Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας υπερψηφίστηκε μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η οποία εν τέλει αποχώρησε σύσσωμη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές της κυβέρνησης με κατάθεση επίμαχων τροπολογίων την τελευταία στιγμή. 

Ads

Το νομοσχέδιο «σκούπα» με τίτλο «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», ψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση απείχαν συνολικά από όλες τις ψηφοφορίες. Τα άρθρα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τις Κυριακές αλλά και τη χρήση νέων τεχνολογιών στις γενικές συνελεύσης και τις αρχαιρεσίες σωματείων, τα οποία τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έλαβαν 158 θετικές έναντι 110 αρνητικών ψήφων. Η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε ακόμη έξι υπουργικές τροπολογίες. 

Η ένταση στο κοινοβούλιο οξύνθηκε όταν κατατέθηκαν αιφνιδιαστικά δύο ακόμη υπουργικές τροπολογίες, η μία από τον Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την οργάνωση των εμβολιασμών, και η άλλη από τον Στέλιο Πέτσα για το νέο πακέτο διαφημίσεων στα ΜΜΕ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τις πρακτικές της κυβέρνησης και τονίζοντας πως δεν είχαν ούτε το χρόνο να μελετήσουν τις προσθήκες και να τοποθετηθούν. 

«Νομοθετείτε νύχτα σαν τον κλέφτη» με λογική «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε» όχι μόνο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αλλά ευρύτερα για τα σχέδια νόμου στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. «Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα» σημείωσε και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Κοινοβούλιο για θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τις απευθείας αναθέσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, που αρνείται μέχρι τώρα να δώσει στο φως. 

Ads

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση γιατί, όπως τόνισε, «δεν πρόκειται για μια εύλογη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε διαφορετικές ιδέες ή προγράμματα αλλά για την ίδια τη θεσμική λειτουργία, τη λειτουργία της Δημοκρατίας».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της πανδημίας και τις απευθείας αναθέσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, το σύνολο της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για την διαχείριση και τις συνέπειες της πανδημίας, για φωτογραφικές διατάξεις και απευθείας αναθέσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου αλλά και τροπολογίες, όπως αυτή που έφερε η υπουργός Παιδείας και δίνει άδεια άσκησης επαγγέλματος σε απόφοιτους κολεγίων χωρίς αναγνωρισμένο δίπλωμα.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν και τα άρθρα 124 και 125 του πολυνομοσχεδίου, μέσω των οποίων κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης αλλά και συμβάσεων προμηθειών και παροχής υπηρεσιών, παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 (έληγε τέλος του χρόνου) η δυνατότητα σύναψης με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, και μάλιστα ανεξαρτήτως ποσού , δημοσίων συμβάσεων για οτιδήποτε χρειάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: νέα έργα, υπηρεσίες προμηθειών, όπως μίσθωσης και ναύλωσης πλωτών και χερσαίων μέσων, προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού και εφοδίων, μετακίνηση προσωπικού.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Πλεύρης, χαρακτήρισε κρίσιμες και απόλυτα αναγκαίες τις διατάξεις υποστηρίζοντας πως στην πλειοψηφία τους είναι κατεπείγουσες ρυθμίσεις που είτε παρέχουν παρατάσεις είτε επιταχύνουν διαδικασίες που αφορούν τις υγειονομικές ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών της σε οικονομία και στην κοινωνία.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σάκης Παπαδόπουλος, εξέφρασε τη σφοδρή διαφωνία του με το πολυνομοσχέδιο τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να το καταθέσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος για να αποφύγει μια γενικευμένη κοινοβουλευτική συζήτηση και να μην ακουστούν οι προτάσεις των κοινωνικών φορέων. Ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα 72 (για την λειτουργία επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές) και 91 ( χρήση νέων τεχνολογιών για την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και αρχαιρεσιών σωματείων) του νομοσχεδίου, τόνισε πως αυτά δείχνουν και την εμμονή της κυβέρνησης ακόμα και εν μέσω της πανδημίας για περάσει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις της.

Καταλόγισε τραγικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τις συνέπειες της πανδημίας που δημιουργήθηκαν από τον εφησυχασμό της, αλλά και την άρνησή της να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ. Παρατήρησε ότι, ακόμα και με τις διατάξεις του υπουργείου Υγείας στο πολυνομοσχέδιο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση επενδύει πάλι λανθασμένα στο ότι η έναρξη του εμβολιασμού θα σημάνει και το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι 15.000 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και η ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας. Τέλος, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του κόμματός του με τις διαδικασίες που επιταχύνουν την χρονομίσθωση των 300 λεωφορείων στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ ζήτησε να επεκταθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν την καταβολή υπερωριών στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και για τους συμβασιούχους και όχι μόνο για τους αορίστου χρόνου.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, χαρακτήρισε προσχηματικές τις αιτιολογίες που δίνει η κυβέρνηση σχετικά με την αναγκαιότητα να κατατεθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται είπε για θέματα που ήταν γνωστά σε όλα τα υπουργεία και θα μπορούσε είτε να έχουν έρθει να ψηφιστούν νωρίτερα με τις κανονικές διαδικασίες είτε να ψηφιστούν ένα μήνα αργότερα. Η διαδικασία αυτή είπε «δείχνει την γύμνια σας και την εμμονή της κυβέρνησης στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Τόνισε ότι πολλά που σήμερα υιοθετεί με μεγάλη αργοπορία και κόστος η κυβέρνηση, το ΚΙΝΑΛ τα είχε προτείνει έγκαιρα εδώ αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Αναγνώρισε πως υπάρχουν κάποια θετικά μέτρα στο νομοσχέδιο, αλλά δεν λύνουν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι το ακατάσχετο στα αγροτικά επιδόματα έπρεπε να το είχατε κάνει τον Οκτώβριο που τα έλαβαν και τα περισσότερα αφήσατε να κατασχεθούν. Ζήτησε ολικό σχέδιο στήριξης του Επαρχιακού Τύπου, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δίνονται παρατάσεις μέχρι τον Μάρτιο και όχι εξάμηνη στις άδειες παραμονής και στις κάρτες αιτούντων ασύλου, αφού οι υπηρεσίες και πάλι δεν θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του κόμματός του στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και κατήγγειλε τα άρθρα που καταργούν όπως είπε την Κυριακάτικη αργία και φέρνει τις ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες και γενικές συνελεύσεις σε σωματεία, επιφέροντας ένα ακόμα «τσάκισμα» στον συνδικαλισμό και στην εργασία. Απέρριψε ως ανεπαρκείς τις διατάξεις που αφορούν την Υγεία και τόνισε πως και πάλι αυτές έχουν ταξικό πρόσημο και όχι λαϊκό ,ενώ εξακολουθεί η κυβέρνηση να αποφεύγει να προχωρήσει σε επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών. Ο κ. Κατσώτης, τόνισε πως «η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πάνω απ’ όλα βάζει την λειτουργία της οικονομίας και όχι την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού» και πρόσθεσε πως οι διατάξεις που αφορούν την Υγεία κινούνται στη λογική «κόστους -οφέλους».

Επίσης, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα δήλωσε την αντίθεση του κόμματός της με το νομοσχέδιο και υπογράμμισε πως αυτό «έρχεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε ». Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανέφερε πως οι περισσότερες αφορούν χρονικές επεκτάσεις ρυθμίσεων λόγω της πανδημίας αλλά όχι τη δημιουργίας ενός οργανωμένου σχεδίου ενεργητικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Έχουμε, είπε, μόνο παρατάσεις και εξακολούθηση μια πολιτικής επικοινωνίας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα και παράλληλα κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. 

Τέλος, η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, διαφώνησε με την διαδικασία του κατεπείγοντος κι επέκρινε τις διατάξεις που αφορούν τον εμβολιαστικό σχεδιασμό, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα επιβαρυνθεί με τον εμβολιασμό χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που είτε βρίσκονται στη χώρα μας ή είναι στις απέναντι τουρκικές ακτές και αναμένουν να περάσουν στην Ελλάδα. Μίλησε για αντικρουόμενες, αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές εξαγγελίες σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης φανερώνουν τον «πανικό» της.