Καλύπτουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη νοσηλεία λόγω κορονοϊού; Η απάντηση είναι μάλλον θολή.
 

Ads

Μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων σε ιδιωτικές εταιρείες που είδαν το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες οι τελευταίες αρνούνται να πληρώσουν τα νοσήλια ή ακόμα και το τεστ ανίχνευσης του ιού, απευθυνθήκαμε σε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς προκειμένου να φωτίσουν τις λεπτομέρειες του θέματος.

Το μυστικό, για άλλη μια φορά, κρύβεται στους όρους του ασφαλιστήριου συμβολαίου, στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα», που δυστυχώς οι περισσότεροι δεν διαβάζουν πριν υπογράψουν.

Οι όροι εξαίρεσης

Ξεκινάμε από το εξής δεδομένο: άλλες εταιρείες καλύπτουν τις πανδημίες -όπως ο κορονοϊός- κι άλλες όχι. Οι όροι εξαίρεσης περιγράφονται στο συμβόλαιο. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με εταιρείες που καλύπτουν μια πανδημία, στην πραγματικότητα δεν καλύπτουν τίποτε. Ο λόγος είναι απλός και εξαιρετικά βολικός για τις ιδιωτικές εταιρείες. Στις πανδημίες τον ρόλο τον αναλαμβάνει το κράτος και τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας κατευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία, τα λεγόμενα νοσοκομεία-αναφοράς.

Ads

Από στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς διαδίδεται ότι η χρήση του ιδιωτικού ασφαλιστηρίου -και κατά συνέπεια η νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο- θα γίνει μόνον εφόσον επιταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, ούτε αυτό φαίνεται πως ισχύει, καθώς από τη στιγμή που θα υπάρξει «επίταξη» ιδιωτικών κλινών, αυτό θα γίνει με αποζημίωση του ιδιώτη, κατά συνέπεια πάλι το κράτος θα κληθεί να πληρώσει τα νοσήλια και όχι οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Όπως μας λέει ασφαλιστικός πράκτορας, η μοναδική περίπτωση στην παρούσα φάση που μια ασφαλιστική εταιρεία καλείται να πληρώσει είναι όταν κάποιος ασφαλιζόμενος (του οποίου το συμβόλαιο δεν εξαιρεί την πανδημία) οδηγηθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και νοσηλευτεί σε αυτό. Αν κριθεί θετικός στο τεστ, θα οδηγηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο αναφοράς και η ασφαλιστική θα πληρώσει τα νοσήλια για όσο διάστημα έμεινε στο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Αν το συμβόλαιό του εξαιρεί την πανδημία και κριθεί θετικός στο τεστ του κορονοϊού, τότε θα πληρώσει από την τσέπη του τα χρήματα της νοσηλείας στο ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Τα κόλπα

Σε αυτό το θολό πλαίσιο, μία προς μία οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα βγάζουν ανακοινώσεις σχετικά με τον κορονοϊό και την πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν. Κάποιες εξ αυτών φαίνεται πως επιχειρούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά την κατάσταση, δηλώνοντας πως καλύπτουν τη νοσηλεία για την ασθένεια COVID-19, ενώ στην ουσία αυτό που καλύπτουν είναι το ημερήσιο επίδομα νοσηλείας – κάτι εντελώς διαφορετικό.

Στο ίδιο πλαίσιο, μεγάλη πολυεθνική στον χώρο των ασφαλειών ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «διεθνούς ταμείου» με στόχο να συγκεντρώσει 100 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο από την επιδημία. Στην ανακοίνωση προστίθεται η σημείωση πως και οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στη συγκέντρωση του ποσού.

Τι γίνεται με το τεστ; Άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ανακοίνωσε ότι «η διενέργεια του τεστ ανίχνευσης του ιού αντιμετωπίζεται ως αναγνωρισμένο έξοδο νοσηλείας και ως τέτοιο καλύπτεται μόνο στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο στο πλαίσιο επιβεβλημένης νοσηλείας με βάση τις υποδείξεις που έχει ανακοινώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας».

«Παιχνίδια» με τις αποζημιώσεις

Καταγγελία για τις ασφαλιστικές εταιρείες και το γεγονός ότι δεν αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους έκανε στις 13/3 ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Τσίπρας σχολίασε περαιτέρω: «Εμείς δεν έχουμε την άποψη ότι δεν πρέπει να αναπτυχθεί παραπέρα συμπληρωματική ιδιωτική ασφαλιστική αγορά σε ένα δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα. Στην περίπτωση του κορονοϊού, όμως, δεν κάνουν -όχι ότι δεν μπορούν- απολύτως τίποτα». Απευθυνόμενος προς το υπουργείο Ανάπτυξης τόνισε: «Οφείλετε να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας. Στρέφεστε προς το ΕΣΥ και το δημόσιο σύστημα υγείας για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη απειλή. Και στο ασφαλιστικό επίπεδο όμως, είναι το δημόσιο σύστημα το οποίο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ποιος έχει ιδεοληψίες ψάξτε να το βρείτε».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεν τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ανέφερε ωστόσο πως «η αγορά παρακολουθείται και ελέγχεται. Τα εργαλεία χτίζονται και ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις παρεμβατικού χαρακτήρα στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις, με την αναστολή ΦΠΑ και φορολογικών υποχρεώσεων κ.λπ., για να δώσουμε μια πρώτη ανάσα στους άμεσα πληττομένους, που είναι πολλοί. Προφανώς κατά τη διάρκεια της κρίσης θα πληγούν περισσότεροι, αυτό όλοι το καταλαβαίνετε».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών