Την μετατροπή της Ελλάδας σε «Φλόριντα της ΕΕ» είχε θέσει ως στόχο πριν από λίγο καιρό ο τότε υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, όσον αφορά στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, ωστόσο φαίνεται πως η επιδίωξη προς το παρόν πάει…περίπατο, και μάλλον δεν ευθύνεται το γεγονός ότι άλλαξε χαρτοφυλάκιο.
Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε δηλώσει πως σε ορίζοντα διετίας-τριετίας, μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η Ελλάδα θέλει την επιστροφή ταλέντων που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και πως εάν αυτό επιτευχθεί, τότε θα είναι πιο ανταγωνιστική και στο κομμάτι των ψηφιακών νομάδων.
«Θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας success story του brain gain», είχε τονίσει. Λίγο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2023, ο ίδιος ανέφερε πως η εξέλιξη της τεχνολογίας και η επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν μία νέα εποχή στην αγορά εργασίας, «που μας δίνει την ευκαιρία ως χώρα να προσελκύσουμε όσους περισσότερους γίνεται ψηφιακούς νομάδες, δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν εξ αποστάσεως και μακριά από την πατρίδα τους».
«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, φτιάχνουμε τις υποδομές μας, παρέχοντας πολύ γρήγορο και δυνατό Internet σε όλη τη χώρα και δίνουμε ειδικά φορολογικά κίνητρα» υπογράμμισε επίσης.
Η χώρα ωστόσο δεν βρίσκεται ούτε καν κοντά στο να επιτύχει κάτι από τα παραπάνω. Πρόσφατη έκθεση της Brother UK, καθόρισε τις καλύτερες και τις χειρότερες τοποθεσίες στην Ευρώπη για να εργαστεί κάποιο άτομο εξ αποστάσεως.
Στη λίστα, καμία ελληνική πόλη δεν βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων. Αντιθέτως, τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας βρίσκονται μεταξύ των 10 χειρότερων στην Ευρώπη.
Για την σχετικά κατάταξη, η Brother UK ανέλυσε παράγοντες όπως η ταχύτητα του Wi-Fi, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η ασφάλεια εντός της χώρας και το γενικότερο κόστος ζωής. Σταθμίζοντας τους δείκτες, προέκυψε μια συνολική βαθμολογία για κάθε πόλη.
Ειδικότερα, η Αθήνα κατέχει την πρώτη θέση…από το τέλος. Συγκεντρώνοντας βαθμολογία 50,34, κρίθηκε ως η χειρότερη πόλη για ψηφιακούς νομάδες.
«Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική της σημασία, η Αθήνα είναι η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, με βαθμολογία 50,34 στα 100. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 ευρωπαϊκών πόλεων με τη χαμηλότερη κατάταξη στον Δείκτη Ασφάλειας, με βαθμολογία 53 – 20% χαμηλότερη από το Λουξεμβούργο, την πόλη με την υψηλότερη κατάταξη», τονίζει η έκθεση.
Η Αθήνα έχει δείκτη ποιότητας ζωής 128,6, δείκτη υγείας 57,5 και δείκτη ευτυχίας μόλις 5,93.
Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι και η δεύτερη χειρότερη για τους ψηφιακούς νομάδες. Η έκθεση αναφέρει πως διαθέτει φθηνές συγκοινωνίες, ωστόσο ο δείκτης ασφαλείας είναι χαμηλός (53, με τον δείκτη ποιότητας ζωής να είναι ίδιος με της Αθήνας).
Η Πάτρα, 4η χειρότερη πόλη, λαμβάνει 128,6 μονάδες στον δείκτη ποιότητας ζωής και μόλις 53 μονάδες στον δείκτη ασφάλειας. Ο δείκτης ευτυχίας της πόλης επίσης είναι πολύ χαμηλός (5,93).
Η καλύτερη και η πιο…φθηνή
Η καλύτερη πόλη της Ευρώπης για ψηφιακούς νομάδες είναι το Λουξεμβούργο, με συνολική βαθμολογία 68 στα 100. Η πόλη του Λουξεμβούργου συγκεντρώνει υψηλές βαθμολογίες σε όλες τις σχετικές μετρήσεις. Έχει εντυπωσιακή βαθμολογία σχετικά με την ποιότητα ζωής (192,9), με δείκτη υγειονομικής περίθαλψης 75 και δείκτης ευτυχίας 7,23.
Η Τούζλα, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είναι η φθηνότερη τοποθεσία για να ζήσει κανείς ως ψηφιακός νομάς, σημειώνοντας το εντυπωσιακό 76,29 στα 100. Ένα γεύμα σε αυτή την ευρωπαϊκή πόλη θα κοστίσει μόλις 4,50 δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης θα κόστιζε 225 δολάρια το μήνα και 170 δολάρια εκτός του κέντρου της πόλης. Για ένα διαμέρισμα 85 τ.μ., οι βασικοί λογαριασμοί όπως ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, ψύξη, νερό και σκουπίδια θα κόστιζαν 168 δολάρια το μήνα, ενώ το Wi-Fi θα κόστιζε 20 λίρες.
Η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, η Ζυρίχη, κατατάσσεται ως η πιο ακριβή πόλη για απομακρυσμένη εργασία, με βαθμολογία 13,54. Ένα γεύμα σε αυτή την πόλη κοστίζει κατά μέσο όρο 22,29 λίρες. Όσον αφορά το κόστος διαβίωσης, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης θα στοιχίσει 2.197,73 λίρες, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ανέρχονται σε 255,65 λίρες και το κόστος του διαδικτύου σε 50,22 λίρες.
Τέλος, εάν θέλει κανείς να είναι ευτυχισμένος, η Φινλανδία είναι η χώρα που κατατάσσεται σταθερά στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής κλίμακας. Αν και η ευτυχία είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη έννοια, η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, σημειώνοντας 93,4 στα 100.
Η χώρα διαθέτει βαθμολογία 190,5 στον δείκτη ποιότητας ζωής, 73,2 στον δείκτη ασφάλειας και 7,8 στον δείκτη ευτυχίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >