Οι Έλληνες βρίσκονται ενώπιον μίας ψηφοφορίας η οποία θα κρίνει το μέλλον της χώρας, υπογραμμίζουν τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της 6ης Μαϊου. Θέτουν χαρακτηριστικά το ερώτημα αν η Ελλάδα θα συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας ή θα αποχωρήσει από το Ευρώ.

Ads

Για «ψήφο βάσανο στην Ελλάδα» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία αναφέρεται στην άποψη ότι το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η αστάθεια η οποία προκαλείται από τη διεξαγωγή εκλογών. Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως αν η διάσωση μίας χώρας δεν αντέχει άλλη δημοκρατία, τότε και οι δημοκράτες θα προτιμήσουν να μη διασωθεί η χώρα.

«Εάν τελικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσουν αυξημένα ποσοστά, θα είναι επειδή φαίνεται ότι αποτελούν τα μοναδικά κόμματα τα οποία εγγυώνται στους Έλληνες την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», προσθέτει.

Η επίσης γερμανική Handelsblatt στέκεται στην αβεβαιότητα η οποία παρατηρείται αναφορικά με την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων μετά τις εκλογές και επισημαίνει την ανησυχία των δανειστών λόγω της αυξανόμενης δημοφιλίας των ακραίων όπως χαρακτηρίζονται κομμάτων.

Ads

Στις νεότερες δηλώσεις Σαμαρά ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και πως θα προκαλέσει νέες εκλογές στην περίπτωση που το κόμμα του δεν θα κερδίσει αυτοδυναμία αναφέρονται οι βρετανικοί Times.

«Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ήδη εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς, μολονότι γνωρίζουν καλά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα τους εξαναγκάσει σε συγκυβέρνηση», σχολιάζει το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

«Μία ‘συμμαχία ανεξάρτητων Ελλήνων’ προβάλλει ως κύρια θέση την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων από πλευράς Γερμανίας. Ο σχηματισμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει με ευκολία το όριο του 3% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο», επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα η γερμανική εφημερίδα Münchner Merkur.