Με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και της ΝΔ εγκρίνεται η ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα χρηματοδοτείται με 10 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από τους πόρους των άλλων χωρών της ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου ψηφίζουν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αναγκαία παρέμβαση της Πολιτείας» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ταμείου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης εξηγώντας ότι ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να διασφαλίζει την σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος. Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για επιλεκτική μεταχείριση ο Φίλιππος Σαχινίδης επισήμανε ότι «δεν μπορεί να εξομοιώνεται ο ρόλος των τραπεζών με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις» και χαρακτήρισε «κινδυνολογικά και άστοχα» τα όσα ειπώθηκαν και από τα κόμματα της Αριστεράς για πριμοδότησης των τραπεζιτών.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η ΝΔ τοποθετείται υπέρ της Ίδρυσης του Ταμείου «όχι γιατί προβλέπεται στο Μνημόνιο, αλλά γιατί απαιτείται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» και δήλωσε ότι υπερψηφίζει επί της αρχής εκφράζοντας επιμέρους επιφυλάξεις στα άρθρα.
Ο Άγγελος Τζέκης του ΚΚΕ είπε ότι η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις τράπεζες οι οποίες λειτουργούν με απόλυτο σκοπό το κέρδος που βγαίνει από την εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού.
«Σκανδαλώδες» χαρακτήρισε το νομοθέτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, αναφέροντας πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις τράπεζες σαν αναξιοπαθούντα ιδρύματα και σαν πρόβλημα για τον τόπο τους συνταξιούχους των 600 ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατά την παρέμβασή του πρότεινε την συγχώνευση τραπεζών με την Εθνική, την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και σημείωσε πως «δεν θα λειτουργούσαν ούτε μία μέρα τα κόμματα, εκτός από τον ΛΑΟΣ κι ίσως άλλο ένα, αν οι τράπεζες έκοβαν την κάνουλα»
Μειωμένο έλλειμμα και απόκλιση εσόδων στον προϋπολογισμό
Μείωση κατά 46% σημειώθηκε στο έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 9.645 εκατ ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο ο ετήσιος στόχος προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 39,5%.
Ωστόσο, στα καθαρά έσοδα παρατηρείται μία υστέρηση σε σχέση με το στόχο καθώς σύμφωνα με το υπουργείο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009 παρατηρείται μία αύξηση κατά 7.2%, αλλά ο ετήσιος στόχος προβλέπει αύξηση κατά 13,7%.
Παράλληλα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 12,8%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%, με τις πρωτογενείς δαπάνες να είναι μειωμένες κατά 12,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες στο εξάμηνο κατά 13,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.
Τέλος, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 39,8%, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ μειώθηκαν κατά 40,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του εξαμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >