Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσθηκε και το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία αλλά και το άρθρο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Το επίμαχο άρθρο 8 ψηφίσθηκε με ονομαστική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 264 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 161 βουλευτές και κατά 103 βουλευτές.

Ads

Στην καταμέτρηση προσμετρήθηκαν και τρεις επιστολικές ψήφοι από τους Μάριο Σαλμά, Μάκη Βορίδη και Βασίλη Κόκκαλη. Και οι τρεις ψήφισαν «όχι» στο άρθρο 8. Αντίθετα δεν προσμετρήθηκαν οι επιστολικές ψήφοι του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βαγιωνά και του ανεξάρτητου Χάρη Θεοχάρη.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, καταψηφίσθηκε από Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών. Υπερ του επίμαχου άρθρου 8 του νομοσχεδίου για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια τάχθηκαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΔΥΣΗ και Ποτάμι, αλλά και τέσσερις βουλευτές από τη ΝΔ, η οποία καταψήφισε το εν λόγω άρθρο. Το άρθρο 8 καταψηφίστηκε και από δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφοροποιήσεις υπήρξαν και στη ΔΗΣΥ, που τάχθηκε υπέρ του άρθρου, αλλά και στους ΑΝΕΛ, όπου δύο βουλευτές υπερψήφισαν, κόντρα στη κεντρική γραμμή του κόμματος για καταψήφιση. 

Ειδικότερα στο άρθρο 8 για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια διαφοροποιήθηκαν:

Ads
  • Από τους ΑΝΕΛ οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, που υπερψήφισαν
  • Από τη ΝΔ οι Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκη Κεραμέως και Κατερίνα Μάρκου
  • Από τη ΔΥΣΗ οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Καρράς, Μιχάλης Τζελέπης, Γιώργος Αρβανιτίδης και Ανδρέας Λοβέρδος απουσίαζαν ενώ το κόμμα τους υπερψήφισε το άρθρο. (σημ: Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανδρέας Λοβέρδος βρισκόταν στο εξωτερικό)
  • Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θεόδωρος Παραστατίδης καταψήφισαν διαφοροποιώντας τη θέση τους από το κόμμα τους που υπερψήφισε το άρθρο

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η Κατερίνα Μάρκου αν και εισηγήτρια της ΝΔ στο νομοσχέδιο υπερψήφισε το άρθρο 8 κόντρα στην κυρίαρχη γραμμή του κόμματος για καταψήφιση της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Για πρώτη φορά ένας εισηγητής, που αποτελεί και τον βασικό εκπρόσωπο της θέσης του κόμματος στη συζήτηση στη Βουλή επί ενός νομοσχεδίου, διαφοροποιείται από την κυρίαρχη γραμμή του κόμματός του. 

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός, στέλνοντας με την παρουσία του μήνυμα για τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στα ανθρωποκεντρικά νομοθετήματα, τόνισε: «κάνουμε το αυτονόητο ώστε κανένα παιδί να μην είναι στο περιθώριο, κανένα παιδί να μην είναι σε ίδρυμα». Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε και κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον βαθιά συντηρητικό, δήθεν πολιτικό του φιλελεύθερου κέντρου που πολλές φορές φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες, αλλά φλερτάρει επικίνδυνα και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε βήμα που αυτή η κυβέρνηση κάνει σε ζητήματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα.