Η ανάγκη άμεσης προώθησης του νομοθετικού πλαισίου για την ψηφιακή τηλεόραση τονίστηκε από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου κλήθηκαν προς ακρόαση ο πρόεδος της κοινπραξίας Digea και οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Ήδη από την αντιπολίτευση εκφράζεται η ανησυχία ότι δημιουργούνται τετελεσμένα λόγω της προσωρινής άδειας εκπομπής που έχει δωθεί στην Digea και στα κανάλια που συμμετέχουν στην κοινοπραξία (ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR).

Ads

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δηλώνει στο tvxs πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δωθούν οριστικές άδειες ψηφιακής εκπομπής και φυσικά όχι δωρεάν καθώς πρόκειται για πολύ ακριβή δημόσια περιουσία, ενώ τονίζει πως για τις άδειες πρέπει να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός.

Σήμερα η εταιρία Digea έχει προσωρινή άδεια για δοκιμαστική εκπομπή ωστόσο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση ως μόνιμη, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τις άδειες αναλογικής εκπομπής που δόθηκαν το 1989 και με τις οποίες λειτουργούν τα ιδιωτκά κανάλια μέχρι σήμερα. Τις σοβαρές τους επιφυλάξεις για το καθεστώς που ενδέχεται να δημιουργηθεί έχουν εκφράσει και κυβερνητικοί βουλευτές όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ ο νόμος που επιτρέπει την δοκιμαστική ψηφιακή εκπομπή ψηφίστηκε το 2007 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί υπουργείας Ρουσόπουλου.

Την ίδια στιγμή, διάφορα παράπλευρα ζητήματα προκύπτουν από την είσοδο της ψηφιακής εκπομπής με σοβαρότερο το θέμα της υποχρεωτικής αγοράς των νέων αποκωδικοποιητών από τους πολίτες – τηλεθεατές.

Ads

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ: https://tvxs.gr/node/49805

Στο θέμα της υποχρεωτικής αγοράς αποκωδικοποιητών από τους καταναλωτές ο κ. Παπαϊωάννου, παραδέχεται πως οι πολίτες θα χρειαστεί να πληρώσουν για την αγορά του νέου εξοπλισμού, ο οποίος όμως θα πρέπει να είναι συμβατός με όλους τους τύπους εκπομπών τόσο για την ιδιωτική όσο και για την δημόσια τηλεόραση.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών διαφάνηκε επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του χάρτη συχνοτήτων όπως τον είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και να αναθέσει σε διεθνή εταιρία την εκπόνηση μελέτης για τη βέλτιστη χρήση του ψηφιακού φάσματος, ενώ κοινή είναι και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προλάβει το 2012 για την πλήρη ψηφιοποίηση του τηλεοπτικού σήματος κάτι που τονίζει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών στη δήλωσή του στο tvxs.