«Άλλαξε η ψυχολογία, ο κόσμος είναι πιο αισιόδοξος πιο χαμογελαστός. Το κόστος δανεισμού πέφτει ραγδαία, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ανεβαίνει» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Ads

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ψήφο των ομογενών: «Εργαζόμαστε, ώστε να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο που ζείτε. Θα θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο. Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από απόσταση, ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται στην Ελλάδα…Το Συνταγμα ορίζει ότι για την ψήφο από απόσταση χρειάζεται νόμος που όμως πρέπει να πάρει 200 ψήφους από τη Βουλή. Σύντομα θα ξεκινήσω επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καταθέσω την πρόταση».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι, ενώ η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο.  Παράλληλα σημείωσε ότι θα αυξηθεί τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να βγάζει η ομογένεια τους δικούς της βουλευτές.

«Αυτός ο νόμος θα έπρεπε να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε τη ελπίδα ότι μέσα από τις συζητήσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα το 2023 θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο που ζουν οι ομογενείς.