Ψηφίστηκε επί της αρχής και κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που περιλαμβάνει και την κατασκευή του γηπέδου της ΆΕΚ. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε το ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του εισηγητή της ΝΔ Μάξιμου Σενετάκη και θα επανέλθει στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ads

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι το νομοθέτημα παρεμβαίνει με πολύ συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του επειδή αναγκάστηκε, όπως είπε, να αποσύρει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης μετά από το αίτημα του εισηγητή της ΝΔ, Μ. Σενετάκη. Παράλληλα αχαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «εμπρός-πίσω».

Πρόκειται για «ακύρωση» του υπουργού από την «παραπαίουσα συγκυβέρνηση», σημείωσε ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά την απόσυρση  μέρους του νομοσχέδιου. Σχετικά με το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, τόνισε ότι είναι «γκεμπελισμός» όταν λέγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε ένα μικρό γήπεδο, όταν μιλά για 27.000 θέσεων ενώ άλλοι θέλουν των 33.000 θέσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαφωνεί χωρίς να καταθέτει καμία πρόταση. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Ν.Δ., που ζήτησαν την απόσυρση του Ρυθμιστικού της Θεσσαλονίκης,  είπε ότι η Θεσσαλονίκη έχασε μια ιστορική ευκαιρία.

Ads

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι το αρτιότερο, ωστόσο το κόμμα του το στηρίζει γιατί με αυτό γίνεται «μια σημαντική αρχή». Σχολιάζοντας την απόσυρση του ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για ενώ έλλειμμα εσωτερικής επικοινωνίας στο κυβερνητικό σχήμα.

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Τέρενς Κουίκ αναφέρθηκε σε αδυναμίες του νομοσχεδίου και έλλειμμα προβλέψεων σε σημαντικούς τομείς και επιφυλάχθηκε να μιλήσει στην πρωινή συνεδρίαση για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ.

Τέλος, από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι το νομοθέτημα υπηρετεί τις αρχές της ανάπτυξης που επιβάλλει το κεφάλαιο και υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα.