Εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ, με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου προτάσεις για τη διεξαγωή δημοψηφίσματος  κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και 14 ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και η ΧΑ.

Ads

Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε κατά. Παρών δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης. 

Ειδικότερα, στην ψηφοφορία πήραν μέρος 98 βουλευτές, εκ των οποίων οι 51 ψήφισαν υπέρ, 46 κατά και 1 παρών.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Ads

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπραςπροανήγγειλε πολιτική σύγκρουση για τις κινήσεις «εκποίησης της δημόσιας περιουσίας» και ζήτησε σύγκληση της Ολομέλειας για το ζήτημα δημοψηφίσματος αναφορικά με την πώληση της μικρής ΔΕΗ. «Παραλάβετε κράτος, θα παραδώσετε αποικία» σημείωσε. «Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δε θα γίνει ανεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ» προειδοποίησε επίσης αναφερόμενος στην αξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που έχει η λεγόμενη μικρή ΔΕΗ. 

Ως μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,Γιάννης Μανιάτης. Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «κινήσεις τακτικισμού» σε ότι αφορά το δημοψήφισμα. «Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί καθαρές πολιτικές τοποθετήσεις και πιο ξεκάθαρες ιδεολογικές προσεγγίσεις», ανέφερε ο ίδιος. 

«Οικονομικό έγκλημα» χαρακτήρισε την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σημειόνοντας ότι η ιδιωτικοποίηση δεν γίνεται για αναπτυξιακούς λόγους, αλλά λόγω πιέσεων της τρόικα. Ο Π. Καμμένος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα, ενώ εκτίμησε ότι στην στρατηγική της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι η τελική πώληση όλης της ΔΕΗ.

Νόθο χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το ερώτημα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ όπως το βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πάντως ότι το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει και «να χρησιμεύσει στον λαό για να οργανώσει την αντεπίθεσή του». Όπως ανέφερε η ίδια, το ΚΚΕ θα καταθέσει δική του πρόταση, η οποία «ανοίγει το θέμα στον λαό ότι είμαστε εναντίον όλων των ιδιωτικοποιήσεων». 

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ενάντια στην ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ συμμετείχε και η ΓΣΕΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει κηρύξει 24ωρη απεργία

Παράλληλα, συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ διοργάνωσε στην πλατεία Κλαυθμώνος το ΠΑΜΕ.