Ο έλεγχος για τη διάδοση του κοροναϊού πρέπει να διαδοθεί εκτιμά σε ανοιχτή παρέμβασή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Ο μοριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορονοϊού θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημειώνει το Πρυτανικό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Αυτή η παρατήρηση δεν γίνεται μόνο για επιστημονικούς λόγους. Γίνεται για να υπάρξει μια ακριβέστερη αποτύπωση της κατάστασης και να πεισθεί η κοινωνία για την ανάγκη εφαρμογής των ήδη ληφθέντων ή ακόμη περισσότερων προφυλακτικών μέτρων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε μερικές εβδομάδες. Ως εκ τούτου, η τακτική της ασάφειας και η εικόνα που δίνεται μέσω “προβολών” δεν βοηθά στην ενημέρωση και την εγρήγορση του ευρύτερου κοινού. Η ακριβέστερη καταγραφή των κρουσμάτων θα βοηθήσει τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και της άμεσης θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το Πανεπιστήμιο αποτελεί τον χώρο, όπου συμβάλλουν με αλληλοσυμπληρούμενο και ενισχυτικό τρόπο δύο μεγάλες, πολιτισμικές παραδόσεις: η παράδοση της ορθολογικής σκέψης και η παράδοση του ανθρωπισμού. Σ’ αυτό το πνεύμα, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διερμηνεύοντας τα αισθήματα ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιθυμεί να τοποθετηθεί επί τριών, ζωτικής σημασίας θεμάτων. Το πρώτο αφορά τον τρόπο ελέγχου για την ανίχνευση κορονοϊού στον πληθυσμό το δεύτερο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα στις πολυάνθρωπες δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες και το τρίτο τον τρόπο αναπλήρωσης των διδακτικών κενών, που δημιουργούνται με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, πεποίθηση του Πρυτανικού Συμβουλίου είναι ότι ο μοριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορονοϊού θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η παρατήρηση δεν γίνεται μόνο για επιστημονικούς λόγους. Γίνεται για να υπάρξει μια ακριβέστερη αποτύπωση της κατάστασης και να πεισθεί η κοινωνία για την ανάγκη εφαρμογής των ήδη ληφθέντων ή ακόμη περισσότερων προφυλακτικών μέτρων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε μερικές εβδομάδες. Ως εκ τούτου, η τακτική της ασάφειας και η εικόνα που δίνεται μέσω «προβολών» δεν βοηθά στην ενημέρωση και την εγρήγορση του ευρύτερου κοινού. Η ακριβέστερη καταγραφή των κρουσμάτων θα βοηθήσει τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και της άμεσης θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας.
Αναφορικά με το δεύτερο θέμα, παρατηρούμε τη «σιωπή» που υπάρχει στον δημόσιο λόγο για την υγειονομική βόμβα που λέγεται «πρόσφυγες». Έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι η διασπορά του κορονοϊού στις δομές των προσφύγων θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση και διλημματικές καταστάσεις, χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα; Δυστυχώς, σε αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια ούτε η ελληνική επιστημονική κοινότητα ούτε η Πολιτεία. Εν όψει της απειλής που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η ισχύς της συμφωνίας του Δουβλίνου είναι εκ των πραγμάτων αποδυναμωμένη, αφού ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά δεν προσιδιάζει στις περιστάσεις. Η πολιτεία θα πρέπει να λάβει εγκαίρως μέτρα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δομές των νησιών, να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της πανδημίας, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή και ηλικία. Αυτό επιτάσσουν οι Γραφές, αλλά και η σύγχρονη επιστήμη.
Τέλος, σε ό,τι σχετίζεται με το τρίτο ζήτημα, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υποστηρίζει και είναι απόλυτα προετοιμασμένο να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας που έχει προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Διευκρινίζεται, όμως, ότι η έναρξη των εξ αποστάσεως μαθημάτων αποτελεί μια προσπάθεια αναπλήρωσης των κενών που δημιουργούνται από την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος. Προφανώς, η διαδικασία αυτή δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση και δεν εγγυάται την κάλυψη ελλειμμάτων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Τέτοια ελλείμματα ίσως να απαιτήσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων.».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >