Το πρόσωπο για να αναλάβει την ευθύνη ως «παραλήπτης» της αποκαλυπτικής μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα φαίνεται πως ψάχνει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ads

Μετά την προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα, ξεκίνησε η επιχείρηση για να βγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το «κάδρο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για την εν λόγω μελέτη, όπως και οι στενοί συνεργάτες του. Υπενθυμίζεται πως ο Θ. Λύτρας με την παρουσίαση της μελέτης για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τη σχέση της θνητότητας με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ, επισήμανε πως η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για αυτήν σε «ανώτατο επίπεδο». 

Μετά και την εισαγγελική παρέμβαση την Παρασκευή, το Μαξίμου με διαρροή έριξε αρχικά την ευθύνη στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο, υποστηρίζοντας ότι αυτός έλαβε τη μελέτη. Ωστόσο ο ίδιος λίγο αργότερα διέψευσε κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου. 

Συγκεκριμένα, το Mega ανέφερε ότι «ο Παναγιώτης Πρεζεράκος παρέλαβε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα το Μάιο και την έβαλε στο συρτάρι». Η ίδια διαρροή ανέφερε ότι ούτε οι Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Θάνος Πλεύρης είχαν λάβει γνώση της μελέτης. Μάλιστα σύμφωνα με ανάλογο ρεπορτάζ των «Νέων», ο Παναγιώτης Πρεζεράκος βρίσκεται σε «τροχιά» απομάκρυνσης από το υπουργείο Υγείας.

Ads

Aργότερα με ανακοίνωση του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας διέψευσε την πληροφορία:  «Με αφορμή “δημοσιογραφικές πληροφορίες” που διακινούνται σε Μ.Μ.Ε και αναφέρονται στο πρόσωπό μου, δηλώνω ότι ουδέποτε μού παραδόθηκε επιστημονική μελέτη που να σχετίζεται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η λειτουργία των οποίων, ούτως η άλλως, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας»

Άλλες πληροφορίες, θέλουν τους κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα να είχαν παραδώσει την επίμαχη έκθεση στον αρμόδιο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιό του τις ΜΕΘ και είναι ο καθ ύλην αρμόδιος . Η ενημέρωση ήταν αναλυτική και εκείνος με την σειρά του φέρεται να ενημέρωσε τον Άκη Σκέρτσο.

Σημειώνεται πως ο κ. Λύτρας έχει τονίσει πως ενημερώθηκαν «αυτοί που παίρνουν αποφάσεις», ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρος είναι στενός συνεργάτης και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και, όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός, έχουν σε τακτικη βάση συναντήσεις για την παρουσίαση και τη μελέτη των στοιχείων της πανδημίας. 

Το ζήτημα της αποκαλυπτικής μελέτης και τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη στάση και τις ευθύνες της κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος υπερψηφίσθηκε, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως «δεν την έλαβε ποτέ το Μέγαρο Μαξίμου».

Τσίπρας: Κατά τ’ άλλα, τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα την παρέλαβε ο κλητήρας…

Και ενώ το Μαξίμου αναζητά τον «μουτζούρη», ο Αλέξης Τσίπρας, με μια καυστική ανάρτηση σχολίασε την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσε την ανάρτησή του με ένα βίντεο από συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε πει πως ο Σωτήρης Τσιόδρας του παρουσιάζει όλα τα δεδομένα τρεις φορές την εβδομάδα. 

«Κατά τ’ άλλα, τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα την παρέλαβε ο κλητήρας του υπουργείου. Κανείς δεν ήξερε. Θα ήταν φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν τραγωδία…» σημειώνει με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με ανάρτησή του στα social media. Αναρτά επίσης ένα βίντεο 6 δευτερολέπτων από συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha, όπου ο πρωθυπουργός έλεγε «ο κ. Τσιόδρας τρεις φορές την εβδομάδα μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.