Με επιφυλάξεις, με διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις, κυρίαρχη ωστόσο αυτή του «ναι» και εν μέσω αποδοκιμασιών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, πραγματοποιείται σήμερα στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας η ψηφοφορία για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα απευθυνθεί στην Bundestag στις 16:00, με σκοπό να συγκρατήσει τις διαρροές συμπολιτευόμενων ψήφων. Την ίδια ώρα, επικρίσεις δέχεται στη Γερμανία η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε να κάνει λόγο για «σπέκουλα σε βάρος της Ελλάδας».

Ads

Τη βεβαιότητά του ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει υπέρ του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ, εξέφρασε την Κυριακή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Μεξικό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ ότι θα λάβουμε την απαραίτητη υποστήριξη από το κοινοβούλιο τη Δευτέρα».

Υπέρ τάσσεται και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» ότι το κόμμα του «θα εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία» το πακέτο διάσωσης και πρόσθεσε: «Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε ανυπολόγιστες επιπτώσεις».

«Όχι» θα ψηφίσει η γερμανική Αριστερά (κοινοβουλευτική δύναμη 76 μελών, επί συνόλου 622) ενώ αντιθέτως, οι Γερμανοί Πράσινοι (κοινοβουλευτική δύναμη 68 μελών) θα πουν «ναι», δίνοντας θετική ψήφο στο πρόγραμμα.

Ads

«Αλληλεγγύη με την Ελλάδα σημαίνει “όχι” στο δεύτερο πακέτο σωτηρίας των τραπεζών. Η Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει το νέο πακέτο σωτηρίας των τραπεζών στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ούτε ένα σεντ από αυτό δεν θα καταλήξει στον ελληνικό λαό, όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο λεγόμενο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», εξηγούν οι Αριστεροί.

«Η εναλλακτική θα ήταν η χρεοκοπία με απείρως σκληρότερες συνέπειες, ειδικά για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αλλά μόνο με λιτότητα η Ελλάδα δεν βγαίνει από την κρίση. Χρειάζονται και επενδύσεις. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη», επισημαίνουν, από την πλευρά τους, οι Πράσινοι.  

«Δισεκατομμύρια για τους Έλληνες – STOP!»

image
 
Με τον τίτλο «δισεκατομμύρια για τους Έλληνες – STOP!» στην πρώτη σελίδα της κυκλοφορεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild και καλεί τους Γερμανούς βουλευτές να καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
 
«Σήμερα είναι πάλι ημέρα πληρωμής στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο – 130 δισεκατομμύρια ευρώ θα σώσουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Η Bild απευθύνει έκκληση προς όλους τους βουλευτές: μην προχωρήσετε σε αυτόν τον λάθος δρόμο», γράφει η εφημερίδα και φιλοξενεί απόψεις οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι τάσσονται κατά της συνέχισης της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
 
«Όχι» σε έγκριση του δανείου λέει το 63% των Γερμανών

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild am Sonntag», σε ποσοστό 63% οι Γερμανοί δεν επιθυμούν την έγκριση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας, αύριο, από την Ομοσπονδιακή Βουλή.

Αντιθέτως, το 33% των ερωτηθέντων απαντά θετικά. Επιπλέον, το 64% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία, ενώ αντίθετη άποψη έχει μόλις το 31%.

Όσον αφορά τη δήλωση σοκ του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χάνς-Πέτερ Φρίντριχ, για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την αποστασιοποίηση τους εκφράζουν τόσο η γερμανική κυβέρνηση και οι ηγεσίες των κομμάτων που την απαρτίζουν όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Πάντως, και ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, σε συνέντευξή του σήμερα στην Passauer Neue Presse, τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως λέει, η Αθήνα έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ λίγα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και υποστηρίζει ότι εντός της Ευρωζώνης η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες.

Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει «αμετάβλητη» και στοχεύει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης με τις σκληρές προσπάθειες των ιδίων των Ελλήνων και την ευρωπαϊκή βοήθεια. Εκθέτοντας πλήρως τον κ. Φρίντριχ, οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι το ψήφισμα για το δανειακό πακέτο ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, για το οποίο θα αποφασίσει αύριο η γερμανική βουλή, έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με όλα τα υπουργεία.

Κριτική στην πρόταση του Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (CSU) άσκησε και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, με δήλωση του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Welt». Ο κ. Βεστερβέλε αναφέρθηκε σε «σπέκουλα για έξοδο της Ελλάδας», αλλά και σε «πολλά λόγια» που κινδυνεύουν να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη η οποία αποκαθίσταται με το πακέτο βοηθείας που ψηφίζεται σήμερα από την γερμανική Βουλή. «Δεν καταλαβαίνω την πολιτική σπέκουλα σχετικά με μια Ελλάδα έκτος Ευρωζώνης. Ό,τι έχουμε διαπραγματευτεί και συμφωνήσει πρέπει να ισχύσει και μάλιστα και από τις δύο πλευρές. Το πακέτο βοήθειας έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη, μόνο εάν δεν διαλυθεί άμεσα με τα πολλά λόγια», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Αντίθετος με τις παραπάνω προτάσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ: «Θέλουμε να κρατήσουμε τους Έλληνες στην Ευρωζώνη και για τον λόγο αυτόν ασκούμε αυτή την πολιτική». Ο ίδιος δήλωσε επίσης: «Δεν πρόκειται να συμβάλουμε στην εξώθηση μιας χώρας από την ευρωζώνη».