Σε ράντζα στους διαδρόμους της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου του Ρίου νοσηλεύονται οι ψυχικά πάσχοντες, λόγω ελλείψεων στις υποδομές του. Ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου του Ρίου, Φίλιππος Γουρζής και ο βουλευτής Aχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης περιγράφουν στο tvxs.gr με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση νοσηλείας των ασθενών.

Ads

Της Γεωργία-Άννας Βοΐλη

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου θεωρείται η ναυαρχίδα του εθνικού συστήματος υγείας σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα καθώς αναφέρεται σε 1.000.000 κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκαλης. Κι ενώ «η κατάσταση είναι ίδια σε όλες τις κλινικές της χώρας», όπως επισημαίνει ο κ. Γουρζής, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχιατρικής περίθαλψης. Αυτό συμβαίνει διότι η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη λόγω των ξεχωριστών χαρακτηριστικών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί, οι οποίοι απαιτούν ενδεχομένως μια πιο ιδιαίτερη φροντίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ψυχιατρική Κλινική του συγκεκριμένου νοσοκομείου νοσηλεύονται ετησίως πάνω από 300 ασθενείς, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία εξετάζονται κάθε χρόνο από 8.000 έως 10.000 ασθενείς. Επιπλέον, στην παιδοψυχιατρική μονάδα αντιμετωπίζονται περίπου 2.500 περιστατικά το χρόνο. Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι εντός του έτους «να νοσηλεύονται 60-70 άτομα στο διάδρομο σε ράντζα», καταδεικνύει ο κ. Γουρζής.

Ads

Ως αντίδραση στις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία, οι γιατροί σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στην Πάτρα, στο Ρίο – αναφέρει και ο κ.Τσούκαλης- αποφάσισαν να ακολουθήσουν μία ιδιότυπη διαμαρτυρία. Δηλαδή να δέχονται όλα τα περιστατικά δίχως οι ασθενείς να περνούν από τα ταμεία.

Διαφαίνεται ότι ο τομέας της υγείας, είναι ένας τομέας ο οποίος θα δοκιμαστεί εντονότατα και δη, εν μέσω της υπάρχουσας δημοσιονομικής κρίσης.

«Δεν επαρκούν οι κλίνες» καταγγέλλει ο κ. Φίλιππος Γουρζής

Ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου του Ρίου κ. Φίλιππος Γουρζής, τονίζει ότι «η φοβερή δυσλειτουργία του συστήματος είναι ότι δεν επαρκούν οι κλίνες και οι άρρωστοι είναι στα ράντζα, όπως και στις παθολογικές κλινικές». Στο νοσοκομείο λειτουργούν 24 κλίνες, οι οποίες είναι πάντοτε γεμάτες και σε μόνιμη σχεδόν βάση 9 γεμάτα ράντζα.

Η αιτία του φαινομένου αυτού έγκειται στο ότι «με το πρόγραμμα Ψυχαργώ, έφυγαν οι χρόνιοι άρρωστοι και πήγανε σε δομές, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει στο εξωτερικό. Αλλά αυτές οι δομές έκλεισαν, δε δέχονται οξέα περιστατικά κι έμειναν μόνο οι κλινικές των γενικών νοσοκομείων, οι οποίες βέβαια δεν επαρκούν», εξηγεί.

Ο κ. Γουρζής προτείνει για τις κλινικές να αναφέρουν σε καθημερινή βάση τον αριθμό των νοσηλευόμενων στο ΕΚΕΠΥ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, υπηρεσία ανώτερη του ΕΚΑΒ, ώστε να υπάρχει άμεση ειδοποίηση ως προς το νοσοκομείο όπου υπάρχει κενή κλίνη και οι ασθενείς να νοσηλεύονται εκεί, αντί να συνωστίζονται όλοι σε ένα. Επίσης, κρίνει αναγκαίο να ανοίξουν περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία του νομού ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες κλίνες, καθώς και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των κλινικών και των κέντρων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με το πρόγραμμα Ψυχαργώ.

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε τον κόσμο έξω από την πόρτα και να λέμε γεμίσανε οι κλίνες. Πηγαίνετε όπου θέλετε. Είμαστε υποχρεωμένοι από τη συνείδησή μας να νοσηλεύσουμε τον καθένα», υπογραμμίζει.

Σημειώνει, επίσης, ότι «η κατάσταση αυτή είναι ίδια σε όλες τις κλινικές της Ελλάδας και των Αθηνών. Όλες οι ψυχιατρικές κλινικές της χώρας έχουν ράντζα και φυσικά όλες οι παθολογικές κλινικές, επομένως να μην ξεχωρίσει με αρνητικό τρόπο η ψυχιατρική περίθαλψη», ενώ υπερασπίζεται το δικαίωμα του ασθενή «να νοσηλεύεται σε συνθήκες αξιοπρέπειας κι όχι σε έναν διάδρομο όπου υπάρχουν άλλα 8 ράντζα είτε πάσχει από γαστρορραγία είτε πάσχει από κατάθλιψη ή ψύχωση».

«Διακυβεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας»

«Το ισοζύγιο είναι τρομακτικό. Η αναλογία στην Ελλάδα είναι 70-30 υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Αυτή δεν υπάρχει ούτε στην Αμερική, τη μητρόπολη του καπιταλισμού», δηλώνει στο tvxs.gr ο βουλευτής Αχαΐας. «Το πρόβλημα εντοπίζεται στις ελλειμματικές ψυχιατρικές δομές του Εθνικού Συστήματος υγείας», τονίζει, περιγράφοντας αναλυτικά τις διαστάσεις των ελλείψεων.

«Το νοσοκομείο ουσιαστικά βρίσκεται στα όρια της πλήρους κατάρρευσης», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Υπήρχε πρόβλημα προσωπικού εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα δύο τρία τελευταία χρόνια μάλιστα οφείλονται πάρα πολλές άδειες και ρεπό κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον, ο οποιοσδήποτε πλέον προστρέχει στα νοσοκομεία με το παραμικρό, κωλύοντας έτσι την ορθή λειτουργία τους».

Πολύ πρόσφατα, μάλιστα, όλοι προμηθευτές πήγαν στις αποθήκες του νοσοκομείου και πήραν όλες τις παρακαταθήκες που είχαν. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη αναλώσιμα. Ούτε γάντια για χειρουργεία και για εξετάσεις, μέχρι και γάζες, λευκοπλάστ ή οινόπνευμα. Και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται». Συμπληρώνει, τέλος, ότι στην πόλη της Πάτρας υπάρχουν 3 αξονικοί τομογράφοι, εκ των οποίων ο ένας μονίμως είναι εκτός λειτουργίας, ενώ υπάρχουν 6 ή 7 ιδιωτικοί.

Ο κ. Τσούκαλης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «λόγω όλων αυτών των ελλείψεων, και της απαξίωσης του εθνικού συστήματος υγείας, θεριεύει ο ιδιωτικός τομέας». Ως παράδειγμα φέρει τη δημιουργία υπερπολυτελούς νοσοκομείου-μεγαθηρίου σε μια περιοχή της Πάτρας.

Μαζί με τον επίσης βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.Θανάση Λεβέντη, έθεσαν στη βουλή ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝ του Ρίου και το θέμα της ανάπτυξης νέων δομών. Στο ερώτημα, ωστόσο, αν οι ερωτήσεις τους έχουν απαντηθεί, ο κ. Τσούκαλης σημειώνει: «Δεν είχαμε απαντήσεις. Δεν έχουμε απαντήσεις. Όταν έχουμε αυτές είναι πάντοτε τυποποιημένες και γενικές».