Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, με τους πρυτάνεις να θέτουν υπόψιν του υπουργού τις θέσεις των πανεπιστημίων για το ζήτημα της διαθεσιμότητας και να επισημαίνουν πως «το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ένα μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα πανεπιστήμια».

Ads

 
Οι πρυτάνεις στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως έχουν ζητήσει την ακύρωση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης και με αυτό το σκοπό προσέφυγαν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί στο ΣτΕ και αναμένεται η εκδίκασή της στις 14 Ιανουαρίου», υπογραμμίζουν.
 
Διαβάστε επίσης:

Ο προεδρεύων της Συνόδου πρύτανης του ΑΠΘ Ι.Μυλόπουλος και τα μέλη του οργάνου παρουσίασαν στον Κων. Αρβανιτόπουλο λίστα έξι θέσεων  για τα τρέχοντα προβλήματα:

  • Όπως κατ’ επανάληψη η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει δηλώσει, τα προβλήματα της παιδείας αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από διάλογο. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για το θέμα της διαθεσιμότητας, το οποίο έχει ταλανίσει τα πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία, έχει ήδη ανοίξει.
  • Το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ένα μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα πανεπιστήμια και για το λόγο αυτό η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ. Κινούμενα στο πλαίσιο της νομιμότητας, τα οχτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ. Η αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί στο ΣτΕ και αναμένεται η εκδίκασή της στις 14 Ιανουαρίου.
  • Να τροποποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις που έθεσαν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα με τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων.
  • Να συσταθεί τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπους του Υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.
  • Ο τακτικός προϋπολογισμός του 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν της φετινής χρονιάς.
  • Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα.
  • Επιδίωξη της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά, πλήρως λειτουργικά και διεθνώς ανταγωνιστικά» καταλήγουν οι πρυτάνεις.