Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την «κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα» με το οποίο καταργούνται ή συγχωνεύονται 79 συνολικά υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τόνοι στο κοινοβούλιο ανέβηκαν με εκατέρωθεν κατηγορίες.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο καταψήφισε το επίμαχο άρθρο που αφορούσε τις απολύσεις 266 εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου της ΑΓΡΟΓΗΣ Α.Ε. Το εν λόγω άρθρο χαρακτηρίστηκε από τη ΝΔ ως πολιτική δίωξη, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για προπομπό και άλλων απολύσεων συμβασιούχων αορίστου χρόνου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Ντόλιος έκανε λόγο για παράνομες προσλήψεις που έγιναν δύο μόλις ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών τον περυσινό Σεπτέμβριο, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης υπογράμμισε ότι δεν τηρήθηκαν οι τύποι και οι αρχές διαφάνειας για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού.

Από τη ΝΔ ο εισηγητής της Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Τζαβάρας, έκαναν λόγο για δίωξη πολιτικής εμπάθειας παρά το γεγονός της προφανούς αντισυνταγματικότητας, που επισημαίνει στην έκθεσή του και Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Μάλιστα, σημείωσαν ότι ακόμη και αν ήταν παράνομες θα έπρεπε να ακολουθηθεί η οδός της καταγγελίας, υπογραμμίζοντας ως βέβαιη την δικαίωση των υπαλλήλων στα δικαστήρια.

Ads

Για προκλητικό σκάνδαλο κατάφωρης αδικίας έκανε λόγο η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι δεν νοείται δικαίωμα επιλεκτικής απόλυσης συμβασιούχων αορίστου χρόνου, ενώ συνέδεσε ειδικά την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗΣ με τη μη ομολογούμενη πρόθεση εκχώρησης του αγροτικού κτηματολογίου σε ιδιώτες με προφανή λόγο την αλλαγή χρήσης δασικών υποσυστημάτων.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι επιβεβαίωση του «ράβε-ξύλωνε» για το οποίο ευθύνονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που «διόγκωσαν υπέρμετρα τον δημόσιο τομέα με άχρηστες υπηρεσίες και οργανισμούς μόνο και μόνο για διορισμούς». Ωστόσο, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας ότι απέλυσε μόνο όσους προσελήφθησαν από τη ΝΔ κρίνοντας ότι «εμπαίχθηκαν ότι είναι στο Δημόσιο κι αυτοί έχτισαν μια ζωή πάνω στο συμβόλαιο που έκαναν με το ανέντιμο κράτος».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση τόνισε ότι με το νομοσχέδιο ουσιαστικά παραδέχονται τα δύο μεγάλα κόμματα «ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την κατάληψη της Δημόσιας Διοίκησης από την κομματοκρατία και ποια κόμματα είναι υπεύθυνα εδώ και δεκαετίες για τους κομματικούς μηχανισμούς που έφτιαχνε Α.Ε. και Ν.Π.Δ.Δ.»