Την οδύνη του για τα 104 θύματα εξέφρασε ο Ηλίας Ψινάκης, κατά την έναρξη της απολογίας του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τη φωτιά στο Μάτι. Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα βρίσκεται στο εδώλιο των κατηγορουμένων επειδή αμέλησε για μέτρα αντιπυρικής προστασίας, όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός των πεύκων της περιοχής, ενώ παρέλειψε να ενημερώσει τους κατοίκους για το τι έπρεπε να κάνουν σε περίπτωση φωτιάς.
«Συλλυπητήρια στους συγγενείς. Έχει αλλάξει η ζωή όλων των κατοίκων από εκείνη την ημέρα. Έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα» είπε ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, ο οποίος αρχικά σημείωσε ότι εκείνη την ημέρα -στις 23 Ιουλίου 2018- βρισκόταν σε κανονική άδεια εκτός δήμου.
«Ήμουν μεσοπέλαγα και έμαθα για φωτιά από τη γενική γραμματέα μου. Δοκίμασα για ελικόπτερο, αλλά δεν πετούσε τίποτα από Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών. Πήγα μόνος μου με τον καπετάνιο, δημιουργήθηκαν θυελλώδεις άνεμοι. Από εκεί βρέθηκα στη Σέριφο και όταν έπεσε ο καιρός, τα ξημερώματα βρέθηκα στο Σούνιο και έφτασα στον δήμο. Η κατάσταση ήταν τραγική», είπε ο κ. Ψινάκης.
Ωστόσο, όπως είπε, ο δήμος Μαραθώνα, από τη στιγμή που είχε ενημερωθεί για τον βαθμό επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4, ήταν σε ετοιμότητα, αλλά η εξάπλωση του φαινομένου ήταν απίστευτα γρήγορη.
«Αν και ήμασταν ο τρίτος δήμος στον οποίο έφτασε η φωτιά, είχαμε τη Μαραθώνος, που μέχρι τότε ήταν μια ισχυρή αντιπυρική ζώνη. Όμως η φωτιά έφευγε από κορυφή σε κορυφή. Το Μάτι είναι δασική περιοχή. Οι κάτοικοι του Ματιού μού ζητούσαν να κόψει ο δήμος πεύκα που ακουμπούσαν στις στέγες τους. Το δασαρχείο απαγορεύει να ακουμπήσουμε ούτε κλαδί και στέλναμε τα αιτήματα στο δασαρχείο. Πάντα φοβόμασταν το Μάτι και το δάσος του Σχοινιά. (…) Η πρώτη παράλειψη είναι οι καθαρισμοί. Ήταν μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν είχαμε οχήματα. Φτιάξαμε στόλο. Οι κάτοικοι κλάδευαν και τα έβαζαν δίπλα από το οικόπεδο, αλλά εμείς είχαμε τον τρόπο και τα μαζεύαμε» συνέχισε.
Πρόεδρος: Υπήρχε όργανο του δήμου που επόπτευε την περιοχή για καθαρισμούς;
Ηλίας Ψινάκης: Είχαμε 24 ώρες το 24ωρο το καλοκαίρι, γιατί ερχόταν πολύς κόσμος και καταλαβαίνετε τι γινόταν με τα κλαδέματα. Συνέχεια κάναμε κλάδεμα.
Πρόεδρος: Δεν υπήρχαν πεύκα να μην είχαν κλαδευτεί;
Ηλίας Ψινάκης: Δεν υπήρχαν. Εκτός του Ματιού στις άλλες περιοχές κλαδεύαμε συνεχώς. Στο Μάτι όταν μας καλούσαν οι πολίτες, εμείς μεταφέραμε την αίτηση του πολίτη.
Πρόεδρος: Εσείς χωρίς καταγγελίες πολίτη επικοινωνούσατε με δασαρχείο;
Ηλίας Ψινάκης: Βεβαίως! Εμείς κάναμε αγώνα να αποχαρακτηριστεί από δασική περιοχή! Εκτός από κλάδεμα, είχε και στενά δρομάκια, ήταν σαν μονοπάτια. Γι’ αυτό κάηκαν οι άνθρωποι! Το φοβόμασταν πάντα αυτό.
Ακροατήριο: Ντροπή! Ντροπή!
Πρόεδρος: Ατομικές ειδοποιήσεις σε όσους είχαν ακαθάριστα οικόπεδα στέλνατε;
Ηλίας Ψινάκης: Βεβαίως. Νομίζω δηλαδή, ο αντιδήμαρχος θα σας τα πει.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της ίδιας ημέρας, με έγγραφη δήλωσή του, υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος της ζωής του θα λογοδοτεί σε αυτούς που απώλεσαν τους δικούς τους ανθρώπους, τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, την αίσθηση της ασφάλειας χαρακτηρίζοντας την 23η Ιουλίου 2018, «μέρα που η εμπειρία της εθνικής τραγωδίας σημάδεψε το μέλλον του Μαραθώνα και όλης της Ελλάδας».
Επίσης, χωρίς να κατονομάζει τους δύο αντιδημάρχους, τόνιζε στη δήλωσή του πως «ενώ τους δόθηκαν θέσεις ευθύνης, αρνήθηκαν να αγωνιστούν και να πολεμήσουν την ώρα της μάχης. Επέλεξαν την οδό της φυγής και μαζί της τη συμμαχία με τον χωρίς όρια λαϊκισμό».
Αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής η απομάκρυνση των πολιτών
Για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης ο Ηλίας Ψινάκης τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής.
«Την απομάκρυνση των πολιτών την έχει η Πυροσβεστική. Δε μπορεί ο δήμαρχος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφέρεια επειδή ήταν πολλοί Δήμοι. Δεν μπορείς χωρίς τεχνογνωσία και μέσα να πάρεις τους πολίτες. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανένα! Μας ζητήθηκαν δυο λεωφορεία να αδειάσει ένα γηροκομείο. Ότι ζητήθηκε έγινε αμέσως. Στην Κινέτα είχαν άλλη εισήγηση και την αδειάσανε» είπε χαρακτηριστικά.
*Με πληροφορίες από ΕΡΤ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >