Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα ανοιχτά προκειμένου να επέλθει συμφωνία, με τους συμμετέχοντες να ανανεώνουν το ραντεβού τους για αύριο Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη .
Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την πρόβλεψη για παραμονή εως και 30 χρόνια στο εξωτερικό, προκειμένου κάποιος να έχει το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας του, το οποίο θέτει με τ’ επιτάσεως το ΚΚΕ που επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις διακηρυγμένες κόκκινες γραμμές του. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει συγκλίσεις αλλά με προϋπόθεση πως θα θωρακίζεται συνταγματικά η λύση στην οποία θα καταλήξουν τα κόμματα, ώστε από τη μία να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος και από την άλλη η λύση να μην κινδυνεύει να εκπέσει στο μέλλον ως αντισυνταγματική.
Από τη μεριά της η κυβέρνηση, η οποία τονίζει -με το βλέμμα της στο ΚΚΕ- ότι στόχος της είναι να βρεθεί λύση και να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές το σχετικό νομοσχέδιο, υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστοποιείται από τις ελληνικές αρχές εάν ψηφοφόρος εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους διαμένει στο εξωτερικό 30 ή 25 χρόνια. Πρότεινε λοιπόν να μην ισχύσει αναδρομικά το όριο αυτό, αλλά μόνο για όσους εγγραφούν στο εξής στους εκλογικούς καταλόγους. Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν ότι η 30ετία θα πρέπει να ισχύσει για όλους, νέους και παλιούς εκλογείς.
Επίσης τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το ΜεΡΑ25, δήλωσαν ότι διαφωνούν και με την επιστολική ψήφο έστω και κατ’ εξαίρεση. Αξίζει να σημειωθεί πως το ΜεΡΑ25 γνωστοποίησε νωρίτερα ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «δρομολογούμενο εμπαιγμό και καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων του εξωτερικού». Υπενθυμίζεται ότι στους τέσσερις άξονες της πρότασης που απέστειλε την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών στα κόμματα προβλέπονταν κάλπες σε πρεσβείες και προξενεία, αλλά και η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για εκλογείς που κατοικούν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, καθώς το ΚΙΝΑΛ είναι γενικά υπέρ αυτής της επιλογής ανεξάρτητα από την απόσταση.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης προέβλεπαν ακόμη πως θα προσμετρώνται οι ψήφοι των ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και δεν θα εκλέγουν απλώς βουλευτές επικρατείας, οι οποίοι θα αυξηθούν σε 15. Σχετικά με το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου, η κυβέρνηση πρότεινε να συσταθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όπως ανέφερε, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σύσκεψη, σε αυτούς θα εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα εως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο). Ωστόσο σήμερα στη διακομματική επιτροπή η ΝΔ υπαναχώρησε από αυτή την κρίσιμη θέση για τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων.
Υπογραμμίζεται πως η ΝΔ αρχικά ζητούσε να ψηφίζουν όλοι όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και η ψήφος τους να συμπεριλαμβάνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Η αρχική της θέση ωστόσο ήταν αδιέξοδη, καθώς συνάντησε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που επισήμαναν τον κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Για το λογο αυτό συμφώνησε να ενσωματώσει στην πρότασή της ορισμένους περιορισμούς, όπως την 30ετία. Όμως τελικά απέσυρε και αυτή τη θέση με αποτέλεσμα η συζήτηση να βρίσκεται στον αέρα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «οι υπαναχωρήσει της κυβέρνησης από τη δική της πρόταση των τεσσάρων σημείων και όχι “τεχνικό” ζήτημα, όπως τεχνηέντως προβάλλεται, είναι η πραγματική αιτία της αδυναμίας συγκλίσεων στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Ψήφου Αποδήμων».
Θεοδωρικάκος: Όπως ξέρετε, η ΝΔ έχει μόλις 158 βουλευτές
Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε τα εξής: «Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους του Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους του Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όπως ξέρετε, η ΝΔ έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση. Για το σκοπό αυτό υπάρχει η αυριανή σύσκεψη στις επτά το απόγευμα. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν θέλω να κάνω καμία άλλη δήλωση».
Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση υπαναχώρησε σε κρίσιμα ζητήματα
Αιχμές κατά του κυβερνητικού κόμματος άφησε από τη δική του μεριά ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι -όπως είπε- «το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος υπουργός προς τα κόμματα». Παράλληλα, σημείωσε ότι ο υπουργός υποστήριξε ότι όποια χρονική προϋπόθεση πρέπει να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην αντίδραση του ιδίου και του κόμματός του, καθώς, όπως ανάφερε «επισημάναμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση να έχει το χαρακτήρα κινούμενης άμμου, και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα». «Δεν νοείται να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η Κουμουνδούρου δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο και πως εξακολουθεί να επιδιώκει συγκλίσεις με τα υπόλοιπα κόμματα. «Θα προσέλθουμε και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που ορίσθηκε για αύριο, Τρίτη, 19.00, επιδιώκοντας πάντα να βρεθεί λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >