είναι αυξημένη και να φτάσει τους 285 εκατομμύρια τόνους, όταν το 2007 ήταν 255 εκατομμύρια, ενώ έχουν αυξηθεί και τα αποθέματα σιτηρών, διευκρινίζει η Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ εξάγει 12 με 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και εισάγει 0,3 με 0,8 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τη Ρωσία και 1,5 με 2 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού υψηλής ποιότητας από τις ΗΠΑ.

Αυξήσεις σε σιτηρά και αλεύρι προαναγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων

Ads

Στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων Δημήτρης Τσιλιακούδης μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως οι αυξήσεις σε σιτηρά και αλεύρι είναι «μονόδρομος», σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις δεν έχουν σχέση με την μείωση των εξαγωγών από τη Ρωσία, αλλά είναι αποτέλεσμα των βροχών που κατέστρεψαν «ποιοτικώς» τα περισσότερα σιτηρά και θα διατεθούν για ζωοτροφές. Μάλιστα ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων Δημήτρης Χαλάτσογλου προανήγγειλε αυξήσεις στα σιτηρά και το αλεύρι μεγαλύτερες από 25%.