Η νέα πρυτανική αρχή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως βουλευτές της «εισέβαλαν το πρωί στην πρυτανεία χωρίς άδεια διευκολύνοντας παράλληλα την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαρισταμένους, που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο».

Ads

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα διοικητικοί υπάλληλοι, παρά τις απαγορεύσεις, κατάφεραν να μπουν στην Πρυτανεία διαμαρτυρόμενοι για το «Face Control» στην είσοδο που προωθούν οι πρυτανικές αρχές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος οι βουλευτές Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου «απαίτησαν  την άρση των μέτρων ελέγχου κατά την είσοδο στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων».

Σύμφωνα με την πρυτανεία, φοιτητές και εργαζόμενοι που «φαίνεται να πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο» και εισήλθαν μαζί με τους βουλευτές πραγματοποιούν χωρίς σχετική άδεια συνάντηση – συνέλευση σε αίθουσα του κτηρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων.  «Τις ενέργειες αυτές και το συναίσθημα ευθύνης των εμπλεκομένων το αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές αντιδρούν στις πρακτικές ελέγχου που θέλει να εφαρμόσει η νέα πρυτανική αρχή, ενώ ένταση επικράτησε την περασμένη εβδομάδα στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ στο οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος, προκειμένου να αποτραπούν φοιτητικές κινητοποιήσεις. Κατήγγειλαν μάλιστα πως όλες οι πύλες του συγκροτήματος παρέμεναν για πέντε ημέρες κλειδωμένες και πως επιτρεπόταν η είσοδος και η έξοδος μόνο στους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί και μόνο κατά τις ώρες έναρξης και λήξης του ωραρίου τους.

Ads

Τη Δευτέρα, διοικητικοί υπάλληλοι, φοιτητές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος Κώστα Μπουραζέλη, ο οποίος δήλωσε αμετακίνητος στην εφαρμογή του ελέγχου. «Αυτό που έχουμε ζήσει επί χρόνια, να είναι ένα είδος ξέφραγο αμπέλι οι πανεπιστημιακοί χώροι, είναι κάτι το οποίο αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία και μας έχει οδηγήσει σε γνωστά αδιέξοδα», δήλωσε μετά τη συνάντηση.

«Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με ηρεμία ότι το πνεύμα που ακολουθήσαμε και σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε -όσο μας επιτρέψουν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία- είναι να υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους», πρόσθεσε.

Η Μαρλέν Λογοθέτη από την πλευρά της δήλωσε πως «θεωρούμε απαράδεκτο να συνεχίζεται η πολιτική του κλειδώματος, θεωρούμε ότι τα τεράστια ποσά που δαπανούνται αυτήν τη στιγμή για την εταιρεία σεκιούριτι θα μπορούσαν να διατεθούν για τις ανάγκες του πανεπιστημίου». Φοιτητής της Νομικής κατηγόρησε τον πρύτανη ότι «είναι αδικαιολογήτως απών για άλλη μια φορά, έπειτα από μια βδομάδα κατά την οποία η πρυτανεία ήταν κατειλημμένη όχι από φοιτητές ή εργαζόμενους, αλλά από τις αστυνομικές δυνάμεις». Όπως διεμήνυσε, «απέναντι στον αυταρχισμό που θέλει να επιβάλει με χουντικού τύπου ήθη και έθιμα ο νέος πρύτανης, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι θα επιβάλουν το δίκιο τους για ένα ανοικτό και ελεύθερο πανεπιστήμιο».