Σε μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Επιχειρώντας να επιδείξει “μεταρρυθμιστικό οίστρο” κατέθεσε νομοσχέδιο που ονόμασε “κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης”, που έχει βαρύνουσα νομοθετική σημασία και υπερισχύει έναντι των προηγούμενων νόμων. Όμως μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Γιάννη Ραγκούση, αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο καίριο ζήτημα του τίτλου του νομοσχεδίου που εισάγεται σήμερα στη Βουλή και αφαίρεσε από τον τίτλο την λέξη «κώδικας».
Προηγήθηκε γνωμοδότηση της Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής που διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για κώδικα αλλά και ότι το νομοσχέδιο που νομοθετεί τον προσωπικό αριθμό των πολιτών, δεν υπάρχει γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο ίδιος ο Υπουργός εμφανίστηκε στη Βουλή, νωρίτερα, και κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση αφαιρώντας τη λέξη “κώδικας” από τον τίτλο του νομοσχεδίου.
Ραγκούσης: Κοινοβουλευτικά fake news
Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι στον τίτλο του νομοσχεδίου έχει συμπεριληφθεί η λέξη «Κώδικας» τη στιγμή που Κώδικας δεν είναι σύμφωνα με το άρθρο 76 του Συντάγματος, σύμφωνα με προηγούμενη νομοθεσία και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Προηγουμένως έχει αποσταλεί σχετική επιστολή και στον Πρόεδρο της Βουλής για το ζήτημα της κοινοβουλευτικής τάξης και καλής νομοθέτησης.
Σύμφωνα με το Γιάννη Ραγκούση, “η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής τεκμηρίωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι κώδικας και αυτό δεν είναι λεπτομέρεια, μιας και το βασικό πρόβλημα που έχει εμφιλοχωρήσει στα social media που απολαμβάνουν οι πολίτες είναι τα fake news. Έτσι, αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ είναι πως η Βουλή θα καταστεί συνυπεύθυνη στην παραγωγή fake news, δηλαδή της παραπλάνησης των πολιτών. Και μάλιστα πρόκειται για νομοσχέδιο ψηφιακής διακυβέρνησης. Να αποκαταστήσετε την νομοθετική και συνταγματική τάξη. – Θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών και οπωσδήποτε να αφαιρεθεί από την ονομασία του νομοσχεδίου η λέξη «Κώδικας». “
Μάριος Κάτσης: Ο νέος κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης δεν είναι ούτε νέος ούτε κώδικας
Ήδη από τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή η αρμόδιος τομεάρχης και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης απευθυνόμενος στον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη σημείωσε ότι ο νέος κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης δεν είναι ούτε νέος ούτε κώδικας. Μάλιστα, σημείωσε ότι ενσωματώνει νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί και επιχειρεί να αποδείξει ότι πρόκειται για “κωδικοποίηση” ενώ παραβαίνει ακόμη και το νόμο για το επιτελικό κράτος της ΝΔ ενώ παραπλανεί το κοινοβούλιο και επιχειρεί να οικειοποιηθεί παλαιότερες προσπάθειες ψηφιοποίησης του δημοσίου.
Η επιστολή των βουλευτών προς τον Πρόεδρο της Βουλής
Στην επιστολή που εστάλη στον ΠτΒ από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, τον Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Μάριο Κάτση και την αναπληρώτρια Τομεάρχη Αναστασία Γκαρά τεκμηριώνεται ότι στο συγκεκριμένο Σ/Ν που επιγράφεται -και μάλιστα δις- ως «Κώδικας», έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο που θα διαφυλάσσει το κύρος της Βουλής των Ελλήνων. Παρότι τόσο το Σύνταγμα, όσο και ο Κανονισμός της Βουλής, έχουν καθορίσει εξαντλητικά τη διαδικασία εκπόνησης και ψήφισης των κωδίκων, με τρόπο που υπερισχύει έναντι οποιουδήποτε άλλου νόμου, το υπό εξέταση σχέδιο νόμου επιγράφεται δις ως «Κώδικας», χωρίς να είναι τέτοιος. Ειδικότερα, δεν έχει τηρηθεί καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του ν.4622/2019, σε σχέση με την προετοιμασία και εκπόνησή του.
Οι υπογράφοντες βουλευτές ζητούν από τον Πρόεδρο της Βουλής να διασφαλίσει την πιστή τήρηση του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 11 παρ. 3 α΄ ΚτΒ), ιδιαιτέρως την τήρηση του πνεύματος και των αρχών της «καλής νομοθέτησης» από το ίδιο το όργανο που κατ’ εξοχήν ασκεί τη νομοθετική εξουσία. Κλείνοντας επισημαίνουν: «Στο βαθμό που η ζητηθείσα από τον αρμόδιο Υπουργό νομοτεχνική βελτίωση που θα προσάρμοζε το ως άνω Σχέδιο Νόμου στο πραγματικό περιεχόμενό του δεν έχει συμβεί, παρά την επικείμενη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, σας παρακαλούμε πολύ, να προκαλέσετε γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σε σχέση με την ορθότητα της διατήρησης του τίτλου ως έχει ή την ανάγκη τροποποίησής του».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >