Σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης ως το πρωί της Δευτέρας 17 Ιουλίου τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού».

Ads

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , το σχέδιο νόμου είναι το ίδιο με αυτό που είχε κατατεθεί το Νοέμβριο του 2021 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, αλλά δεν έχει περάσει, καθώς είχε συγκεντρώσει στη Βουλή 190 ψήφους, και σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, «αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών».

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε ότι «πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία και μία μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τον κάθε Βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν είναι δεξιό, κεντρώο ή αριστερό το ζήτημα αυτό. Είναι ζήτημα σεβασμού στους απανταχού της γης Έλληνες. Τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Καλούμε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Έχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του, συνταγματικά κατοχυρωμένου, εκλογικού τους δικαιώματος».

Σύμφωνα με το υπουργείο, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών», αναφερόμενο στις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο σχετικός νόμος του 2019, δηλαδή, δικαίωμα ψήφου να έχουν όσοι έχουν διαμείνει συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ads

Διευκρινίζεται, δε, ότι το νομοσχέδιο αφορά σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού, είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ σημειώνεται ότι «το Σύνταγμα, στο άρθρο 54 παρ. 4, δίνει τη δυνατότητα αλλά όχι την υποχρέωση για τη θέσπιση περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό. Επαφίεται συνεπώς στη Βουλή των Ελλήνων το κατά πόσο θα υπάρχουν ή όχι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος αυτού».