Προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι η συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, δηλώνει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland. Ο Ολλανδός υπουργός απαιτεί να εγγυηθεί και η ΝΔ τη στήριξη του πακέτου διάσωσης, διαφορετικά, όπως διαμηνύει, «δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία».

Ads

Όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ τονίζει ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, πρέπει να εισφερθούν σε έναν οργανισμό αντίστοιχο με τον γερμανικό Treuhandanstalt, «για να χρησιμεύσουν ως διασφάλιση για τις πιστώσεις». Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζει ότι οι προτάσεις του για μία λύση τύπου Treuhandanstalt και για εγγυήσεις για τα δάνεια προς την Ελλάδα, δεν θα αρέσουν στην ελληνική Βουλή, ωστόσο όπως εκτιμά, «κανείς δεν μπορεί να λαμβάνει πλέον υπόψη του τέτοιες ευαισθησίες».

«Πρέπει να είναι σαφές στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή, ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης προκαλεί πολιτικό κόστος. Αυτό ισχύει για την Ολλανδία και τη Γερμανία το ίδιο», σημειώνει με νόημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Ολλανδός υπουργός αντέδρασε με οξύ τρόπο στο επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι τα περαιτέρω μέτρα εξυγίανσης θα ωθήσουν την Ελλάδα μόνο βαθύτερα στην ύφεση. Κατά την άποψή του, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει ακόμη πολύ περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

Ads

«Μεγάλα τμήματα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο σοσιαλιστικά, αλλά σχεδόν κομμουνιστικά οργανωμένα», επισημαίνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «η συλλογή των φόρων είναι πάντα ελλιπής, υπάρχει πάρα πολύ γραφειοκρατία και ρυθμιστικό πλαίσιο, πάρα πολλά μονοπώλια και διαφθορά και η αγορά εργασίας δεν είναι αρκετά ελαστική».

Εξάλλου, ο κ. ντε Γιάγκερ θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως «μία επιλογή», αν από την έκθεση του ΔΝΤ προκύψει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διατηρήσιμο. «Όσο, όμως, το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένη τη διατηρησιμότητα του χρέους», σημειώνει, «είναι καλύτερο να διατηρήσουμε την πίεση στην Ελλάδα. Κάθε “κούρεμα” της αξίας του χρέους θα μείωνε την πίεση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει τηρήσει τους όρους του προγράμματος που συνόδευσε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, ενώ υποστηρίζει ότι στο δεύτερο πρόγραμμα πρέπει να συμμετάσχει οπωσδήποτε το ΔΝΤ. «Διαφορετικά», ξεκαθαρίζει, «η Ολλανδία δεν θα δώσει ούτε ένα σεντ».

Το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland αναφέρει ότι ο κ. ντε Γιάγκερ εκπροσωπεί μία σκληρή γραμμή έναντι των χωρών με μεγάλα χρέη, με την επισήμανση ότι εξασφάλισε και τη σχετική στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκτός των άλλων, ο κ. ντε Γιάγκερ διατύπωσε και την αντίθεσή του στην υπερβολική -όπως εκτίμησε- εκπροσώπηση των χωρών της Νότιας Ευρώπης στη Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Θέλω», τόνισε, «οι χώρες με μία παράδοση δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή οι σκανδιναβικές χώρες να εκπροσωπούνται κατάλληλα στη διοίκηση της ΕΚΤ».