Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ads

Το πρωί ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25 κατέθεσαν αιτήσεις αντισυνταγματικότητας, οι οποίες, ωστόσο, απορρίφθηκαν.

Νωρίτερα, Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση απέρριψαν την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνου Σκουρλέτη, που, λόγω ενός πιθανού γενικευμένου lockdown, να «παγώσει» η συζήτηση και η ψήφιση. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜέΡΑ25.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε πως κάτι τέτοιο «θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή κατά της Δημοκρατίας. O διάλογος είναι αυτός που κάνει ισχυρή τη Δημοκρατία μας». «Αλίμονο εάν η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να “κλειδώσουμε” τη Βουλή», πρόσθεσε.

Ads

Από τη μεριά το, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους και για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο είναι ένα κρίσιμο σχέδιο νόμου όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και «εισηγούμαστε να παγώσει η συζήτησή του». «Δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτό επί δύο ή τρεις ημέρες εμείς να συζητούμε εδώ και να μη μπορεί να γίνουν διαδηλώσεις ή να έχουμε συγκρούσεις για αυτές τις καταστάσεις», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «την ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση εξ’ ολοκλήρου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, συμφώνησε επισημαίνοντας ότι «αποτελεί πρόκληση και είναι ανήθικο να συζητάμε ένα νομοσχέδιο, όταν εδώ και έναν χρόνο τα πανεπιστήμια και τα σχολεία είναι κλειστά». «Εμείς δεν λέμε να σταματήσει η Βουλή, αλλά δεν μπορεί να έρχονται τέτοια νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας, όταν ο λαός δεν έχει τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθεί και να διαδηλώσει», πρόσθεσε.
Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, ανέφερε πως είναι «τραγικό ότι καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο με τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και την κοινωνία όλη σε γενικό lockdown. Γι’ αυτό συντασσόμεθα ότι θα πρέπει να αναβληθεί αυτή η συζήτηση».

Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι «κλείνουμε έναν χρόνο σε ένα περιβάλλουν πρωτόγνωρο και η κυβέρνηση, με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, κατάφερε μέσα σε δύσκολες καταστάσεις να έχει κρατήσει τη χώρα μας σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες και όρθια την κοινωνία και την οικονομία. Η Δημοκρατία, εδώ και έναν χρόνο, στάθηκε όρθια και είχαμε διάλογο στη Βουλή». «Δεν πρέπει να διακοπεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου», πρόσθεσε σημειώνοντας πως είναι «προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για συγκρούσεις και “πόλεμο” στα πεζοδρόμια από τη μια και από την άλλη να παγώσει η λειτουργιά της Βουλής».

Στην ίδια λογική, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράμμισε ότι «άλλο είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για να έρθει ένα άλλο με μεγαλύτερη διαβούλευση και τις αναγκαίες συγκλίσεις και άλλο να ζητάμε να σταματήσει η Βουλή τη λειτουργία της επειδή υπάρχει μία έκρυθμη κατάσταση. Θεσμικά δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της Βουλής».

Ενστάσεις από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά βράδυ αναρτήθηκε η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίες της Βουλής, που εντοπίζει ασάφειες και προτείνει νομοτεχνικές βελτιώσεις, που κυρίως αφορούν τα άρθρα εκείνα τα οποία θίγουν προσωπικά δεδομένα.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εγκρίνει μεν την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας ωστόσο επισημαίνει ότι εγείρονται ζητήματα ως προς την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ ΑΕΙ και Ελληνικής Αστυνομίας ως προς το σκέλος της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα συλλέγονται μέσω της καταγραφής εικόνας και ήχου από τα εγκατεστημένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Νέες κινητοποιήσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, μαίνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Νέο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη στην οποία είναι προγραμματισμένες δυο συγκεντρώσεις  από το Άγαλμα Βενιζέλου, στη 1 το μεσημέρι και στις 5.30 το απόγευμα.

Παράλληλα, φοιτητές του ΑΠΘ προχώρησαν σε αποκλεισμό εισόδων και κτιρίων. Κατάληψη έχει πραγματοποιηθεί στην Πολυτεχνική Σχολή, ενώ φοιτητές είναι μαζεμένοι με πανό μπροστά από της εισόδους της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Φιλοσοφικής και της Ιατρικής Σχολής.