Μία ακόμη σοβαρή καταγγελία γίνεται αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις κι αυτή τη φορά αφορά τo ποσοστό εισαγωγής μίας ομάδας υποψήφιων φοιτητών που όπως προκύπτει αδικούνται κατάφορα και ίσως χάσουν την ευκαιρία να μπουν στην σχολή της επιλογής του λόγω λάθους στα… ποσοστά των εισακτέων. 

Ads

Συγκεκριμένα οι καταγγελίες γίνονται τόσο από καθηγητές και γονείς, όσο και από μαθητές και αφορούν τους 2.233 υποψήφιους Επιστημών Υγείας (3ο επιστημονικό πεδίο) που εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε στις 30/10/2019 τον Νόμο 4365 στο ΦΕΚ 167 τ.Α΄/30.10.2019 σύμφωνα με τον οποίο «θα δοθεί στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα ποσοστό ανάλογο του αριθμού τους με σκοπό να μην αδικηθεί κανείς». 

image

Με βάση αυτό προκύπτει ότι το ποσοστό των θέσεων που θα έπρεπε να αποδοθεί στους φετινούς υποψήφιους παλαιού συστήματος του 3ου επιστημονικού πεδίου με βάση τον αριθμό τους θα έπρεπε να είναι 16,9%. Ωστόσο, με βάση την υπουργική απόφαση Φ.253.1/56061/Α5/14-5-2020 (Β’1853) δίνονται ποσοστά βάσεων για το παλαιό σύστημα 9,51% ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο συμμετείχαν. 

Ads

image

Όπως αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που δημοσιεύεται σε εκπαιδευτικά site, ο εκπαιδευτικός και γονέας υποψήφιου με το παλαιό σύστημα, Κωνσταντίνος Στεφάνου «με τον τρόπο αυτό είναι φανερό ότι αδικούνται κατάφωρα οι υποψήφιοι των Επιστημών Υγείας και Ζωής με το Παλαιό Σύστημα, καθώς διεκδικούν ποσοστό θέσεων σημαντικά μικρότερο από αυτό που τους αναλογεί (αντί 16,9% διεκδικούν μόλις το 9,51% των θέσεων). Αντίθετα, στα άλλα επιστημονικά πεδία (για παράδειγμα στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο) δίνεται στους υποψήφιους μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων από αυτό που τους αναλογεί με βάση τον αριθμό τους. Συνακόλουθα, από τη μία θα παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των βάσεων στις σχολές των Επιστημών Υγείας και Ζωής για τους υποψηφίους του Παλαιού Συστήματος. Από την άλλη, στις σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου θα υπάρξει σημαντική πτώση των βάσεων για τους υποψηφίους του Παλαιού Συστήματος και οπωσδήποτε θα παραμείνουν κενές θέσεις». «Προκύπτει συνεπώς το συμπέρασμα ότι οι υποψήφιοι των Επιστημών Υγείας και Ζωής με το Παλαιό Σύστημα είναι οι πλέον αδικημένοι των φετινών πανελλαδικών», τονίζει χαρακτηριστικά. 

Αντίστοιχα ο μαθηματικός Νικόλαος Σούρμπης στο alfavita, τονίζει ότι με βάση τα στοιχεία «οι φετινοί υποψήφιοι για τις Σχολές Υγείας του παλαιού συστήματος θα αδικηθούν. Μαθητές που έγραψαν άριστα σε όλα σχεδόν τα μαθήματα δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή επιλογής τους λόγω λάθους στα ποσοστά… Μπορεί λοιπόν το υπουργείο Παιδείας να διορθώσει αυτό το λάθος και να δώσει στα παιδιά αυτά τις ίσες ευκαιρίες που τους αξίζουν». 

Από την πλευρά της, η Κ.Κ. υποψήφια των πανελλαδικών με το παλαιό σύστημα σε ανοιχτή επιστολή της που δημοσιεύεται στο ίδιο μέσο, προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αναφέρει ότι μεταξύ άλλων στο νέο σύστημα υπήρξε περικοπή της ύλης ενώ στο παλαιό δεν υπήρξε καμία μείωση, σημειώνοντας ότι η κρίση του κοροναϊού δεν υπήρξε πρόσκομμα μόνο για τους φετινούς υποψήφιους αλλά και για τους απόφοιτους που υπέστησαν μία επιπλέον διάκριση. Σημειώνει επιπλέον, ότι οι υποψήφιοι που κάνουν χρήση του 10% διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων σε σχέση με τους υποψήφιους του παλαιού συστήματος που μελέτησαν και αγωνίστηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά και προσθέτει:  

«Όντας υποψήφια αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω ότι το ποσοστό που δίνεται δεν είναι καθόλου αξιοκρατικό και μπορεί να στερήσει την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μελλοντικούς ικανούς επιστήμονες. Κάθε νέος που προσπάθησε και βίωσε ξανά αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία πρέπει να ανταμειφθεί για τους κόπους του, την επιμονή και την υπομονή του και όχι να βλέπει τα όνειρα του να «ναυαγούν» εξαιτίας ενός λανθασμένου υπολογισμού. Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα όλων για αυτό πρέπει να γίνει με ισότιμο τρόπο ώστε να μην αδικηθεί κανένας υποψήφιος».