Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με τον αρμόδιο υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο να προχωρά σε αναδιατυπώσεις στο σώμα του πολυνομοσχεδίου. Σφοδρά ήταν τα πυρά που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το θέμα, κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε.

Ads

Στις αλλαγές στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Προτείνεται να δοθεί αναδρομικά (από την 11η Δεκεμβρίου του 1997) η δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών, «όταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με την συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου».
  • Προτείνεται οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών, που αποδείχθηκε πως ήταν σκάφη αναψυχής, να έχουν δυνατότητα υπαγωγής στην ρύθμιση του άρθρου 19 του νομοσχεδίου, ακόμα και αν οι υποθέσεις τους έχουν συζητηθεί ενώπιον των ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων.
  • Προτείνεται η προσθήκη στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου των Παιγνίων, αξίωσης (με κυρώσεις για τους παραβάτες), η διαφήμιση των παιχνιδιών «να εξασφαλίζει ένα ιδιαιτέρως αυστηρό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και σε κάθε περίπτωση να είναι λελογισμένη και να περιορίζεται αυστηρώς σε ό,τι απαιτείται προκειμένου να κατευθυνθούν οι καταναλωτές προς τα ελεγχόμενα δίκτυα παιγνίων. Η διαφήμιση δεν θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της φυσικής ροπής των καταναλωτών προς τα παίγνια μέσω της ενθάρρυνσης της ενεργού συμμετοχής τους σε αυτά καθιστώντας μεταξύ άλλων κοινότυπα τα παίγνια, ή προβάλλοντας μια θετική εικόνα σε σχέση με το γεγονός ότι τα πραγματοποιούμενα έσοδα προορίζονται για δραστηριότητες γενικού ενδιαφέροντος, ή ακόμα αυξάνοντας τη δύναμη έλξης των παιγνίων, μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων που προβάλλουν παραπλανητικώς σημαντικά κέρδη».
  • Προτείνεται να διατηρήσουν τη δυνατότητα δραστηριοποίησής τους, εφόσον υπαχθούν αμέσως και οικειοθελώς στο φορολογικό καθεστώς που υπαγορεύεται στο νομοσχέδιο, οι εταιρείες στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων του διαδικτύου, που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών.

Πυρά κατά κυβέρνησης από την αντιπολίτευση για το πολυνομοσχέδιο

Σοβαρές διαφωνίες για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ads

Μετά την εισήγηση του κ. Βενιζέλου, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από τη Νέα Δημοκρατία επέκρινε την κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τα σκάφη αναψυχής που δηλώθηκαν ως επαγγελματικά, τη νέα περαίωση, την παύση των επιδοτήσεων πρώτης κατοικίας των δημοσίων υπαλλήλων, που υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές, τη μείωση των μισθώσεων που καταβάλλει το Δημόσιο, καθώς και «ολόκληρο το κεφάλαιο για τα φρουτάκια». «Δεν δεχόμαστε να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο καζίνο» δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Παραδίδετε γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες φτώχιας και εξαθλίωσης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, συμπληρώνοντας ότι με τις προωθούμενες διατάξεις μόνοι κερδισμένοι θα είναι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ο κ. Καραθανασόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός αναφορικά με τη διάλυση Οργανισμών και Νομικών Προσώπων. Εκτίμησε ότι το κλείσιμό τους εξυπηρετεί ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, της πληροφορικής και σε πολυεθνικές, που επιδιώκουν να πάρουν στον έλεγχο τους τον ορυκτό πλούτο.

«Πάτε να εγκαθιδρύσετε στη χώρα ένα καθεστώς ιδιότυπης δικτατορίας», σημείωσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως υπογράμμισε, τα μέτρα για την τουριστική κατοικία ευνοούν μόνο τις «πεντάστερες» τουριστικές μονάδες. Ο κ. Γεωργιάδης προέβλεψε ότι θα καταπέσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πριμοδότηση του ΟΠΑΠ και πρότεινε να καθιερωθεί μηδενικός φόρος στον επαναπατρισμό των κεφαλαίων προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία.

«Σφαγιασμό των δημοσίων υπαλλήλων που δεν έχει προηγούμενο από τη γέννηση του ελληνικού κράτους», διαπίστωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αναφορικά με το κλείσιμο οργανισμών και νομικών προσώπων, ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι με μια γενική εξουσιοδότηση, η κυβέρνηση διαλύει, κατά το δοκούν, οποιοδήποτε πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου – ενώ στις ρυθμίσεις για την τουριστική κατοικία διέκρινε «δώρο» στους μεγαλοξενοδόχους. Όσον αφορά στον ΟΠΑΠ, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως «αντί ο αμαρτωλός αυτός οργανισμός να μείνει 100% στο δημόσιο προς όφελος του λαού, η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στον μελλοντικό ιδιοκτήτη του και εξασφαλίζει και την περίφημη ΙΝΤΡΑΛΟΤ».