Την πρόθεσή του να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου. «Αύριο θα επισκεφτώ Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσω ότι προτίθεμαι να προχωρήσω σε διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας και να συμφωνήσουμε από κοινού στόχους, χρονοδιάγραμμα και πρόσωπα, ακόμα και για τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης». Διευκρίνισε παράλληλα πως ξεκάθαρη προτεραιότητα της νέας αυτής κυβέρνησης θα είναι η προώθηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ads

 
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία που «μας επιτρέπει να διαγράψουμε μεγάλο μέρος του χρέους μας στους επόμενους μήνες, να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις και κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη». Διαβεβαίωσε ακόμη ότι με τη συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις και σημείωσε ότι με την παραμονή μας στο ευρώ θα είναι ακόμη πιο εγγυημένες. Επισήμανε επιπλέον ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
«Η συμφωνία δεν συνεπάγεται μείωση των μισθών και των συντάξεων κατά 50%, όπως ακούω, αλλά μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε τη χώρα σε γενναίες βάσεις. Η συμφωνία δεν μπορεί να πάει χαμένη, διαφορετικά θα είμαστε ιστορικά υπόλογοι» πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα να εφαρμοστεί η συμφωνία τους επόμενους μήνες. «Χαίρομαι με τη δέσμευση της ΝΔ ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία. Γιατί επιδιώκω αυτή τη συνεργασία εδώ και καιρό; Γιατί οι αλλαγές είναι ιστορικές: απαιτούν όχι μόνο ανοχή αλλά και συμμετοχή», τόνισε και εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ασκούν έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Σημείωσε δε, ότι επί 24 μήνες μαζεύει τα σπασμένα της ΝΔ. «Σηκώσαμε ένα σταυρό για να αλλάξουμε τα πάντα, κάθε πρόβλημα που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες και να χτυπήσουμε με συμφέροντα» τόνισε.
 
Υπεραμύνθηκε επίσης της απόφασής του για το δημοψήφισμα, ενώ επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν την κίνησή του τυχοδιωκτική. «Φοβόντουσαν ότι θα χάσουν το προνόμιο ότι εκφράζουν οι ίδιοι το λαό» παρατήρησε.
 
«Κάποιοι παραιτούνται», τόνισε επιπλέον και πρόσθεσε: «Δεν θυμάμαι να παραιτήθηκαν όταν στη χώρα κουμάντο έκαναν οι διάφοροι χορηγοί. Βέβαια τότε ήταν υπουργοί. Δεν θυμάμαι να απάλλαξαν την Ελλάδα από τη διαφθορά. Τότε όμως ήταν όλα εύκολα με δανεικά λεφτά».
 
Αναφορικά με το ζήτημα της διεξαγωγής άμεσα εκλογών, τις οποίες ζήτησαν κόμματα της Αντιπολίτευσης υποστήριξε: «αν πηγαίναμε σε εκλογές χωρίς την εφαρμογή της συμφωνίας, η 6η δόση θα ήταν στον αέρα, όπως και το νέο πρόγραμμα στήριξης των 100 δισ., όπως και η επόμενη δόση που έχει ύψος 80 δισ. ευρώ. Γιατί αυτές είναι οι ταμειακές μας ανάγκες: τα 30 για να στηριχθούν οι τράπεζες, τα αλλα 30 για την οργάνωση του PSI. Και τέλος θα έκλεινε η Βουλή για πολλές εβδομάδες, με αποτέλεσμα να μην ψηφιστούν όλα αυτά που έπρεπε για να λειτουργήσει η χώρα. Αν γίνουν όλα αυτά, ξέρει ο κ. Σαμαράς ότι δεν θα κερδίσουμε τη μείωση των τόκων; Η λύση είναι μία, να στηρίξουμε διακομματικά αυτή την προσπάθεια. Όχι με εκλογές, αυτές να γίνουν όταν η κατάσταση στη χώρα ομαλοποιηθεί».
 
 
«Έχω πει πως είμαι αντιεξουσιαστής στην εξουσία», επισήμανε και πρόσθεσε: «Ναι, είμαι αντιεξουσιαστής στην εξουσία και αν δεν μείνω στην εξουσία θα παραμείνω αντιεξουσιαστής».«Το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα. Το έχω ξαναπεί. Δεν με ενδιαφέρει αν εγώ δεν ξαναεκλεγώ. Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια νέα προσπάθεια καλόπιστα και καλοπροαίρετα. Ποτέ μου δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα. Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στο κοινό καλό, ακόμα κι όταν δεν το βλέπει και μου κάνει κριτική» συμπλήρωσε.
 
«Αύριο θα επισκεφτώ Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσω ότι προτίθεμαι να προχωρήσω σε διαβουλεύσειςμε όλα τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας και να συμφωνήσουμε από κοινού στόχους χρονοδιάγραμμα και πρόσωπα, ακόμα και για τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης» κατέληξε.