Το χρήμα δεν αποτελεί εξαίρεση του ψηφιακού μετασχηματισμού και το ψηφιακό ευρώ θέλει να γίνει μια πανευρωπαϊκή εναλλακτική λύση πληρωμών, καθώς και να εξασφαλίσει «τη συμμετοχή όλων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή», με τα μετρητά να παραμένουν επιλογή πληρωμής.
Στις 28 Ιουνίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σχέδιο νομοθετικής πρότασης για την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ. Σκοπός της νομοθεσίας είναι να διασφαλίσει ότι τυχόν μελλοντικό ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να δώσει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μια πρόσθετη επιλογή να πληρώνουν ψηφιακά χρησιμοποιώντας μια ευρέως αποδεκτή, φθηνή, ασφαλή και ανθεκτική μορφή δημόσιου χρήματος οπουδήποτε στη ζώνη του ευρώ.
Οι δύο διαδικασίες –νομοθεσία και σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ– θα εξελιχθούν παράλληλα, ώστε το Ευρωσύστημα να είναι σε θέση να εκδώσει άμεσα ψηφιακό ευρώ, εάν και όποτε κριθεί αναγκαία η απόφαση μόλις εγκριθεί το νομοθετικό πλαίσιο για το ψηφιακό ευρώ. Η ΕΚΤ είναι επίσης έτοιμη να παράσχει υποστήριξη και τεχνικές πληροφορίες στη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας, όπως απαιτείται, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιό της θα αποφασίσει αν θα εκδώσει ψηφιακό ευρώ μόνο μετά την έκδοση της νομοθετικής πράξης.
«Δεν ξέρουμε πώς θα αλλάξει τον κόσμο το ψηφιακό ευρώ, αλλά σίγουρα οι απευθείας συναλλαγές ανάμεσα σε πολίτες θα είναι η νέα διάσταση», είπε ο διευθυντής του ertnews Τάσος Οικονόμου, μιλώντας για συναλλαγές με «φίλημα δύο κινητών τηλεφώνων».
«Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε συναλλαγή με χρήμα αγόρασε μια πίτσα και αυτή τη στιγμή το Bitcoin έχει 32.000 ευρώ το ένα. Είναι κάτι που δεν θα το δούμε στο ψηφιακό ευρώ και νομίζω ότι αυτή είναι και η προσπάθεια», συνέχισε.
«Όταν θα έχουμε το ψηφιακό ευρώ, αυτό που δεν θα αλλάξει είναι να παίρνουμε, να χρησιμοποιούμε ένα ευρώ και τη μία μέρα να παίρνουμε μια πίτσα και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα τριών ετών να παίρνουμε ένα αυτοκίνητο με το ίδιο ευρώ. Θα μου πείτε, αυτό είναι ακραίο. Ακριβώς αυτό συνέβη με το Bitcoin. Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε συναλλαγή με χρήμα αγόρασε μια πίτσα και αυτή τη στιγμή το Bitcoin έχει 32.000 ευρώ το ένα. Είναι κάτι που δεν θα το δούμε στο ψηφιακό ευρώ και νομίζω ότι αυτή είναι και η προσπάθεια» εξήγησε.
«Η ψηφιακή οικονομία αυτή τη στιγμή υπάρχει. Ψηφιακές συναλλαγές γίνονται. Έχουμε κάτσει πολλές φορές στην ουρά και βλέπουμε κάποιον να πληρώνει με το κινητό του, ακόμα και με το ρολόι του. Αυτό που δεν υπάρχει είναι οι απευθείας συναλλαγές ανάμεσα σε πολίτες».
Ερωτηθείς σε τι θα διευκολύνει όλο αυτό, ο Τάσος Οικονόμου απάντησε ότι «είναι δεδομένο ότι θα αποτρέψει τη στρέβλωση να πάρουν μεγάλο μέρος των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ανεπίσημα κρυπτονομίσματα από ιδιώτες».
«Σας θυμίζω την περίπτωση όπου ο Ίλον Μασκ αποφάσισε να σαμποτάρει το Ντοτσκόιν το οποίο και εκτοξεύτηκε. Άρα το ψηφιακό ευρώ θα έρθει για να δώσει τέλος στις στρεβλώσεις» κατέληξε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >