Σε αναζήτηση γραμμής για την οικονομική πολιτική βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αντέδρασε με αμηχανία απέναντι στα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής. Πλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ και οι συνεργάτες του αναμένεται να σταθούν με έμφαση στο ζήτημα της ανάπτυξης, με σύνθημα την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ads

Τη δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας του κόμματος Χρήστου Σταϊκούρα περί «θετικής εξέλιξης για τη χώρα μας», η οποία προκάλεσε αναστάτωση σε κύκλους της Ρηγίλλης, διαδέχθηκε μία πιο σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση από τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, στενό συνεργάτη του κ. Αντώνη Σαμαρά. Ακολούθησαν νέες ήπιες τοποθετήσεις από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη -ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «αγωνίζεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» αλλά πρέπει η ίδια η χώρα να λύσει το πρόβλημά της- και τον κ. Θοδωρή Καράογλου.

Ανάμεσα στους παράγοντες τους οποίους φέρεται να λαμβάνει υπόψη της η ηγεσία της ΝΔ αναφορικά με την περαιτέρω στάση της στα οικονομικά ζητήματα είναι καταρχάς το βελτιωμένο κλίμα των τελευταίων 24ωρων σε χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων. Άλλωστε, και η ίδια αξιωματική αντιπολίτευση προωθούσε αιτήματα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων του δανείου.

Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη η εικόνα του κόμματος ως κεντροδεξιάς πολιτικής δύναμης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με την έννοια ότι η σκληρή αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί σε ένα μεγάλο βαθμό και αμφισβήτηση των αποφάσεων της ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ads

Σε γενικές γραμμές, αναμένεται να δοθεί έμφαση στο αναπτυξιακό ζήτημα στη λογική της επανεκκίνησης της οικονομίας, της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και της εξωστρέφειας.

Παράλληλα, η ΝΔ τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων (στέκεται σε εκείνες οι οποίες εντάσσονταν στο πρόγραμμα των κυβερνήσεων Καραμανλή αλλά δεν εκτελέστηκαν) και της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας την οποία υπολογίζει ως άνω των 300 δις ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, εγκαταλείπεται το επιχείρημα περί μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα σε 18 μήνες.